Mitä eroa on eläinproteiinilla verrattuna kasviproteiiniin? Onko sama saako proteiininsa sianlihasta, naudanlihasta, hirvenlihasta tai kalanlihasta vai soijasta, pavuista, linsseistä, hirssistä tai riisistä?

Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat aminohapoista, joita on 20 erilaista. Näistä yleisesti yhdeksän aminohapon katsotaan olevan välttämättömiä eli sellaisia, joita elimistö ei voi itse valmistaa ja siksi ne on saatava ravinnosta. Eläinkunnan proteiini sisältää monipuolisesti välttämättömiä aminohappoja eikä lihan laadulla ole sen suhteen väliä.

Sen sijaan kasvikunnan tuotteissa näin ei läheskään aina ole. Soijaproteiinin katsotaan olevaan lähes eläinkunnan proteiinin veroista, mutta jos vegaani eli ainoastaan kasvikunnan tuotteita syövä käyttää vain vähän tai ei lainkaan soijaa eikä myöskään nauti pähkinöitä ja siemeniä, jää välttämättömien aminohappojen riittävä saanti puutteelliseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuitenkin soijatuotteiden ja monipuolinen pähkinöiden ja siementen käyttö muiden kasvikunnan tuotteiden lisäksi turvaa monipuolisen aminohappojen saannin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Proteiinin voi siis oikein hyvin saada yksinomaan kasvikunnan tuotteista, kunhan muistaa proteiininlähteiden monipuolisuuden. Vegaaniruokavaliota noudattavan on kuitenkin turvattava kalsiumin, B12-vitamiinin ja D-vitamiinin riittävä saanti täydennetyillä elintarvikkeilla tai ravintolisillä.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla