Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ne on vain kuukautiskipuja, lause, jonka moni endometrioosipotilas on kuullut. Ei olekaan tavatonta, että taudin toteamiseen voi hujahtaa jopa 6–9 vuotta.

Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta tunkeutuu esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä virtsarakon ja suolen pinnoille. Syviä pesäkkeitä voi löytyä jopa maksasta.

– Terveilläkin naisilla kuukautisvuotoa ja kohdun limakalvoa valuu munanjohtimien kautta vatsaonteloon, mutta puolustusjärjestelmä tuhoaa ylimääräisen kudoksen. Endometrioosipotilailla näin ei jostain syystä tapahdu, kertoo dosentti Päivi Härkki.

Kovat kivut johtuvat siitä, että endometrioosipesäkkeet ovat täynnä kipuhermoja ja vatsaontelossa on tulehdus. Jos pesäkkeet kasvavat virtsarakkoon ja suoleen, ne saattavat tukkia virtsanjohtimia tai suolistoa ja aiheuttaa virtsaamisvaivoja, ummetusta, ripulia ja oksentelua. Naisen oma estrogeeni saa pesäkkeet kasvamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

ENDOMETRIOOSIN on hyvin todennäköinen, jos kuukautiskipujen vuoksi ei pysty olemaan töissä tai koulussa. Kivut ovat pahimmillaan muutamia päiviä ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana mutta voivat piinata jatkuvasti. Kipu saattaa säteillä hartioihin ja selkään, myös yhdyntä voi sattua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tautia ei havaita tavallisessa sisätutkimuksessa, mutta lääkäri voi tuntea pesäkkeet kohtua ja munasarjoja tunnustellessaan.

Toisinaan sairaus löytyy lapsettomuustutkimuksissa, ja noin 40–50 prosentilla lapsettomuudesta kärsivillä naisilla on endometrioosi.

ENSIHOITO endometrioosiin on e-pillerit, jotka niukentavat vuotoja ja lievittävät kipuja. Jos ne eivät sovi tai auta, voidaan kokeilla minipillereitä tai keltarauhashormonia, jotka ohentavat kohdun limakalvoa, vähentävät vuotoa ja hillitsevät munasarjojen toimintaa.

Lääkitys on tarkoitettu pitkäaikaiseksi. Jos lääkityksen lopettaa, tauti uusiutuu.

– Jos lääkekokeilu ei auta, tehdään vatsaontelon tähystys eli laparoskopia, jossa pesäkkeitä poltetaan ja leikataan nukutuksessa. Jos suolessa on pesäkkeitä, pitää joskus poistaa suoltakin. Vaikeassa taudissa joudutaan miettimään kohdun ja munasarjojen poistoa.

Hormonihoitoa jatketaan leikkauksen jälkeen. Joskus voidaan tarvita voimakkaita, opioidikipulääkkeitä.

Vierailija

Jos olis miesten tauti, hoidot ja kelan sekä eläkeyhtiöiden huomio! Jestas tämähän on oikea tosi paha sairaus!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla