
Grillaaminen on terveellinen tapa kokata, kunhan tietää perusasiat.
Ruokien ravintoaineet säilyvät, kun kypsennys käy nopeasti, matalassa lämpötilassa liekkejä vältellen.
SULATA
Grillaa raaka-aineet huoneenlämpöisinä ja varmistu, että pakastetut tuotteet ovat kauttaaltaan kunnolla sulaneet. Huonosti sulanut liha jää helposti keskeltä raa'aksi.
ÄLÄ POLTA
Mustaksi palaneessa ruoassa on polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä, joiden tiedetään lisäävän syöpäriskiä. Haitallisia yhdisteitä syntyy silloin, kun rasva valuu grillihiilille ja syttyy.
MALTA
Ruoan palamisen voi estää, kun ei grillaa liian kuumassa. Hyvää hiillosta pitää malttaa odottaa puolisen tuntia. Myös marinadin pyyhkiminen ruoasta ennen grillausta vähentää liekkien syntymistä.
SUOJAA
Kasvisten palaessa ei synny PAH-yhdisteitä, mutta se tuhoaa vitamiinit ja syntynyt hiili maistuu pahalle. Voit suojata ruokia myös foliolla.
HUOLEHDI HYGIENIASTA
Hygieniasta on huolehdittava erityisesti, kun grillataan raakaa lihaa ja kalaa. Älä käytä samoja ottimia tai lautasia raaoille ja kypsille tuotteille.
HUOMIOI KYPSYMISJÄRJESTYS!
Hitaimmasta nopeimpaan...
- Broilerin koivet, grillikyljet
- Juurekset, sipuli
- Broilerin ja kalkkunan fileet
- Porsaan kyljykset
- Porsaan fileepihvit, makkarat
- Paprika, munakoiso, kesäkurpitsa
- Naudanlihapihvit
- Tomaatti, hedelmät
- Leivät
VINKKI!
Jos grillaat paljon lihaa, esikypsennä uunissa ja paista grillissä vain makuraidat.