
Kananmunassa on paljon hyvää, mutta myös terveyden kannalta huonoa kolesterolia. Se, miten kananmunat vaikuttavat omaan kolesterolilukemaan, selviää testaamalla.
Kolesterolia voi saada suoraan vain eläinkunnan tuotteissa. Erityisen runsaasti sitä on munankeltuaisessa, maksassa, mädissä, rasvaisissa liha- ja maitovalmisteissa kuten voissa, kermassa ja juustossa sekä sipseissä, kakuissa ja kekseissä. Monia hämmentää kysymys kananmunan sydänystävällisyydestä.
Käypä hoito -suositus antaa rajaksi 3–4 keltuaista viikossa niille, joilla on kolesterolin kanssa ongelmia. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että kananmunan valkuaista voi syödä vapaasti, sillä se ei lisää kolesterolia.
– Perusterve voi myös halutessaan testata kananmunan vaikutuksen omaan kolesteroliarvonsa, sillä se on hyvin yksilöllinen. Ensin ollaan neljä viikkoa ilman kananmunia ja sitten syödään neljä viikkoa joka päivä yksi kananmuna muun ruoan lisäksi. Kun kolesteroliarvo mitataan molempien jaksojen jälkeen, oma vaste paljastuu, Laatikainen neuvoo.
Rasvaisissa kaloissa, kuten lohessa, muikussa ja lahnassa sekä äyriäisissä on myös kolesterolia. Niistä saa kuitenkin runsaasti hyvää eli pehmeää rasvaa, joka suojaa verisuonia ja sydäntä sekä madaltaa muistisairauksien riskiä. Kalan osalta voikin unohtaa kolesterolin, jotta huomio ei karkaa kalan syönnin eduilta. Useiden väestötutkimusten perusteella kala-ateria 2–3 kertaa viikossa on terveydelle eduksi
Asiantuntija Reijo Laatikainen, laillistettu ravitsemusterapeutti
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.