Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Gynekologi Mervi Halttunen vastaa väitteisiin ehkäisymenetelmien hyödyistä ja haitoista.

1. Hormonikierukka voi laukaista aikuisiän aknen.

Totta. Hormonikierukan keltarauhashormoni rasvoittaa ihoa jonkin verran. Varsinaisen aknen kierukka harvoin laukaisee, mutta toisille tulee kookkaita ja kipeitä finnejä. Yleensä ongelma poistuu, kun kierukkaa on käyttänyt yli neljä kuukautta. Näppylät johtuvat androgeenisen progestiinin tihkumisesta verenkiertoon. Tämä hormoni estää kohdun limakalvon kasvua.
 
2. Ehkäisypillerien käyttö laskee munasarjasyövän riskiä.

Totta. Turhat ovulaatiot, jotka eivät johda raskauteen, rasittavat munasarjoja. Ehkäisypillerit estävät munasolun irtoamisen ja sama lepotila raskausaikana suojelee munasarjaa.
 
3. Ehkäisypillerit voivat parantaa nuoren aknen.

Totta. Yhdistelmäehkäisypilleriää käytettäessä vapaata testosteronia on elimistössä vähemmän. Joidenkin valmisteiden progestiinilla vaikutus on tehokkaampi kuin muilla.
Ne myös vähentävät karvankasvua.
 
4. Hormonikierukka lievittää kuukautiskipuja ja vähentää endometrioosin kasvua.

Totta. Yhdistelmäehkäisypillerit ja hormonikierukka tasoittavat elimistön hormonipitoisuuksia ja helpottavat PMS-oireita, kuten kipua, turvotusta ja mielialanvaihtelua. Lisäksi hormonikierukka näivettää estrogeenin limakalvoa kasvattavaa vaikutusta, jolloin se hillitsee myös endometrioosin kasvua.
 
5. Heti yhdistelmäehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen on paras hetki tulla raskaaksi.

Joskus totta. Ehkäisyvalmisteiden hormonit poistuvat elimistöstä heti, kun käyttö lopetetaan. Raskaus on mahdollinen heti seuraavan kierron aikana. Jos naisella on monirakkulaiset munasarjat, on hänellä heti pillereiden käytön jälkeen paremmat mahdollisuudet tulla raskaaksi, kun kierto on pillereiden takia tasaantunut ja munasarjat toimivat normaalisti.
 
6. Kierukka ei sovi naiselle, joka ei ole synnyttänyt.

Tarua. Kierukka sopii vakituisessa parisuhteessa oleville naisille. Kuparikierukka ei suojaa tulehduksilta kuten hormonikierukka, jonka sisältämän progestiini muuttaa kohdunkaulakanavan liman koostumuksen hieman paksummaksi.
 
7. Imetysaikana ainoa ehkäisykeino on kondomi.

Tarua. Imetysaikana voi käyttää minipillereitä ja hormonikierukankin voi asettaa, kun jälkivuoto on loppunut. Yhdistelmäpilleritkin voi aloittaa, kun vauvan pääasiallinen ravinto on muu kuin rintamaito.
 
8. Vuosikymmeniä jatkuva ehkäisypillerien käyttö saa naisen elimistön sekaisin niin, ettei säännöllinen kierto palaudu pillerien lopettamisen jälkeenkään.

Tarua. Hormonivalmisteiden vaikutus elimistössä lakkaa muutamassa päivässä ehkäisyn lopettamisen jälkeen.
 
9. Jos kuukautiset ovat tosi säännölliset, varmat päivät toimivat hyvin ehkäisynä.

Tarua. Varmojen päivien laskemiseen voi luottaa silloin, jos raskauden mahdollisuus ei ole ongelma.
 
10. Ehkäisyvaahto ja muut kemialliset ehkäisymenetelmät eivät yksistään riitä estämään raskautta.

Totta. Ehkäisyvaahto ja -puikko ovat tehokas ehkäisykeino vain kondomin kanssa.

Lue lisää
Ehkäisyn lopetus
Naisen seksiongelmat
Ymmärrä kuukautiskiertosi

Vierailija

Alas ehkäisymyytit!

Omiin kokemuksiin perustuen en voi suositella hormoonikierukkaa: erittäin kovia jatkuvia alavatsakipuja, migreeniä ja yhtäjaksoista verenvuotoa asentamisen jälkeen 2 vuotta, sen jälkeen lääkärit vihdoin suostuivat uskomaan että oireet johtuivat kierukasta ja se poistettiin. Suurin osa oireista loppuivat heti.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.