Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Sokeri on luonnontuote, mutta siinä on paljon energiaa. Kevyttuotteissa käytetään keinotekoisia makeutusaineita, kuten aspartaamia, uutta sukraloosia ja joskus myös sakariinia tai syklamaattia. Ne ovat kalorittomia mutta ovatko ne vaarattomia?

1. Oikea sokeri on luonnollisempaa ja siksi terveellisempää kuin keinomakeutusaineet.

Tarua. Sokeri on eristetty sokerijuurikkaasta tai sokeriruo’osta, mutta se ei tee siitä terveellistä. Sokeri on liiallisesti käytettynä hampaille vaarallista ja energiapitoista, joten sen liiallinen käyttö lihottaa.

2. Keinotekoiset makeutusaineet tylsistyttävät, koska aivot tarvitsevat energiakseen sokeria.

Tarua. Tällainen väite ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon. Voidaan ajatella, että ravinnotta oleminen tylsistyttää. Aivot saavat riittävän määrän polttoainettaan glukoosia eli rypälesokeria, kunhan elimistö saa energiaa, josta se valmistaa aivoille glukoosia energianlähteeksi. Elimistöön energian ei tarvitse tulla sokerista.

3. Keinomakeuttajia voi käyttää kuinka paljon tahansa.

Tarua. Niille on asetettu ADI-arvo eli niin sanottu hyväksyttävä päiväsaanti. Sitä ei tule ylittää, mutta esimerkiksi aspartaamin kohdalla tuota raja-arvoa on hyvin vaikea ylittää, sillä se on niin suuri. Esimerkiksi aspartaamilla makeutettua limsaa pitäisi juoda noin 4 litraa päivässä, jotta ADI-arvo ylittyisi.

4. Lapsille ei saa antaa keinomakeutusaineita, koska ne aiheuttavat levottomuutta.

Tarua. Tällainen väite ei perustu tutkittuun tietoon. Lapset tarvitset säännöllisesti ruokaa ja riittävästi lepoa. Sillä levottomuus vähenee.

5. Keinomakeutusaineet eivät sovi raskaana oleville tai imettäville äideille.

Totta ja tarua. Vanhoja makeutusaineita, sakariinia ja syklamaattia, ei suositella raskaana oleville. Tosin tätä ollaan lieventämässä. Uudet sopivat kyllä.

6. Keinomakeutusaineet voivat aiheuttaa jopa syöpää.

Tarua. Eivät ainakaan hyväksytyn päiväsannin rajoissa. Jos se ylittyy, ruokavaliossa on paljon muutakin pielessä kuin vain makeutusaineiden saanti ja tämä jo itsessään altistaa erilaisille sairauksille.

7. Kaikkia keinomakeutusaineiden terveyshaittoja ei tiedetä.

Tarua. Kyllä ne on erittäin tarkoin tutkittu.

8. Keinotekoiset makeutusaineet eivät rasita hampaita.

Totta. Eivät varsinaisesti, mutta esimerkiksi lightlimsat ovat happamia, aivan kuten sokeriakin sisältävät virvoitusjuomat, ja rasittavat hampaita happamuutensa vuoksi. Happamat tuotteet kuluttavat kiillettä.

9. Sokeri on keinomakeutusainetta parempi leivonnassa.

Totta. Sokerittomat leivonnaiset eivät kohoa, sillä hiiva tarvitsee toimiakseen sokeria, ja niiden ulkonäkökin vaatimattomampi.

10. Keinomakeutusaineita lisätään tuotteisiin turhaan. Ne vain totuttavat liialliseen makeaan.

Totta ja tarua. Henkilökohtaisesti en usko tätä.

11. Vaikka keinomakeutusaineet ovat kalorittomia, ne lihottavat koska lisäävät syömisen himoa.

Tarua. En tiedä, millä mekanismilla tällaista voisi tapahtua. Fruktoosista eli hedelmäsokerista on tutkimuksia, ettei se aiheuta kylläisyyttä samalla tavoin kuin sakkaroosi eli tavallinen sokeri, mutta keinomakeutusaineista ei tällaisia tutkimuksia ole.

Vastaajana kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopistosta.

Lue lisää:
Keinotekoisista makeutusaineista

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Luin amerikkalaistutkimuksen, jonka mukaan fruktoosi on epäterveellistä. Koe oli tehty makeutetuilla juomilla. Entä kaupassa myytävä hedelmäsokeri, jota käytän jälkiruoissa ja leivonnassa? En osta kaupasta herkkuja, limsoja enkä mehuja, sillä niissä on hurjasti piilosokeria. Jos jotain herkkua haluan, leivon itse. Tavakseni on tullut vähentää resepteissä sokeria. Kokonaan ilman makeaa ei pysty tässä elämässä olemaan. Olen huomannut, että fruktoosi on niin makeaa, että sitä riittää pienikin määrä. Voiko fruktoosi olla haitallista silloinkin, kun sitä käyttää näin?

Fruktoosin eli hedelmäsokerin runsaan saannin on todettu vaikuttavan epäedullisesti  maksan aineenvaihduntaan. Kuten kysyjä tuo esille, makeutetut juomat ovat tässä suhteessa ne elintarvikkeet, joihin on syytä kiinnittää huomiota.

Yhdysvalloissa käytetään juomien makeuttamisessa runsasfruktoosis ta maissisiirappia. Tämä on ongelmallista, sillä juomien käyttö voi olla runsasta, jolloin fruktoosin saanti nousee hyvin suureksi. Vastaavia määriä fruktoosia on vaikea saada muualta.

Hedelmiä ja marjoja ei fruktoosin vuoksi tarvitse välttää. Niiden terveysvaikutukset on vakuuttavasti dokumentoitu osana terveyttä edistävää ruokavaliota. Mehuista on juomasuosituksen mukaan syytä suosia täysmehuja ja niitäkin korkeintaan lasillinen päivässä aterian yhteydessä.

Kysyjän sokerin saanti vaikuttaa olevan maltillista, joten nykyisiä sokerinkäyttötottumuksia voi hyvin jatkaa. Kysyjän havainto siitä, että hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa, pitää paikkansa, joten sitä tarvitaan saman makeuden saavuttamiseksi tavallista sokeria vähemmän.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko fruktoosi pahaa sokeria?

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta