Eturauhassyöpä on Suomessa ja teollistuneissa maissa miesten yleisin syöpä. Tavallisimmin siihen sairastutaan vasta 70 ikävuoden tienoilla. Eturauhassyöpää sairastavien ennuste on vuosien myötä parantunut, varsinkin jos syöpä on paikallinen.

Riskit
Runsas rasvan käyttö ja lihavuus lisäävät syöpävaaraa. Myös perinnölliset syyt vaikuttavat sairastumiseen. Tupakoitsijoilla on suurentunut riski kuolla eturauhassyöpään.

Oireet
Varhaisvaiheen eturauhassyöpä ei yleensä aiheuta mitään oireita. Kun oireita alkaa ilmaantua, on eturauhassyöpä käytännössä aina levinnyt. Tällöin oireet ovat samankaltaisia kuin hyvänlaatuisessa eturauhasen liikakasvussa: virtsaamisvaivoja, virtsaamiskyvyttömyyttä ja veristä virtsaa. Joskus ensimmäinen oire on etäpesäkkeistä johtuva luustokipu tai epätyypillisellä tavalla syntynyt luunmurtuma.

Hoito
Ensimmäinen tutkimus yleislääkärin vastaanotolla on eturauhasen huolellinen tunnusteleminen peräaukon kautta. Mahdollisesti löytyvä kyhmy ei läheskään aina merkitse syöpää. Sen sijaan eturauhasen tuottaman antigeenin kohonnut pitoisuus veressä (PSA-koe) voi merkitä eturauhassyöpää. Tarvittaessa potilas lähetetään jatkotutkimuksiin urologin vastaanotolle taudinmäärityksen varmistamiseksi.

Eturauhasen syöpäkudos on riippuvainen mieshormoneista, joten hoidolla yritetään estää mieshormonien eli androgeenien eritys. Tämä tapahtuu parhaiten poistamalla kivekset tai hormoneja ja siittiöitä tuottava osa kiveksistä.

Hoito määräytyy sen mukaan, onko syöpä eturauhasen sisällä, kasvanut eturauhasen kapselin läpi vai levinnyt sieltä muuallekin. Jos syöpä ei ole kasvanut eturauhaskapselin läpi eikä etäpesäkkeitä löydy, voidaan eturauhanen poistaa. Yhtä hyviä tuloksia saadaan tosin pelkällä sädehoidolla tai ihonalaisella lääkitykselläkin. Hoitojen varjopuolena saattaa esiintyä muun muassa impotenssia. Jos potilas on yli 70-vuotias, syöpä kasvaa hitaasti eikä aiheuta oireita, niin potilaalle riittää yleensä pelkkä seuranta. Mikäli syöpä myöhemmin oireilee, hoidetaan sitä hormoneilla.

Jos syöpä lähettää herkästi etäpesäkkeitä tai se on levinnyt pitkälle, tarvitaan hoidossa leikkauksen lisäksi usein hormonilääkitystä, sädetystä tai isotooppihoitoa. Eturauhassyöpä lähettää etäpesäkkeitä useimmiten luustoon ja paikallisiin imusolmukkeisiin.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.