Heti kun palattiin yhteen, myös vanhat tutut flunssavirukset palasivat. Niiden aiheuttamiin oireisiin auttavat aika, lepo ja lämmin juoma – asiantuntija kertoo, mikä muu? Lääkäriin pitää mennä, jos tulee hengenahdistusta, nousee kuume tai yskökset muuttuvat vihertäviksi.

  • KIPUUN LÄÄKETTÄ. Tulehduskipulääke, kuten ibuprofeeni, tai kipulääke parasetamoli helpottaa lihasten ja pään jomotusta mutta lievittää myös kurkun ärsytystä.
  • KUUMEESEEN JUOTAVAA. Lämmin juoma kosteuttaa limakalvoja, irrottaa limaa ja korjaa nestehukkaa. Huomaa, että apteekin flunssajuomat sisältävät usein parasetamolia. Suositeltua annosta (3 g/vrk) ei saa ylittää tai maksa on vaarassa.
  • YSKÄÄN PULLOON PUHALLUSTA. Laita litran pulloon 10 senttiä vettä pohjalle ja siihen kapea muoviletku. Puhalla 10–15 kertaa peräkkäin. Tee kunkin puhallussarjan jälkeen muutamia yskäisyjä tai voimakkaita hönkäisyjä, niin että limaa irtoaa. Pidä muutaman minuutin tauko ja toista puhallussarja 2–3 kertaa. Tee puhalluksia useita kertoja päivässä. Veden synnyttämä vastapaine avaa keuhkoputkia.
  • NUHAAN HUUHTELU NENÄKANNULLA. Laita kannuun kädenlämpöistä vettä ja suolaa. Suolana voi käyttää tavallista pöytäsuolaa tai merisuolaa, ei erikoissuolaa. Laita nenäkannun nokka toiseen sieraimeen ja kallista päätä niin, että vesi virtaa sierainten läpi ja valuu toisesta sieraimesta ulos. Tee huuhtelu pari kertaa päivässä. Se kosteuttaa limakalvoja, poistaa limaista eritettä ja tuhoaa viruksia ja bakteereita.

Asiantuntija: Timo Helin, sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla