
Yhä useampi valitsee kahviin kauramaidon. Se on kevytmaitoa terveellisempi valinta, sanoo ravitsemusterapeutti.
Minulla on kolesterolilääkitys Orbeos 20 mg. Olen siirtynyt kevytmaidosta kaurajuoman käyttöön kahvissa. Onko vaarana, että kolesteroliarvot nousevat, kun Baristassa on puolta enemmän rasvaa?
Asiantuntija vastaa:
KYSYJÄN tekemä muutos tukee kolesterolilääkitystä. On totta, että kahviin tarkoitetuissa kaurapohjaisissa tuotteissa on enemmän rasvaa kuin kevytmaidossa, jossa sitä on 1,5 grammaa desilitrassa. Kevytmaidon rasvanlaatu on kuitenkin huonompi. Kovaa rasvaa on noin 70 % rasvasta (1 gramma desilitrassa), kun kaurapohjaisessa tuotteessa kovaa rasvaa on vain noin 10% rasvan kokonaismäärästä (0,3 grammaadesilitrassa). Kovan rasvanmäärä on merkittävimpiä veren rasva-arvioihin vaikuttavista tekijöistä ruokavaliossa. Siksi sen saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota. Kovan rasvan keskeisimpiä lähteitä Suomessa ovat rasvaa sisältävät maitovalmisteet, voi ja voita sisältävät leipä- ja ruoanvalmistusrasvat, liha ja lihavalmisteet ja leivonnaiset. Maito- ja lihavalmisteista suositellaan valitsemaan mahdollisimman vähärasvaisia tuotteita. Leipä- ja ruoanvalmistusrasvoista suositeltavia ovat juoksevat kasviöljyt sekä levitteet, joissa kovaa rasvaa on enintään 30 % rasvan määrästä. Sydänmerkki ohjaa valitsemaan suositeltavia tuotteita.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
URSULA SCHWAB ravitsemusterapian professori Itä-Suomen yliopistosta.
HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy Toimitus valitsee julkaistavat tekstit.