Kalaöljystä on saatu asiantuntevaa tietoa tämän lehden palstoilla. Entä kalanmaksaöljy? Mitä se sisältää ja mitä vaikutusta sillä on ihmiseen?

Kalaöljyn ja kalanmaksaöljyn suurin ero on A-vitamiini. Maksa, myös kalan maksa, sisältää A-vitamiinia. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka muiden rasva-liukoisten vitamiinien eli D-, E- ja K-vitamiinien tavoin kertyy elimistöön, jos sitä saa liian suuria määriä.
  

Keskimäärin suomalaisten A-vitamiinin saanti on hyvällä tasolla eikä tarvetta A-vitamiinia sisältävien valmisteiden käytölle ole. Lisäksi on syytä muistaa, että raskaana olevien ja munuaispotilaiden ei tule käyttää A-vitamiinia eli retinolia sisältäviä valmisteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kalan käyttö on yhdistetty lukuisissa tutkimuksissa sairauksien, mm. sydän- ja verisuonisairauksien, ennaltaehkäisyyn. Sen sijaan kalaöljyvalmisteet eivät ole osoittautuneet yhtä tehokkaiksi. Jopa haitallisia vaikutuksia on raportoitu mm. tyypin 2 diabeteksen riskin osalta. Tämä johtunee siitä, että kalassa on muitakin terveyttä edistäviä ainesosia kuin vain sen rasva. Esim. kalan valkuainen saattaa osin olla terveysvaikutusten takana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiaa tutkitaan parhaillaan. Siksi onkin parasta nauttia kala kalana, niin saa ruokavalioonsa nekin hyvät ainesosat, joita emme vielä ole tunnistaneet tai ymmärtäneet niiden merkitystä.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 " Ravintolisien vastaisessa kamppailussa kaikki keinot eivät ole aina rehellisiä. Nyt on paljastunut, että kalaöljyistä kielteisen katsausartikkelin kirjoittanut Brian Peskin on tietoisesti salannut kaupalliset sidonnaisuutensa, jotka voivat antaa hänelle aiheen kalaöljyjen hyödyn vähättelyyn. Tämän seurauksena tiedelehti Journal of Lipids on vetänyt hänen artikkelinsa takaisin. "
 
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/548338595310382
 

  • ylös 22
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla