Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen löytänyt hyvän tuotteen luomuhapankaalista ja päässyt eroon vatsavaivoista. Nyt luin lehdestä, että hapankaali altistaa vatsasyövälle. Onko minun luovuttava hapankaalista?

HAPANKAALISSA on pieniä määriä asetaldehydiä. Asetaldehydiä on pieninä pitoisuuksina myös joissakin käymisteitse valmistetuissa elintarvikkeissa, esim. hapatetuissa maitovalmisteissa, soijakastikkeessa ja säilötyissä vihanneksissa. Hedelmissäkin on pieniä määriä asetaldehydiä. Sitä käytetään myös aromiaineena esim. hedelmämehuissa. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokittelee asetaldehydin ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi.

Asetaldehydin merkittävimmät lähteet ovat kuitenkin alkoholijuomat ja tupakointi. Jos alkoholin käyttö on maltillista eikä tupakoi, tuntuu teoreettiselta, että hapankaali lisäisi syöpäsairauksien riskiä. Alkoholin lisäksi muilla ruoilla tai juomilla ei ole osoitettu syyseuraussuhdetta syöpiin. On myös hyvä muistaa, että asetaldehydin haittavaikutuksista kärsivät erityisesti tietyn, Itä- Aasiassa yleisen, perimän omaavat. Suomessa tällainen perimä on erittäin harvinainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kansainvälinen syöpätutkimusjärjestö (WCRF) listaa seuraavat tekijät keskeisiksi syöpäsairauksien riskin vähentämisessä: 1) normaalipainoisuus, 2) vähintään puoli tuntia liikuntaa päivässä, 3) energiatiheän ruoan välttäminen (mm. sokeroidut juomat, pikaruoka), 4) kasvisten sekä marjojen ja hedelmien käyttö vähintään 400 g päivässä, 5) joka aterialla täysjyväviljaa tai palkokasveja, 6) punaista lihaa (nauta, possu, lammas), leikkeleet mukaan lukien, alle 500 gviikossa, 7) alkoholin käyttö korkeintaan miehille 2 ja naisille 1 annos viikossa, 8) suolaisten ruokien ja homehtuneiden tuotteiden välttäminen, 9) suolaa korkeintaan 1 tl (5 g) päivässä ruoissa oleva suola mukaan lukien. Suositukset löytyvät englanniksi täätlä eikä niissä siis varoiteta käymisteitse valmistettujen elintarvikkeiden käytöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän elämänlaadun kannalta on tärkeää, että vatsavaivat ovat väistyneet. Elintapoihin liittyvien syöpäsairauksien riski pysyy hallinnassa, kun kysyjä huomioi edellä esitetyt periaatteet, joihin myös hapankaalin käyttö kohtuudella istuu.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla