Viinimarjat ovat todellista superruokaa, joissa on roppakaupalla flavonoideja ja vitamiineja. Vaikka mustaherukka on kuningas, muistakin herukoista saa runsaasti tehoaineita talven varalle.

Mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia, joka säilyy myös keitettäessä. Jo 50 grammaa mustaherukoita riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinitarpeen.

A-vitamiinia mustaherukassa on enemmän kuin luonnonvaraisissa marjoissamme lakkaa lukuun ottamatta.

Lisäksi mustaherukassa on runsaasti terveydelle edullisia flavonoideja.

Kaikissa marjoissa flavonoidipitoisuus on suurin kuorissa. Marjat kannattaakin nauttia mieluummin kokonaisina kuin mehuina.

Siemenistä hyviä rasvoja

Myös mustaherukan siemenet ovat hyödyllistä syötävää, sillä niissä on omega-3- ja omega-6 -rasvahappojen lisäksi muita, harvinaisempia monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Mustaherukan siemenöljyn väitetään pitävän kolesterolin kurissa ja vaikuttavan ihon hyvinvointiin. Kokonaiset siemenet on syytä pureskella huolellisesti, sillä ne eivät hajoa ruoansulatuskanavassa.

Muista lehdet

Vaikka punaherukka on myös melkoinen terveyspommi, sen C-vitamiinipitoisuus ei täysin vedä vertoja musta-herukalle. Sen sijaan punaherukan lehdet ovat sitäkin vitamiinipitoisempia.

Käytä herukan lehtiä tuoreena, pakasteesta nostettuna ja kuivattuna esimerkiksi teesekoituksissa.

Valkoherukka on muunnos punaherukasta. Siitä puuttuu punaherukan punaisen värin aiheuttava geeni. Ravintoarvoiltaan ne ovat samankaltaisia.

Viherherukka on mustaherukan muunnos. Viherherukassa on huomattavan paljon flavonoideja.  

Punaiset herukkasämpylät

1 prk (200 g) kevytkermaviiliä
0,5 dl rasvatonta maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
5 tl ruokosokerisiirappia
3 rkl rypsiöljyä
100 g punaherukoita
3 dl ruishiutaleita
0,5 dl vehnäleseitä
noin 5 dl täysjyvävehnäjauhoja

PÄÄLLE
1 kananmuna
1 dl siemensekoitusta

1. Lämmitä kermaviili ja maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sekaan. Lisää suola. Sekoita joukkoon siirappi ja öljy sekä herukat.

2. Lisää hiutaleet, leseet ja jauhot erissä ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Muista, että parhaat sämpylät syntyvät löysähköstä taikinasta. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

3. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki, jaa se 16 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota peitettynä lämpimässä paikassa 15 minuuttia.

4. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Lue lisää:

Flavonoidit talteen tummista marjoista
Mustaherukasta apua silmille ja aivoille
Onko mustaviinimarjojen syömisessä riskejä?
Marjatko luonnon lääkkeitä?
Tyrniöljyä vai tyrniä?

Mustaherukan siemenöljykapseleiden syöminen raskauden aikana suojaa lasta atopialta. Atoopikoilla kehon rasvahappokoostumus on poikkeava.

Mustaherukan siemenöljyn rasvahappokoostumus vastaa omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suositeltua suhdetta ravinnossa.