Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hyvä seksi on paitsi ihanaa myös terveyden peruspilari. Omaa seksuaalisuutta kannattaa siis vaalia – yksin tai yhdessä.

Immuniteetti vahvistuu

Seksuaaliterveys on osa fyysistä terveyttä. Harrastamalla säännöllisesti seksiä vasta-aineiden määrä lisääntyy ja immuniteetti paranee. Kun kehon puolustus- ja suojajärjestelmät vahvistuvat, infektiot eivät iske niin herkästi. Miehillä siemensyöksyt hoitavat eturauhasta ja vähentävät kives- ja eturauhassyövän riskiä.

Kunto kasvaa

Rakastelu käy kuntoilusta. Mitä pidempi ja intensiivisempi peti­sessio, sitä enemmän yleiskunto kasvaa ja kalorit palavat. Suuret lihakset pakaroissa, käsivarsissa, reisissä, vatsassa ja rinnan alueella työskentelevät. Kannatukset, työnnöt, koukistukset ja asentojen vaihtelut vahvistavat monipuolisesti isoja ja pieniä lihaksia. Myös notkeus kehittyy kuin itsestään.

Seksi tekee hyvää erityisesti tärkeille lantion-pohjan lihaksille. Ne saavat staattisia pitoja ja supistuksia. Voima nivusten seudulla lisääntyy ja seksistä tulee entistä nautinnollisempaa. Naisilla yleiset virtsankarkailuongelmat helpottuvat. Miehillä erektiossa tarvittavat lihakset kehittyvät ja verenkierto vilkastuu. Säännölliset erektiot myös ylläpitävät peniksen verisuonten kuntoa ja erektiot onnistuvat jatkossakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kivut kaikkoavat

Orastava päänsärky on pikemminkin syy kuin este seksin harrastamiselle. Rakastelun aikana kehon hyvien hormonien, kuten oksitosiinin ja endorfiinin, määrät lisääntyvät, jolloin kivut vähenevät. Tähän mekanismiin perustuu tutkittu tieto siitä, että seksin harrastaminen on omiaan vähentämään särkyjä, kolotuksia, niveltulehduskipuja ja PMS-oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydän kiittää

Seksin harrastamisella on todettu olevan positiivisia vaikutuksia sydämen toiminnalle ja verenkierrolle. Rakastelu saa sykkeen koholle, mikä on hyvää treeniä sydämelle. Verenkierto puolestaan vilkastuu ja verenpaine alenee. Joissain tutkimuksissa on todettu seksin harrastamisen jopa pienentävän sydänkohtauksen riskiä.

 

ASIANTUNTIJAT: Tommi Paalanen, FM, filosofi, seksuaalieetikko, seksuaalineuvoja (SSS), toiminnanjohtaja, Sexpo-säätiö

Tarja Santalahti, kliininen seksologi, psykoterapeutti, seksologian johtava asiantuntija, Väestöliiton seksuaaliterveysklinikka

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla