Täyteen tatuoitu, nimeään muuttava nainen pulpahtaa julkisuuteen joka vuosikymmen. Nyt Wilma Schlizewski pelastaa puolisonsa kanssa parisuhdettaan television Elämä pelissä -ohjelmassa.

Nuo jaksavat mitä vaan! Pikkutyttö Hannele Laine tuijottaa silmät ihastuksesta pyöreinä Kuusankosken paperitehtaan kartonkipuolella työskenteleviä naisia. Heitä kutsutaan paperiperhosiksi. He siirtelevät isoja arkkipinoja vahvat, kiiltelevät lihakset pullistellen. Kun naiset menevät baariin, he juovat miehet pöydän alle.

— Jos he löivät ukkoa turpaan, ukko lensi parkkipaikalla kymmenen metriä.

Hannele päättää, että hänestäkin tulee isona vahva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensin oli ujo Hannele Laine, sitten tuli rääväsuinen trendisetteri-juontaja Hantta Krause. Nyt tatuointiliikkeessä häärää tahtonainen Wilma Schlizewski, 57.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kypsyminen naiseksi alkoi vitkastellen, vauhti on vuosien myötä vain kiihtynyt. Suorasuinen puhe on kuljettanut hänet läpi monen kriisin.

— Kun asiat puhuu sanoiksi, ongelman uhka katoaa.

Wilma on totisesti käyttänyt puhelahjojaan. Toisille hän on punainen vaate, mutta monet, varsinkin aikuiset naiset, ovat ryhtyneet fanittamaan häntä. Wilma laukoo kommentteja, joissa on totuutta ainakin puolet.

Joskus omaa peilikuvaa ja minää on kuitenkin ollut vaikea kestää. Wilma on käynyt läpi monta identiteettikautta ja ulkonäön muokkausta. Tämä nykyinen, ulkoisestikin vahvaksi bodattu, tuntuu omimmalta, ainakin tällä hetkellä. Mutta ihminen on hauras ja elämä yllätyksellistä.

Aviopuoliso, Olli Väätäinen, on ohjannut Wilman uudelle tielle. Rakkaus ja siitä seurannut elämäntapojen muutos vastasi melkein uskoontuloa.

Entinen paksu äiti

Vähän päälle kolmikymppisenä syntyi esikoistytär ja heti perään toinen. Nelikymppisenä todettiin sidekudossarkooma. Syöpähoitojen jälkeen ja taudin hellitettyä Hantta oli muuttunut Wilmaksi ja alkoi syödä.

— Iso aamiainen, paljon leipää ja teetä. Sitten töihin, päivä syömättä ja kauppaan iltakuudelta. Kotimatkalla vetäisin paketillisen lauantaimakkaraa tai puoli kiloa paistijauhelihaa raakana. Kotona söin puolikkaan grillikanan ja leipää, leipää. Söin niin, että nukahdin. Nukuin kymmenen tuntia, mutta silti jaksoin juuri ja juuri herätä.

Lauantai-iltaisin Wilma lipitti siideriä. Takana oli epäonnistunut avioliitto ja muita päättyneitä parisuhteita.

— Naiselliset hömpötykset katosivat. Koin samanlaisen herpaantumisen kuin urheilija rankan suorituksen jälkeen. Jäin hankeen makaamaan. Olin vain paksu äiti muiden paksujen äitien joukossa. Tunsin kyllä kelpaavani sellaisena kuin olen, mutta minua ei kohdeltu naisena. Ennen Ollia elin yksinäni nelisen vuotta.

Täyteen tatuoitu lähes 90-kiloinen nainen oli kunnioitettava näky. Fyysisesti häntä ahdisti.

— Kun äitini sairastui kakkostyypin diabetekseen, lääkäri sanoi, että minulla on sama riski. Suvussani on myös syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja.

Kohtalokas tv-ohjelma

Syksyllä 2010 Wilma osallistui tv-ohjelmaan, jossa tavoiteltiin painonpudotusta kolmessa kuukaudessa. Ohjelman loppuvaiheessa hän tapasi Ollin.

— Ollille sanottiin, että jeesaa toi kimma maaliin, niin saadaan ohjelma pakettiin. En ole koskaan tykännyt kauneuskäsityksestä, jossa määritellään sulavalinjainen fitnesskroppa.

Wilma tiesi heti Ollin nähdessään, että tuossa on mies, jonka hän haluaa ja jota tarvitsee. Miehen takia Wilma on luopunut paljosta muustakin kuin ylikiloistaan: ennen niin tärkeistä krääsän hamstraamisesta, harjakoiristaan ja siirtolapuutarhamökistään.

Kun Wilma haikailee lähtevänsä Pride-kulkueeseen, Olli toteaa, että onko sun pakko, aina?

Wilma sanoo melkein varovasti, että hänestä on kiva riehua ja puolustaa asioita, jotka tarvitsevat puolustamista. Pride-kulkue on hänestä sama kuin kävelisi veden puolesta.

— On vain hetki ja siitä selviytyminen. Syöpä opetti, että minä hetkenä tahansa kaikki voi olla toisin. En koskaan ajattele, että ”ensi jouluna” tai ”ensi keväänä”.

Naiseuden kaari näkyväksi

Työssään tatuointitaiteilijana Wilma kuulee monenlaisista ulkonäköpaineista.

— Monet nuoret naisasiakkaat haluavat olla pyöreitä, vähän kuin Jennifer Lopez. Yök! Usein ulkomuotoa halutaan vaihtaa poikaystävän toiveiden takia. Yksi tyttö otti isot bosat, koska poikakaveri tykkäsi sellaisista.No, seuraava pitikin sitten luonnollisista rinnoista.

— Jos tyttö kertoo minulle haluavansa isot silikonit, yritän sanoa, että ajattele miltä näytät, kun olet nelikymppinen. Silloin ne roikkuvat mahan päällä ja näytät vain lihavalta.

Wilman mielestä on surullista, ellei naiseutta pysty näkemään kaarena, johon kuuluu erilaisia vaiheita.

— Kaikki halutaan ilmaiseksi ja liian nopsaan. Sen sijaan, että kolmikymppinen alkaisi noudattaa ruokavaliota ja jumpata, hän menee laihdutusleikkaukseen, jotta olisi seuraavana päivänä laiha. Se kertoo vastuuttomuudesta. ”Tahdon tästä kymmenen kiloa pois, tahdon juoda kaljaa ja syödä pullaa.” 99,9 prosenttia muutoksesta pitää toteuttaa itse.

Nelikymppisenä Wilmakin vielä luuli, että silmäkulman rypyt olisivat maailmanloppu.

— Viisikymppisenä minulle tuli ikänäkö kuukaudessa ja hankin halpislasit. Olin hämmästynyt. Nytkö ruumis ryhtyy pettämään?

Wilmalta on ”kerran ruokatunnilla” imaistu kaksoisleuka. Myös lerppuvat yläluomet on leikattu.

— En halua olla mikään botox-draaman näyttelijä, josta eivät tunteet näy.

Kuusikymppinen saa haluta

Vaikka naiseus muuttuukin, Wilma ei usko, että naisen elämä voitaisiin jakaa kiima- ja tasaantumisvaiheisiin.

— Sellainen parisuhdevaihe, jossa halutaan olla ”vain ystäviä” joutaa romukoppaan. Yli kuusikymppisellä naisella on oikeus olla seksikäs ja haluttu.

Wilman mukaan ei ole harvinaista, että yli 70-vuotias nainen ottaa tatskan intiimialueelle, eikä suinkaan lastenlasten nimiä ja syntymäpäiviä — etteivät ne vain pääsisi unohtumaan.

Mutta aktiivisesta, nuoremman miehen kanssa kulkevasta naisesta käytettyä puuma-sanaa Wilma inhoaa.

— Siitä tulee ällöttävä fiilis, niin kuin naisen seksuaalisuus olisi jotenkin inhottavaa ja likaista.

Wilma kehottaa naisia lähtemään vetämään huonosta parisuhteesta, oli ikä mikä tahansa.

— Ainahan ero köyhdyttää, mutta kannattaa miettiä, valitseeko selkäsäryn vai vapauden. Ja jos aikuiset lapset päätöksestä valittavat, tukkikaa niiden konservatiiviset turvat.

Wilma on myös tuplamummo, mutta lapsenlapset eivät kuitenkaan ole hänen uutta lapsikierrostaan.

— Minä olen nainen ja puoliso. Sellaisen naisen mallin haluan tyttärilleni antaa.

Paljonko rakkautta?

Elämä pelissä -parisuhdetestin avulla voit arvioida parisuhdettasi. Testin päätulos on parisuhteen rakkausarvio, joka mittaa lämpimiä tunteita, sopuisuutta, luottamusta, myötäiloa, myönteistä huomioimista sekä seksiä ja läheisyyttä. Rakkausarvio kertoo vastaajan oman arvion parisuhteen tilasta, ja tarjoaa tilaisuuden kehittää myönteistä toimintaa ja vuorovaikutusta parisuhteessa.

Lue lisää ja tee testi.

Vierailija

Puh ja pah. Uskokoon tuohon muka rakkaustarinaan ken tahtoo,minä en usko. Olli parka. Sääliksi käypi.Näkeehän tuon, jotta Love is not in the Air. Eiköhän jokainen kanna itse omat rintansa, jos haluaa ne isommaksi.

  • ylös 160
  • alas 48
Sisältö jatkuu mainoksen alla