Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Gynekologi Mervi Halttunen vastaa väitteisiin ehkäisymenetelmien hyödyistä ja haitoista.

1. Hormonikierukka voi laukaista aikuisiän aknen.

Totta. Hormonikierukan keltarauhashormoni rasvoittaa ihoa jonkin verran. Varsinaisen aknen kierukka harvoin laukaisee, mutta toisille tulee kookkaita ja kipeitä finnejä. Yleensä ongelma poistuu, kun kierukkaa on käyttänyt yli neljä kuukautta. Näppylät johtuvat androgeenisen progestiinin tihkumisesta verenkiertoon. Tämä hormoni estää kohdun limakalvon kasvua.
 
2. Ehkäisypillerien käyttö laskee munasarjasyövän riskiä.

Totta. Turhat ovulaatiot, jotka eivät johda raskauteen, rasittavat munasarjoja. Ehkäisypillerit estävät munasolun irtoamisen ja sama lepotila raskausaikana suojelee munasarjaa.
 
3. Ehkäisypillerit voivat parantaa nuoren aknen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta. Yhdistelmäehkäisypilleriää käytettäessä vapaata testosteronia on elimistössä vähemmän. Joidenkin valmisteiden progestiinilla vaikutus on tehokkaampi kuin muilla.
Ne myös vähentävät karvankasvua.
 
4. Hormonikierukka lievittää kuukautiskipuja ja vähentää endometrioosin kasvua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Totta. Yhdistelmäehkäisypillerit ja hormonikierukka tasoittavat elimistön hormonipitoisuuksia ja helpottavat PMS-oireita, kuten kipua, turvotusta ja mielialanvaihtelua. Lisäksi hormonikierukka näivettää estrogeenin limakalvoa kasvattavaa vaikutusta, jolloin se hillitsee myös endometrioosin kasvua.
 
5. Heti yhdistelmäehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen on paras hetki tulla raskaaksi.

Joskus totta. Ehkäisyvalmisteiden hormonit poistuvat elimistöstä heti, kun käyttö lopetetaan. Raskaus on mahdollinen heti seuraavan kierron aikana. Jos naisella on monirakkulaiset munasarjat, on hänellä heti pillereiden käytön jälkeen paremmat mahdollisuudet tulla raskaaksi, kun kierto on pillereiden takia tasaantunut ja munasarjat toimivat normaalisti.
 
6. Kierukka ei sovi naiselle, joka ei ole synnyttänyt.

Tarua. Kierukka sopii vakituisessa parisuhteessa oleville naisille. Kuparikierukka ei suojaa tulehduksilta kuten hormonikierukka, jonka sisältämän progestiini muuttaa kohdunkaulakanavan liman koostumuksen hieman paksummaksi.
 
7. Imetysaikana ainoa ehkäisykeino on kondomi.

Tarua. Imetysaikana voi käyttää minipillereitä ja hormonikierukankin voi asettaa, kun jälkivuoto on loppunut. Yhdistelmäpilleritkin voi aloittaa, kun vauvan pääasiallinen ravinto on muu kuin rintamaito.
 
8. Vuosikymmeniä jatkuva ehkäisypillerien käyttö saa naisen elimistön sekaisin niin, ettei säännöllinen kierto palaudu pillerien lopettamisen jälkeenkään.

Tarua. Hormonivalmisteiden vaikutus elimistössä lakkaa muutamassa päivässä ehkäisyn lopettamisen jälkeen.
 
9. Jos kuukautiset ovat tosi säännölliset, varmat päivät toimivat hyvin ehkäisynä.

Tarua. Varmojen päivien laskemiseen voi luottaa silloin, jos raskauden mahdollisuus ei ole ongelma.
 
10. Ehkäisyvaahto ja muut kemialliset ehkäisymenetelmät eivät yksistään riitä estämään raskautta.

Totta. Ehkäisyvaahto ja -puikko ovat tehokas ehkäisykeino vain kondomin kanssa.

Lue lisää
Ehkäisyn lopetus
Naisen seksiongelmat
Ymmärrä kuukautiskiertosi

Omiin kokemuksiin perustuen en voi suositella hormoonikierukkaa: erittäin kovia jatkuvia alavatsakipuja, migreeniä ja yhtäjaksoista verenvuotoa asentamisen jälkeen 2 vuotta, sen jälkeen lääkärit vihdoin suostuivat uskomaan että oireet johtuivat kierukasta ja se poistettiin. Suurin osa oireista loppuivat heti.

  • ylös 22
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla