Eturauhassyöpä on Suomessa ja teollistuneissa maissa miesten yleisin syöpä. Tavallisimmin siihen sairastutaan vasta 70 ikävuoden tienoilla. Eturauhassyöpää sairastavien ennuste on vuosien myötä parantunut, varsinkin jos syöpä on paikallinen.

Riskit
Runsas rasvan käyttö ja lihavuus lisäävät syöpävaaraa. Myös perinnölliset syyt vaikuttavat sairastumiseen. Tupakoitsijoilla on suurentunut riski kuolla eturauhassyöpään.

Oireet
Varhaisvaiheen eturauhassyöpä ei yleensä aiheuta mitään oireita. Kun oireita alkaa ilmaantua, on eturauhassyöpä käytännössä aina levinnyt. Tällöin oireet ovat samankaltaisia kuin hyvänlaatuisessa eturauhasen liikakasvussa: virtsaamisvaivoja, virtsaamiskyvyttömyyttä ja veristä virtsaa. Joskus ensimmäinen oire on etäpesäkkeistä johtuva luustokipu tai epätyypillisellä tavalla syntynyt luunmurtuma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito
Ensimmäinen tutkimus yleislääkärin vastaanotolla on eturauhasen huolellinen tunnusteleminen peräaukon kautta. Mahdollisesti löytyvä kyhmy ei läheskään aina merkitse syöpää. Sen sijaan eturauhasen tuottaman antigeenin kohonnut pitoisuus veressä (PSA-koe) voi merkitä eturauhassyöpää. Tarvittaessa potilas lähetetään jatkotutkimuksiin urologin vastaanotolle taudinmäärityksen varmistamiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eturauhasen syöpäkudos on riippuvainen mieshormoneista, joten hoidolla yritetään estää mieshormonien eli androgeenien eritys. Tämä tapahtuu parhaiten poistamalla kivekset tai hormoneja ja siittiöitä tuottava osa kiveksistä.

Hoito määräytyy sen mukaan, onko syöpä eturauhasen sisällä, kasvanut eturauhasen kapselin läpi vai levinnyt sieltä muuallekin. Jos syöpä ei ole kasvanut eturauhaskapselin läpi eikä etäpesäkkeitä löydy, voidaan eturauhanen poistaa. Yhtä hyviä tuloksia saadaan tosin pelkällä sädehoidolla tai ihonalaisella lääkitykselläkin. Hoitojen varjopuolena saattaa esiintyä muun muassa impotenssia. Jos potilas on yli 70-vuotias, syöpä kasvaa hitaasti eikä aiheuta oireita, niin potilaalle riittää yleensä pelkkä seuranta. Mikäli syöpä myöhemmin oireilee, hoidetaan sitä hormoneilla.

Jos syöpä lähettää herkästi etäpesäkkeitä tai se on levinnyt pitkälle, tarvitaan hoidossa leikkauksen lisäksi usein hormonilääkitystä, sädetystä tai isotooppihoitoa. Eturauhassyöpä lähettää etäpesäkkeitä useimmiten luustoon ja paikallisiin imusolmukkeisiin.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla