Kun koulussa, kotona tai työpaikalla haisee maakellarille, on syytä etsiä homeita. Myös makea tuoksu voi paljastaa kosteusvaurion, kertovat keuhkosairauksien erikoislääkäri Maritta Kilpeläinen ja tutkimusprofessori Aino Nevalainen.

1 Homeita on kaikkialla ympärillämme, ja terve ihminen kestää ne hyvin.

Osin totta. Homeet ja muut kosteusvauriomikrobit aiheuttavat oireita, jos on niille herkkä. Usein esimerkiksi astmaa sairastavat reagoivat muita herkemmin. Suuri mikrobien määrä lisää oireita. Osa mikrobeista erittää terveydelle vaarallisia myrkkyjä.

2 Jos asunnossa on hometta, sen haistaa.

Osin totta. Talossa on hometta, jos siellä on homeen tai maakellarin hajua. Joskus voi tuntua myös makea, hedelmäinen haju. Toisaalta hometta voi olla myös ilman näitä hajuja.

Vastuuviranomainen homeongelmissa on terveystarkastaja. Ulkopuoliset konsultit voivat tehdä myös selvityksiä vaurioiden havaitsemiseksi ja korjaustarpeiden selvittämiseksi.
 

3 Hometalossa asuvan tunnistaa tunkkaisista vaatteista.

Totta. Usein vaatteiden pesu ei auta, mutta pesua ja tuuletusta kannattaa kuitenkin kokeilla kullekin materiaalille sopivilla menetelmillä. Hajun poistoon saattaa auttaa myös otsonointi.

4 Kylpyhuoneessa kuuluukin haista kostealle.

Tarua. Kostean hajua voidaan pitää tavanomaisena, jos sitä tuntuu alle puoli tuntia suihkun jälkeen tai jos se tulee kuivumaan ripustetusta pyykistä. Muuten kostea haju ei kuulu pesutilaan, vaan sen tulisi kuivua kunnolla käyttökertojen välillä.
 

5 Jos patjaan tai huonekaluun on vintillä tullut hometta, sitä ei enää saa käyttää.

Osin totta. Jos reagoi selvästi homeisille tavaroille, niitä ei tule käyttää. Jos oireita ei tule, voi puhdistusta yrittää.

Pienet homeläiskät voi ehkä pestä pois, mutta patjan täytteestä home on mahdotonta puhdistaa. Huonekalujen kovat osat saa yleensä puhdistettua, mutta topatun huonekalun täytettä ei. Jos tavaroihin on tarttunut hajua mutta niissä ei ole hometta, niitä voi yrittää tuulettaa.

Joskus tavaroiden puhdistus ei onnistu riittävän tarkoin ja käyttäjät saavat niistä edelleen oireita. Silloin tavara on hävitettävä.
 

6 Korjaamaton kosteusvaurio johtaa väistämättä homeongelmaan.

Osin totta. Kaikki kosteusvauriot eivät aiheuta merkittäviä mikrobipitoisuuksia sisäilmaan. Kosteusvaurio on aina hyvä korjata varhaisessa vaiheessa, jotta se ei pahentuisi ja aiheuttaisi oireita.

 

7 Jos kärsii jatkuvasta yskästä ja tulehduskierteestä, jossain on hometta.

Osin totta. Varmimmin on osoitettu, että kosteusvauriomikrobit aiheuttavat joillekin astmaa ja yskää. Tavallisia oireita ovat myös silmien ärtyminen, nenän tukkoisuus, flunssainen olo, toistuvat hengitysteiden tulehdukset, ihon ärtyneisyys ja väsymys. Näille yleisille oireille voi olla muitakin syitä kuin home.
 

8 Ihmiset liioittelevat homeen aiheuttamia vaivoja.

Tarua. Samalle kosteusvauriolle altistuminen ei aiheuta kaikille oireita. Jotkut sairastuvat vakavasti, mutta useimmille haittoja ei tule tai he saavat vain lieviä ja ohimeneviä oireita.
 

9 Homeallergia on yleinen riesa.

Tarua. Homeallergia on harvinaista. Yleensä vain kaikkein allergisimmat saavat reaktioita esimerkiksi ihotesteissä. Homeiden aiheuttamat oireet ovat yleensä ärsytysoireita, joiden aiheuttajana pidetään mikrobien erittämiä hiukkasia ja myrkkyjä.
 

10 Jos on saanut homekoulusta astman, se paranee, kun vaihtaa koulua.

Totta enimmäkseen. Käytännön kokemus on, että homealtistuksen päättymisen jälkeen oireet helpottuvat useimmilla, kunhan uudessa koulussa ei ole hometta. Osalle homekoulussa olleista jää oireita.

11 Hometalossa asuminen voi aiheuttaa myös reuman.

Osin totta. Nivelkipuja ja reumaoireita on raportoitu, mutta aukotonta tutkimusnäyttöä tästä ei ole. Syy-seuraussuhteen osoittaminen on vaikeaa homealtistuksissa.
 

12 Kosteussaneerausta tekemään voi valita kenen tahansa remonttimiehen tai minkä tahansa rakennusliikkeen.

Osin totta. Tietämys kosteusvaurioiden korjaamisesta on onneksi lisääntynyt. Vaurion laajuus saattaa yllättää ja selvitä vasta korjaushetkellä. Tällöin alimitoitetut budjetit saattavat johtaa huonoon korjaustulokseen.

 

13 Pahoin homeisen talon korjaaminen ei riitä, se pitää purkaa.

Totta. Tällöin on kyseessä pitkään jatkunut talon perusrakenteisiin ulottuva kosteusvaurio, joka on päässyt etenemään muihinkin rakenteisiin.
 

14 Homeinen leipä kelpaa syötäväksi, kun leikkaa pilaantuneen osan pois.

Tarua. Mitään homeista tuotetta ei pitäisi syödä, koska homeet saattavat erittää myrkkyjä muuallekin kuin näkyvän homeen alueelle.
 

15 Homejuusto on turvallista syötävää.

Totta terveelle henkilölle. Jos on herkistynyt hometalossa, voi reagoida myös homejuustolle. Tässä tulee menetellä omien havaintojensa mukaan. Raskaana olevalle pastöroimattomasta maidosta tehtyä juustoa ei suositella.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.