Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Lastentautina tunnettu enterorokko tarttuu herkästi, joskus jopa vanhempiin. Onneksi se näyttää yleensä pahemmalta kuin tuntuu.

Ensin tulee lämpöilyä ja kurkkukipua. Sitten suuhun, käsiin ja jalkoihin ilmestyy pieniä, yleensä soikeita näppyjä. Enterorokon tuntomerkit ovat melko selvät.

Enteroviruksia on kymmeniä, ja ne aiheuttavat useimmiten tavallisia hengitystieinfektioita tai enterorokkoa. Joukkoon mahtuu kuitenkin pari hankalampaa tapausta, jotka aiheuttavat aivokalvontulehdusta tai aivotulehdusta.

Rokkoa iholla

Enterorokkotartuntoja esiintyy eniten syksyisin. Joillakin taudin ensimmäisenä oireena tuleva lämmön nouseminen jää ainoaksi oireeksi. Rokolle tyypillisiä, kaksi tai kolme milliä halkaisijaltaan olevia rakkuloita ilmaantuu suun limakalvolle ja iholle – etenkin käsiin ja jalkoihin, mutta myös pakaroihin. Rakkuloita voi olla muuallakin , mutta niitä ei aina huomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iholle voi ensin tulla myös punaisia näppyjä ja sitten vasta rakkuloita. Rakkuloita peittävä iho on ohutta, ja rakkulat voivat puhjeta helposti. Suun limakalvoilla ne tuntuvatkin haavaumilta, kuten aftoilta, ja kasvojen iholla kuin herpesrakkuloilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tauti alkaa muutamassa päivässä tartunnan saamisesta, ja oireet hellittävät noin viikon kuluessa. Lapsia rakkulat eivät yleensä kiusaa, mutta aikuisilla oireet voivat olla kivuliaampia.

Kukaan ei ole suojassa

Enterorokko on lasten tauti. Jos se tarttuu aikuiseen, tartunnan saa yleensä omilta lapsilta. Useimmilla aikuisilla on jo aikaisemmin sairastettujen enterovirustartuntojen myötä vastustuskykyä enterorokkoa vastaan. Kenenkään ei kuitenkaan voi sanoa olevan suojattu siltä loppuelämäksi.

– Ehkä tämän ymmärtää paremmin vertaamalla sitä vesirokkoon, jota aiheuttaa vain yksi virus. Kun vesirokon on kerran sairastanut, sille on jatkossa vastustuskykyinen. Enteroviruksia on kuitenkin koko joukko eikä vain yhtä. Siksi enterorokon sairastanutkaan ei saa vielä täyttä suojaa kaikkia enteroviruksia kohtaan, selittää lastenlääkäri Hannu Jalanko.

Tilanne on vähän sama kuin influenssavirusten kanssa. Vaikka influenssan sairastaminen antaa vastustuskyvyn sen aiheuttanutta virusta kohtaan, se ei suojaa viruksen muunnelmilta tai muilta influenssaviruksilta.

Oireiden hoito riittää

Vaikeimmat oireet liittyvät rakkuloihin suussa. Ne voivat tehdä syömisestä ja juomisesta hankalaa.

–Yleensä kylmä juoma menee alas helpommin. Jäätelöäkin voi antaa, Jalanko neuvoo.

Melkein aina enterorokon oireet pysyvät siedettävinä, eikä lapsen tai aikuisenkaan tarvitse lähteä lääkäriin.

Kuumetta voi laskea parasetamolilla, mutta mitään lääkettä enterorokkoon ei ole olemassa, toisin kuin influenssaan ja vesirokkoon.

– Joskus jalkapohjan rakkulat tekevät kävelystä hankalaa, mutta rokon aikana voi kyllä tehdä kaikkea, mitä pystyy ja jaksaa. Ei sen takia tarvitse maata sängyssä, Jalanko sanoo.

Rokkoa sairastava lapsi on uusien tartuntojen estämisen vuoksi hyvä pitää kotona niin kauan kuin oireet kestävät.

Enterovirus tarttuu herkästi hengitysteiden kautta, syljestä tai ulosteesta. Varsinkin vaippaikäisten lasten hoitamisessa kannattaa olla tarkkana käsihygienian kanssa.

Aivo-oireista lääkäriin

Pahimmillaan enterovirusinfektio voi johtaa aivokalvontulehdukseen. Se pelästyttää, koska se muistuttaa oireiltaan vaarallisempaa, bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta. Joskus taudin aiheuttajan varmistamiseksi täytyy ottaa näyte selkäydinnesteestä.

Kova päänsärky ja korkea kuume ovat merkkejä siitä, että on aika lähteä lääkäriin.

Enteroviruksen aiheuttama aivokalvontulehdus on useimmiten vaaraton, ja sen hoidoksi riittävät tulehduskipulääkkeet.

– Myös silloin kannattaa lähteä lääkäriin, jos ihan pientä kuumeista lasta ei saa juomaan riittävästi. Se on kyllä paljon yleisempää herpesviruksen aiheuttamissa suutulehduksissa kuin enterorokossa, Jalanko toteaa.

Melkein aina enterorokko on onneksi lieväoireinen ja lähinnä ärsyttävän näköinen tauti, jonka lähes kaikki sairastavat jo lapsena.

Hoitovinkit

  • Käsihygienia kunniaan, ettei tartuntoja tule enempää. Lapsillekin olisi hyvä opettaa parin minuutin huolellinen saippuapesu. Enterorokkoa sairastavan suuhunsa laittamat lelut kannattaa desinfioida leikin jälkeen.
  • Jos suun rakkulat vaikeuttavat syömistä ja juomista, suosi kylmiä ja helposti nieltäviä juomia ja ruokia. Esimerkiksi jäätelö menee kyllä alas.
  • Lievän kuumeen aiheuttamaan epämukavaan oloon voi ottaa parasetamolia. Täsmälääkettä enterorokkoon ei ole.
  • Mitään lääkettä enterorokkoon ei ole olemassa, toisin kuin influenssaan ja vesirokkoon.

Asiantuntija: Hannu Jalanko, lastentautien erikoislääkäri, HUSin lastenklinikka.

Lue lisää enterorokosta Terveyskirjastosta

Onko enterorokko sama kuin suu- ja sorkkatauti?

Enterorokko sekoitetaan välillä suu- ja sorkkatautiin, mutta niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Suu- ja sorkkatautia on vain eläimillä. Sekaannus on todennäköisesti perua siitä, että enterorokko on englanniksi hand, foot and mouth disease eli käsi-, jalka- ja suutauti.

Vierailija

Sairastin juuri enterorokon samanaikaisesti 4v ja 7v lasteni kanssa. Kamalin tartuntatauti ikinä! Nyt 3 vkoa oireiden alkamisesta ja yhäti iho irtoaa suurina suikalein sormenpäistä ja jalkapohjista. Onneksi lapset selvisivät vähemmällä.

  • ylös 76
  • alas 75
Vierailija

Eräällä nuorella miehellä irtosi kynsiä (onykomadeesi) enterorokkotartunnan seurauksena... Ja tietääksi eräät enterorokko-muodot ovat uhka sikiön kehitykselle. Joten käsihyienia on hyvä juttu, kannattaa myös pitää huolta siitä että käsipyyhkeet ovat riittävän puhtaat, tai ei käytä samaa pyyhettä sairastuneen kanssa!

  • ylös 73
  • alas 69
Sisältö jatkuu mainoksen alla