Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ystäväni sanoi, että kanelia ei saisi käyttää päivittäin, koska se on myrkyllistä maksalle. Paljonko sitä saisi käyttää? Tykkään kanelista ja aamupuuron päällä menee 1 tl päivässä. Onko se liikaa? Mitä haittoja voi ilmetä?

Yleisesti myytävässä kanelissa, kassiakanelissa on kumariinia, joka on maksalle toksinen. Sen sijaan harvinaisemmassa ja kalliimmassa ceyloninkanelissa kumariinia on huomattavasti vähemmän.

Kassiakanelissa kumariinia on määritysten mukaan 2 000–3 000 mg/kg, kun taas ceyloninkanelissa Eviran analyysien mukaan 10–24 mg/kg.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa asiasta löytyy Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran internet-sivustolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eviran suosituksen mukaan kanelia ei tule käyttää säännöllisesti. Pienten lasten osalta tähän tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Tilapäisten poikkeusten esim. joulun aikaan ei kuitenkaan ole todettu aiheuttavan haittaa pidemmällä ajanjaksolla.

Ceyloninkanelia oli aiemmin lähes mahdotonta löytää, mutta viime aikoina sen saatavuus on parantunut ja sitä näyttää löytyvän hyvin varustetuista maustekaupoista. Jos pitää kanelista ja sen käyttö on säännöllistä, kannattaa käyttää ceyloninkanelia kassia­kanelin sijaan.
 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Eli saa kysyä, mutta se ei tarjoita siä, että asiantuntija antaisi vastauksen. Miten kehdataan edes laittaa kysymys jutun otsikkoon, jos mitään mitallista ti muuten edes suuntaa antavasti hyödyllistä vastausta kysymykseen ei anneta?

Jättäkää mieluummin vastaamatta kokonaan tällaisen trollauksen sijaan.

  • ylös 51
  • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla