Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Maailmassa syödään vuosittain 374 miljardia purkkaa – huvin vuoksi. Mutta jauhamisesta on myös hyötyä.

Vähentää napostelua

Purukumi ei ole salainen ase painonhallintaan, mutta se voi vähentää napostelun himoa. Näin huomattiin tutkimuksessa, jossa vapaaehtoiset saivat lounaan jälkeen ottaa purukumin purtavakseen 15 minuutiksi. Kun samalle joukolle tarjottiin kolmen tunnin päästä naposteltavia, purukumia jauhaneille ne maistuivat paljon huonommin. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että purukumi vähensi makeiden naposteltavien himoa mutta ei suolaisten.

Naposteluhimon väheneminen voi liittyä enemmän jauhamiseen ja vähemmän purkkaan. Jos ihmisiä pyydetään pureskelemaan ruokaansa ylimääräisiä minuutteja, sekin hillitsee napostelua.

Helpottaa närästystä

Närästys on suuri ongelma refluksipotilailla. Useassa tutkimuksessa on havaittu, että purukumin jauhaminen aterian jälkeen voi vähentää vatsahappojen happamuutta. Se taas lyhentää närästyskohtauksen kestoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdessä tutkimuksessa suojaava vaikutus kesti jopa kolme tuntia aterian jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Lääkäri määrää

Suolitukos on melko yleinen vatsaleikkauksen komplikaatio. Lääkärit neuvovat jauhamaan purkkaa, koska tutkimusten mukaan se auttaa ehkäisemään suolitukosta. Purkan pureskelu tuottaa suolistolle ilmeisesti tarpeeksi puuhaa, jotta tukoksen kehittyminen estyy.

Eroon korvamadosta

Korvamato on laulu tai melodia, joka jää soimaan päähän eikä lopu tahdonvoimalla. Usein korvamadossa on jankuttava melodia. Toisaalta jos mikä tahansa kappale soi päässä tuntikausia, se alkaa ärsyttää.

Yli 90 prosenttia ihmisistä kohtaa korvamadon jossakin vaiheessa elämäänsä. Paras lääke tähän riesaan näyttää olevan purkka. Brittiläisessä tutkimuksessa vapaaehtoisille soitettiin kahta varmaa korvamatokappaletta: David Guettan Play Hardia ja Maroon 5:n Payphonea. Purkkasuilla kappaleet eivät tarttuneet päähän yhtä tiukasti kuin niillä, jotka eivät jauhaneet purkkaa.

Virkistää oloa

Purkan valpastuttava vaikutus on osoitettu monissa tutkimuksissa. Purkkaa jauhaessa sydämen syke kiihtyy hieman, mutta vain jauhamisen ajaksi. Valpastumisesta kielii myös muutokset aivojen toimintaa kuvaavassa EEG-käyrässä.

Eräässä tutkimuksessa vapaaehtoiset laitettiin stressaavaan tilanteeseen, joka oli työnhakuhaastattelu. Tässä kokeessa purkkaa jauhavat selvisivät vähemmällä ahdistuksella ja olivat haastattelun ajan selvästi valppaampia.

Stressi pois

Purkan stressiä lievittävästä vaikutuksesta on monia viitteitä. Brittitutkimuksessa haastateltiin yli 2 000 työssä käyvää ihmistä näiden kokemasta stressistä. Tärkein tulos oli, että kaikista stressaantuneimpia olivat ne, jotka eivät koskaan jauhaneet purkkaa.

Australialaistutkimuksessa puolestaan havaittiin, että purkka suussa alentaa stressihormonien tasoja koetilanteessa. Kuten olettaa saattaa, purkka puree vain lievään stressiin.

Elämän tosimurheisiin sillä ei ole vaikutusta.

Suorituskykyä aivoille

Kun aivot pinnistelevät, purkan jauhamisesta voi saada yllättävää lisäpuhtia. Amerikkalaistutkimuksessa vapaaehtoisille annettiin pohdittavaksi vaikeita aivopähkinöitä. Heidän piti luetella numerosarjoja päinvastaisessa järjestyksessä kuin he olivat ne kuulleet sekä ratkoa loogisia päättelytehtäviä. Vapaaehtoiset jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista vain toinen sai ongelmia ratkoessaan syödä purkkaa.

Tulokset olivat mielenkiintoisia. Purkkaa jauhanut ryhmä voitti toisen ryhmän ylivoimaisesti kaikissa tehtävissä paitsi yhdessä. Ainoa haittapuoli oli, että tämä mentaalinen lisäpuhti hävisi, kun purkan sylkäisi suustaan. Sen jälkeen ryhmistä tuli tasaväkisiä.

Auttaa keskittymään

Jos purukumi virkistää ja pitää valppaana, ei ihme, että se auttaa myös keskittymistä vaativissa tehtävissä. Brittitutkimuksessa vapaaehtoisten piti kuunnella kuulokkeista sattumanvaraisia numerosarjoja. Kun he kuulivat sarjan, jossa oli pariton-parillinen-pariton-yhdistelmä, kuten 7-2-1, heidän piti painaa heti nappia. Osa vapaaehtoisista jauhoi purkkaa, osa ei. Tulokset osoittivat, että puoli tuntia kestävän testin alussa ryhmät olivat melko tasaväkisiä, mutta purkkaryhmä pärjäsi huomattavasti paremmin testin lopussa. Purkasta sai siis myös apua pitempään keskittymiseen.

Sari

kirjoitusvirheitä yllättävän monta ja ilman purkkaa en sitten jaksanut keskittyä koko tekstiin..

Sisältö jatkuu mainoksen alla