Vitamiinit ovat kasvun, elämän ylläpidon ja kemiallisten reaktioiden säätelyn kannalta välttämättömiä aineita, joita ei muodostu elimistössä ainakaan riittäviä määriä. Täten ne on saatava ruoasta valmiina tai sellaisessa muodossa, että ne elimistössä muuttuvat toimiviksi vitamiineiksi.

A-vitamiini

 • Osallistuu näköaistimuksen syntyyn hämärässä, tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen, pitää yllä epiteelikudoksen aineenvaihduntaa.
 • Tärkeimmät lähteet liha ja lihavalmisteet sekä kasvikset.

D-vitamiini

 • Tarvitaan luuston normaaliin mineralisaatioon.
 • Puute johtaa lapsilla riisitautiin ja aikuisilla luiden pehmenemiseen. Tärkeimmät lähteet kala ja ravintorasvat.

E-vitamiini

 • Suojelee tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä A-vitamiinia ja karotenoideja hapettumiselta ruoassa ja elimistössä.
 • Tärkeimmät lähteet ravintorasvat ja viljavalmisteet.

K-vitamiini

 • Välttämätön protrombiinin ja eräiden muiden veren hyytymistä säätelevien aineiden sekä muiden proteiinien muodostuksessa.
 • Puute estää veren hyytymistä.
 • Tärkeimmät lähteet vihreät kasvikset.

Tiamiini

 • Välttämätön hiilihydraattien aineenvaihdunnassa.
 • Puute aiheuttaa beri-beritaudin, alkoholistilla se voi ilmetä Wernicken aivosairautena tai Korsakoffin psykoosina. Tärkeimmät lähteet viljavalmisteet, liha ja lihavalmisteet sekä kasvikset.

Riboflaviini

 • Entsyymijärjestelmien välttämätön osa, osallistuu elektrolyyttien kuljetukseen.
 • Tärkeimmät lähteet maito ja maitovalmisteet, liha ja lihavalmisteet sekä viljavalmisteet.

Niasiini

 • Mukana glukoosin, aminohappojen ja rasvan aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toiminnassa.
 • Puutostauti pellagra, joka johtuu yksipuolisesta maissi- tai muusta viljadieetistä.
 • Tärkeimmät lähteet liha ja lihavalmisteet, viljavalmisteet sekä maito ja maitovalmisteet.

B6-vitamiini

 • Vaikuttaa mm. useiden aminohappojen aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaan.
 • Aikuisilla puute aiheuttaa psyykkisiä häiriöitä, epänormaaliutta aivosähkökäyrään ja ihomuutoksia. Lapsilla voi ilmetä kouristuksia, laihtumista ja ärtyisyyttä.
 • Tärkeimmät lähteet kasvikset, liha ja lihavalmisteet sekä viljavalmisteet.

Folaatti

 • Välttämätön osa entsyymijärjestelmissä, jotka siirtävät yhden hiiliatomin sisältäviä atomiryhmiä aineelta toiselle. Aminohappojen aineenvaihdunnassa mm. muuttaa homokysteiiniä metioniiniksi yhdessä B12- ja B6-vitamiinin kanssa.
 • Puute aiheuttaa häiriöitä mm. verisolujen jakautumiseen.
 • Tärkeimmät lähteet viljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät.

B12-vitamiini

 • Toimii entsyymijärjestelmän osana mm. nukleiinihappojen synteesissä.
 • Puute aiheuttaa pernisioosin anemian, jolle on ominaista kielen ja mahalaukun limakalvon surkastuminen ja hermosto-oireet. Tärkeimmät lähteet liha ja lihavalmisteet, maito ja maitovalmisteet sekä kala.

Biotiini

 • Osana useissa entsyymeissä, mm. hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihdunnassa.
 • Tärkeimmät lähteet viljavalmisteet, meijerituotteet ja munat.

Pantoteenihappo

 • Tärkeä entsyymiaktivaattori aineenvaihdunnassa.
 • Tärkeimmät lähteet sisäelimet, kuivatut palkokasvit ja täysjyvävilja. Pantoteenihappoa on kuitenkin useimmissa elintarvikkeissa.

C-vitamiini

 • Vaikuttaa solujen hapetus-pelkistysasteeseen ja monien entsyymien muodostumiseen sekä parantaa raudan imeytymistä. Osallistuu stressihormonien muodostukseen ja vaikuttaa siten elimistön stressipuolustukseen.
 • Puutostauti on keripukki.
 • Tärkeimmät lähteet hedelmät ja marjat sekä kasvikset.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Luin amerikkalaistutkimuksen, jonka mukaan fruktoosi on epäterveellistä. Koe oli tehty makeutetuilla juomilla. Entä kaupassa myytävä hedelmäsokeri, jota käytän jälkiruoissa ja leivonnassa? En osta kaupasta herkkuja, limsoja enkä mehuja, sillä niissä on hurjasti piilosokeria. Jos jotain herkkua haluan, leivon itse. Tavakseni on tullut vähentää resepteissä sokeria. Kokonaan ilman makeaa ei pysty tässä elämässä olemaan. Olen huomannut, että fruktoosi on niin makeaa, että sitä riittää pienikin määrä. Voiko fruktoosi olla haitallista silloinkin, kun sitä käyttää näin?

Fruktoosin eli hedelmäsokerin runsaan saannin on todettu vaikuttavan epäedullisesti  maksan aineenvaihduntaan. Kuten kysyjä tuo esille, makeutetut juomat ovat tässä suhteessa ne elintarvikkeet, joihin on syytä kiinnittää huomiota.

Yhdysvalloissa käytetään juomien makeuttamisessa runsasfruktoosis ta maissisiirappia. Tämä on ongelmallista, sillä juomien käyttö voi olla runsasta, jolloin fruktoosin saanti nousee hyvin suureksi. Vastaavia määriä fruktoosia on vaikea saada muualta.

Hedelmiä ja marjoja ei fruktoosin vuoksi tarvitse välttää. Niiden terveysvaikutukset on vakuuttavasti dokumentoitu osana terveyttä edistävää ruokavaliota. Mehuista on juomasuosituksen mukaan syytä suosia täysmehuja ja niitäkin korkeintaan lasillinen päivässä aterian yhteydessä.

Kysyjän sokerin saanti vaikuttaa olevan maltillista, joten nykyisiä sokerinkäyttötottumuksia voi hyvin jatkaa. Kysyjän havainto siitä, että hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa, pitää paikkansa, joten sitä tarvitaan saman makeuden saavuttamiseksi tavallista sokeria vähemmän.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko fruktoosi pahaa sokeria?

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta