Maito on hieno juoma. Lasillisesta saat hyvää proteiinia, kalsiumia, D-vitamiinia, magnesiumia...

Maitoparrat suomalaiset ovat omaksuneet uuden trendin: rasvaisemmat maitotuotteet maistuvat paremmin kuin vuosikymmeniin. Täysmaidon kulutus on kasvussa ja rasvattoman maidon myynti laskee.

Myös voita ja voi-kasviöljyseoksia (riini-päätteisiä levitteiden) on myyty enemmän kuin aiempina vuosina. Sama rasvaisten tuotteiden buumi näkyy kermoissa ja hapanmaitotuotteissa, kuten jogurteissa, eikä suosiossa näy laantumisen merkkejä.

Samaan aikaan kansan kolesterolitasot kohoavat. Paha maitorasva tekee myyräntyötä yhä useamman verisuonissa.

Rasvaisten maitotuotteiden suosiota leinevät kasvattaneet trendikäs ruoanlaittoharrastus, vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio sekä ihmisten kaipuu luonnolliseen, mahdollisimman vähän prosessoituun ruokaan ja aitoihin makuihin.

Maito on kuitenkin aina maitoa, se ei käsittelyssä muutu, eikä siihen lisätä mitään, kun rasvaa poistetaan.

Maidon matka tölkkiin:

  1. Maidon rasva irrotetaan keskipakovoimaan perustuvalla separaattorilla, eräänlaisella lingolla.
  2. Separoinnin jälkeen maito homogenoidaan eli sen rasvapalloset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa.
  3. Rasvan poistossa maidosta lähtevät myös rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-vitamiini. Ne palautetaan vähärasvaisiin tuotteisiin ennen niiden matkaa kauppoihin. Luomumaitoon vitamiinia ei lisätä.