Kuvat
Shutterstock

Palmuöljyllä on huono maine, mutta sitä käytetään jopa sydänmerkkituotteissa. Miksi?

Pakko kysyä, kun palmuöljystä puhutaan niin paljon – kuinka haitallista se on? Sitä kun on sydänmerkkituotteissakin!

Asiantuntija vastaa:

PALMUÖLJY on niin sanottu trooppinen kasviöljy. Muita trooppisia kasviöljyjä ovat kookosöljy, palmuydinöljy ja sheaöljy.

Niissä on kovaa rasvaa enemmän kuin juoksevissa, niin sanotuissa ei-trooppisissa, kasviöljyissä. Näitä ovat mm. rypsi-, rapsi-, oliivi-, auringonkukka- ja soijaöljyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Palmuöljy on edullinen raaka-aine. Siksi sitä käytetään useissa elintarvikkeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Margariineissa palmuöljy mahdollistaa margariinille tyypillisen levitettävän rakenteen.

Jos tuotteessa ei ole palmuöljyä, on siinä oltava jotain muuta juoksevaa öljyä kovempaa rasvaa, jotta levitettävä rakenne saadaan aikaiseksi.

Esim. edellä mainittuja muita trooppisia kasviöljyjä käytetään tähän tarkoitukseen, samoin voita.

Silloin, kun rasvaa sisältävässä tuotteessa on sydänmerkki, kovan rasvan osuus rasvasta on riittävän pieni. Silloin ei ole terveyden kannalta merkitystä, mitä kovaa rasvaa valmistukseen on käytetty.

Margariineissa kovan rasvan osuuden tulee olla alle 1/3 rasvasta, jotta sydänmerkkikriteeri rasvan laadun osalta täyttyy.

Toinen kriteeri, joka sydänmerkin saamiseksi margariineissa tarvitaan, on suolan määrä.

Sydänmerkittyjä palmuöljyä sisältäviä tuotteita voi siis terveyden näkökulmast käyttää huoletta.

 

Ursula Schwab

ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla