Leipää ei kannata turhaan karttaa. Leivästä saat hyvää polttoainetta aivoille ja kuitua, joka on oikea ihmeaine.
Kun 2000-luvulla hurahdettiin vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, leipä sai lihottavan maineen – siinä kun hiilihydraatteja riittää. Karppaushuumassa unohtui ajatus siitä, että ihminen tarvitsee hiilihydraatteja. Ne ovat sekä lihasten että aivojen polttoainetta eli elimistön tärkein energianlähde.
Leipä on hyvä polttoaine, koska siitä saa helposti hiilihydraatteja. Kun niitä on riittävästi, elimistön ei tarvitse käyttää energianlähteenä proteiinia. Silloin sitä säästyy muihin tärkeisiin tehtäviin, kuten lihasmassan ylläpitoon, kudosten uusiutumiseen ja immuunipuolustukseen.
Tarkista ja kuitu ja suola
Jos karttelee leipää, jää vaille paitsi hyvää polttoainetta myös kuituja. Niitä tulee etenkin täysjyväleivästä.
Täysjyvä on niin tärkeää, että sille annettiin uusissa ravitsemussuosituksissa nyt ensimmäistä kertaa määrällinen suositus: 90 grammaa päivässä. Sen saat syömällä esimerkiksi 6 palaa täysjyväruisleipää. Monipuolisempi vaihtoehto olisi vaikka tämä: lautasellinen täysjyväpuuroa, kolme palaa täysjyväleipää ja desi täysjyväpastaa tai lisäkeviljaa.
Arkileipää ostaessa pussin kyljestä kannattaa tarkistaa kuitu ja suola. Kuitua olisi hyvä olla ainakin 6 grammaa ja suolaa korkeintaan 0,9 grammaa 100 grammassa leipää.
Leivässä on kahdenlaista kuitua: liukenematonta ja liukoista. Liukenematon kuitu on tärkeää vatsan toiminnalle, ja sen riittävä saanti pienentää paksu- ja peräsuolen syövän riskiä. Liukenematon kuitu sitoo itseensä nestettä, mikä auttaa pitämään ulostemassan pehmeänä. Suolen toiminta paranee, eikä ummetusta tule niin helposti. Liukenematonta kuitua on runsaasti täysjyväviljassa.
Liukoinen kuitu taas geeliytyy veden kanssa ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Liukoista kuitua on esimerkiksi beetaglukaani, jota on erityisesti kaurassa ja ohrassa. Beetaglukaani alentaa kolesterolia.
Kuidut edesauttavat myös maksan terveyttä ja ovat tärkeitä hyville suolistomikrobeille. Hyvä bakteeritasapaino suolistossa on yhteydessä esimerkiksi vastustuskykyyn ja jopa aivojen toimintaan ja muistiin. Parhaillaan tutkitaan, voitaisiinko suolistomikrobeihin vaikuttamalla ehkäistä erilaisia sairauksia ja esimerkiksi lihomista.
Väri voi johtaa harhaan
Leipähyllyllä kannattaa muistaa, ettei tuotteen väristä voi päätellä sen täysjyväpitoisuutta. Tumman leivän tumma väri voi tulla siirapista ja vaaleassa leivässä voi olla täysjyvää. Esimerkiksi mallasleipä on tummaa, mutta vähäkuituista.
Asiantuntijana Ursula Schwab, ravitsemusterapian professori Itä-Suomen yliopistosta.
Lue lisää leivästä Hyvä terveys lehden numerosta 3/25. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.