
Hyvää, pehmeää ja kasviperäistä - sellaista on terveellisin rasva.
Miksi?
Rasva on paitsi tärkeä energianlähde, se vaikuttaa lähes kaikkeen kehossa. Solut tarvitsevat sitä rakennusaineeksi ja elimistö rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, verenpaineen säätelyyn, lihaksiston ja luuston kuntoon ja aivojen toimintaan. Näissä hommissa rasvan laadulla on suuri merkitys.
Rasvat jaetaan pehmeisiin ja koviin.
Pehmeä rasva sisältää tarpeellisia monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista osaa elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan ne täytyy saada ruoasta. Siksi niitä sanotaan välttämättömiksi rasvahapoiksi.
– Jos ravinto ei sisällä niitä, elimistö ei voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla, vaan sen täytyy alkaa sopeuttaa toimintojaan, selittää ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.
Mistä?
Pehmeä rasva pysyy juoksevana tai pehmeänä huoneenlämmössä ja kova rasva kovettuu jääkaapissa.
Pehmeä rasva on yleensä peräisin kasveista ja kova rasva eläimestä.
Poikkeuksen tekevät trooppiset öljyt, palmuöljy ja kookosrasva, jotka ovat kovia rasvoja.
Omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja.
Niitä saa ei-trooppisista kasviöljyistä, pähkinöistä, siemenistä sekä manteleista ja rasvaisesta kalasta.
Miten?
– Pehmeitä rasvoja kannattaa käyttää ruoanvalmistuksessa ja laittaa leivän päälle. Lisäksi tulisi syödä pari ruokalusikallista maustamattomia pähkinöitä, siemeniä tai manteleita päivässä sekä kalaa kaksi kolme kertaa viikossa, ja näistä kerran tai kaksi rasvaista kalaa, Schwab kertoo.
Parasta olisi, jos pehmeää rasvaa käyttäisi kovan sijasta eikä sen lisäksi.
PARI LUSIKALLISTA PÄIVÄSSÄ
- NAINEN tarvitsee 1,5–2 rkl kasviöljyä päivässä
- MIES tarvitsee 2–2,5 rkl kasviöljyä päivässä
Asiantuntija: Ursula Schwab, ravitsemusterapian professori, Itä-Suomen yliopisto.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Swabbilta yhä vaan tulee tätä samaa huuhaata. Kaikki viimeaikaiset massiiviset meta-analyysit ovat osoittaneet, että tyydyttynyt rasva on kaikin puolin vaaratonta. Lieneekö kyseessä uskonto, aate vai henkilökohtainen kognitiivinen dissonanssi, kun vastoin selvää tutkimusdataa on kykenemätön kohtaamaan todellisuutta.