pituuskasvu, hormonit
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen 16-vuotias 181 cm pitkä tyttö. Kuukautiseni alkoivat 12-vuotiaana. Äitini on 167 cm pitkä ja isäni 191 cm pitkä. Tuntuu kuin kasvuni ei pysähtyisi ollenkaan. En haluaisi kasvaa yhtään enempää.

Pituuskasvuun vaikuttavat perintötekijät (vanhempien pituus) mutta myös etninen tausta, syntymämitat, lapsuuden ja nuoruuden ravitsemustila sekä sairaudet. Suurin osa suomalaisista naisista on 150-176 cm pitkiä mutta noin prosentti kasvaa tätä pidemmiksi.

Nuoren pituuskasvu tapahtuu kolmivaiheisesti: ensin hidas kasvu varhaisessa murrosiässä, sitten noin kaksi vuotta kestävä kasvupyrähdys ja viimeiseksi lopullinen kasvun hidastuminen ja pysähtyminen. Nainen saavuttaa yleensä lopullisen aikuis-pituisuuden 15-17-vuotiaana, mutta osa saa vielä muutamia millimetrejä vielä pari vuotta tämän jälkeen. Kuukautisten alkamisen jälkeen tytön pituuskasvu alkaa yleensä hidastua. Kasvua seurataan neuvolassa ja koulussa kasvukäyrien avulla ja poikkeavuuteen reagoidaan herkästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkäkasvuisuutta aiheuttavat sairaudet ovat harvinaisia. Yleensä keskivertoa pidemmäksi kasvamisen taustalla on perinnöllinen normaalivaihtelu. Kysyjän tapauksessa isä on pitkä ja äitikin suomalaisnaisten keskiarvoa hiukan pidempi, joten on oletettavissa, että lapsi kasvaa keskimääräistä pidemmäksi. Jos kehityksessä ei ole mitään sairauteen viittaavaa, kasvuun ei yleensä puututa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole olemassa määritelmää sille, kuka on liian pitkä. Nuoruuteen kuuluu luonnostaan kriittisyys omaan ulkonäköön ja keskimääräisestä poikkeavat ominaisuudet koetaan herkästi negatiivisina. Aikuistumisen myötä näkemys muuttuu hyväksyvämmäksi, ja jossain vaiheessa keskiverrosta poikkeaminen voikin olla iso vahvuus. Pituus on monen mielestä kadehdittava ominaisuus, ja pitkän naisen kannattaakin olla ylpeä siitä, että itselle on suotu näyttävä mitta!
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ms

Moi olen 12.v tyttö ja olen jo 160cm pitkä ja kuukautiset ovat jo alkaneet, tarkoitaako se etten kasva enää vai? Ja milloin mahdollisesti lopetan kasvamisen??? Kun muut meidän luokkalaiset ovat alle 150cm:(

  • ylös 10
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla