Kun koulussa, kotona tai työpaikalla haisee maakellarille, on syytä etsiä homeita. Myös makea tuoksu voi paljastaa kosteusvaurion, kertovat keuhkosairauksien erikoislääkäri Maritta Kilpeläinen ja tutkimusprofessori Aino Nevalainen.

1 Homeita on kaikkialla ympärillämme, ja terve ihminen kestää ne hyvin.

Osin totta. Homeet ja muut kosteusvauriomikrobit aiheuttavat oireita, jos on niille herkkä. Usein esimerkiksi astmaa sairastavat reagoivat muita herkemmin. Suuri mikrobien määrä lisää oireita. Osa mikrobeista erittää terveydelle vaarallisia myrkkyjä.

2 Jos asunnossa on hometta, sen haistaa.

Osin totta. Talossa on hometta, jos siellä on homeen tai maakellarin hajua. Joskus voi tuntua myös makea, hedelmäinen haju. Toisaalta hometta voi olla myös ilman näitä hajuja.

Vastuuviranomainen homeongelmissa on terveystarkastaja. Ulkopuoliset konsultit voivat tehdä myös selvityksiä vaurioiden havaitsemiseksi ja korjaustarpeiden selvittämiseksi.
 

3 Hometalossa asuvan tunnistaa tunkkaisista vaatteista.

Totta. Usein vaatteiden pesu ei auta, mutta pesua ja tuuletusta kannattaa kuitenkin kokeilla kullekin materiaalille sopivilla menetelmillä. Hajun poistoon saattaa auttaa myös otsonointi.

4 Kylpyhuoneessa kuuluukin haista kostealle.

Tarua. Kostean hajua voidaan pitää tavanomaisena, jos sitä tuntuu alle puoli tuntia suihkun jälkeen tai jos se tulee kuivumaan ripustetusta pyykistä. Muuten kostea haju ei kuulu pesutilaan, vaan sen tulisi kuivua kunnolla käyttökertojen välillä.
 

5 Jos patjaan tai huonekaluun on vintillä tullut hometta, sitä ei enää saa käyttää.

Osin totta. Jos reagoi selvästi homeisille tavaroille, niitä ei tule käyttää. Jos oireita ei tule, voi puhdistusta yrittää.

Pienet homeläiskät voi ehkä pestä pois, mutta patjan täytteestä home on mahdotonta puhdistaa. Huonekalujen kovat osat saa yleensä puhdistettua, mutta topatun huonekalun täytettä ei. Jos tavaroihin on tarttunut hajua mutta niissä ei ole hometta, niitä voi yrittää tuulettaa.

Joskus tavaroiden puhdistus ei onnistu riittävän tarkoin ja käyttäjät saavat niistä edelleen oireita. Silloin tavara on hävitettävä.
 

6 Korjaamaton kosteusvaurio johtaa väistämättä homeongelmaan.

Osin totta. Kaikki kosteusvauriot eivät aiheuta merkittäviä mikrobipitoisuuksia sisäilmaan. Kosteusvaurio on aina hyvä korjata varhaisessa vaiheessa, jotta se ei pahentuisi ja aiheuttaisi oireita.

 

7 Jos kärsii jatkuvasta yskästä ja tulehduskierteestä, jossain on hometta.

Osin totta. Varmimmin on osoitettu, että kosteusvauriomikrobit aiheuttavat joillekin astmaa ja yskää. Tavallisia oireita ovat myös silmien ärtyminen, nenän tukkoisuus, flunssainen olo, toistuvat hengitysteiden tulehdukset, ihon ärtyneisyys ja väsymys. Näille yleisille oireille voi olla muitakin syitä kuin home.
 

8 Ihmiset liioittelevat homeen aiheuttamia vaivoja.

Tarua. Samalle kosteusvauriolle altistuminen ei aiheuta kaikille oireita. Jotkut sairastuvat vakavasti, mutta useimmille haittoja ei tule tai he saavat vain lieviä ja ohimeneviä oireita.
 

9 Homeallergia on yleinen riesa.

Tarua. Homeallergia on harvinaista. Yleensä vain kaikkein allergisimmat saavat reaktioita esimerkiksi ihotesteissä. Homeiden aiheuttamat oireet ovat yleensä ärsytysoireita, joiden aiheuttajana pidetään mikrobien erittämiä hiukkasia ja myrkkyjä.
 

10 Jos on saanut homekoulusta astman, se paranee, kun vaihtaa koulua.

Totta enimmäkseen. Käytännön kokemus on, että homealtistuksen päättymisen jälkeen oireet helpottuvat useimmilla, kunhan uudessa koulussa ei ole hometta. Osalle homekoulussa olleista jää oireita.

11 Hometalossa asuminen voi aiheuttaa myös reuman.

Osin totta. Nivelkipuja ja reumaoireita on raportoitu, mutta aukotonta tutkimusnäyttöä tästä ei ole. Syy-seuraussuhteen osoittaminen on vaikeaa homealtistuksissa.
 

12 Kosteussaneerausta tekemään voi valita kenen tahansa remonttimiehen tai minkä tahansa rakennusliikkeen.

Osin totta. Tietämys kosteusvaurioiden korjaamisesta on onneksi lisääntynyt. Vaurion laajuus saattaa yllättää ja selvitä vasta korjaushetkellä. Tällöin alimitoitetut budjetit saattavat johtaa huonoon korjaustulokseen.

 

13 Pahoin homeisen talon korjaaminen ei riitä, se pitää purkaa.

Totta. Tällöin on kyseessä pitkään jatkunut talon perusrakenteisiin ulottuva kosteusvaurio, joka on päässyt etenemään muihinkin rakenteisiin.
 

14 Homeinen leipä kelpaa syötäväksi, kun leikkaa pilaantuneen osan pois.

Tarua. Mitään homeista tuotetta ei pitäisi syödä, koska homeet saattavat erittää myrkkyjä muuallekin kuin näkyvän homeen alueelle.
 

15 Homejuusto on turvallista syötävää.

Totta terveelle henkilölle. Jos on herkistynyt hometalossa, voi reagoida myös homejuustolle. Tässä tulee menetellä omien havaintojensa mukaan. Raskaana olevalle pastöroimattomasta maidosta tehtyä juustoa ei suositella.

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

En pysty käyttämään nieltäviä lääketabletteja, vaikka ruoan nielemisessä minulla ei ole ongelmia. Missä vika ja mikä neuvoksi? Tähän asti olen pystynyt vaihtamaan lääkkeeni pureskeltaviin tai imeskeltäviin vaihtoehtoihin.

Tablettien nielemisvaiketta esiintyy kaiken ikäisillä, mutta yleisintä se on lapsilla ja vanhuksilla. Sen syynä voi olla tabletin suuri koko tai karhea pinta, herkkä nielun yökkäysheijaste tai suun kuivuus.

Lisätutkimuksia nielemisvaikeuden syyn selvittämiseksi tarvitaan yleensä vasta, jos tavallisen ruoan ja juoman nielemisessä esiintyy vai-
keuksia.

Ensisijaisesti pyritään valitsemaan helposti nieltävä lääkevalmiste. Näitä ovat muun muassa pienikokoiset tabletit ja kapselit, poretabletit ja suussa liukenevat tabletit.

Jotkut lääkkeet ovat saatavissa myös lääkelaastarien muodossa.

Osan lääkkeistä voi murskata tai liottaa pieneen määrään nestettä. Lääkkeen pakkausselosteessa mainitaan yleensä, jos tämä on sallittua. Jos tietoa ei löydy voi neuvoa kysyä apteekista. Yleisperiaatteena voidaan pitää, että tavallisia tabletteja (etenkin jakouurteellisia) saa murskata.

Sen sijaan depot-, entero- tai kalvopäällysteisiä tabletteja ei lähtökohtaisesti saa puolittaa tai murskata. Tällöin lääkäri voi tarkistaa muut saatavissa olevat valmistemuodot ja valita niistä sopivimman. Osassa lääkkeistä tarvitaan lääkärin merkintä lääkevaihdon kieltämisestä, jotta potilas saa juuri halutun valmisteen.

Tabletin nielemistä voidaan helpottaa myös apteekista ilman reseptiä saatavilla geeleillä tai tablettikalvoilla. Nämä liukastavat lääkkeen pinnan ja helpottavat lääkkeen nielemistä merkittävästi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaivaisenluut eivät ole este vaan hidaste. Hyvällä hoidolla niillä kiipeää vaikka Himalajalle.

1. Miten vaiva syntyy?

Syitä ei tunneta tarkkaan, mutta taustalla saattaa olla jalkojen linjaushäiriö, jolloin ne kuormittuvat väärin. Kävellessä paino kohdistuu pienelle alueelle, ja erityisesti isovarpaaseen suuntautuu iso paine. Väärä kuormitus alkavat kammeta isovarpaan tyviniveltä vinoon, muiden varpaiden suuntaan, mikä saattaa aiheuttaa kipua, vasaravarpaita, hiertymiä ja känsiä. Isovarpaan tyvinivelen nivelsiteet löystyvät ja ensimmäinen jalkapöytäluu kääntyy tyvinivelestä ulospäin, isovarvas toisia varpaita päin. Lopulta isovarpaan tyveen ilmestyy kyhmyinen luupatti.

2. Voiko vaivaisenluuta ehkäistä?

Vaivaisenluihin on vahva perinnöllinen taipumus. Isovarpaan tyvinivel on joillakin pallomainen, toisilla suorakaiteen muotoinen. Suorakaiteen muotoinen nivel kestää enemmän rasitusta, jolloin virheasentoja ei synny niin herkästi.

Korkeakorkoiset ja kapeakärkiset kengät altistavat vaivaisenluulle, mutta niitä on myös ihmisillä, jotka eivät ole koskaan kulkenet koroilla. Tutkimusten mukaan liian ahtaat kengät lisäävät jopa lasten vaivaisenluita. Kengässä pitää olla leveä kärki, sillä jos jalan sivu hankaa koko ajan kengän kärkeen, luupatti kasvaa. Apteekista saa esimerkiksi superlonputkea, josta voi leikata suojan luun kohdalle.

3. Tuleeko aina kipuja?

Isokaan vaivaisenluu ei aina ole kipeä ja toisaalta pienemmässä voi olla kovaakin kipua. Usein vaivaisenluu on kipeimmillään ensimmäisten luumuutosten tapahtuessa.

4. Auttaako jalkaterapia?

Alkava vaivaisenluu voidaan jopa pysäyttää spiraalidynaamisilla harjoitteilla, kun jalkaterän hermot ja lihakset saadaan hereille. Ryhtiä, lihasvoimaa ja tasapainoa voidaan parantaa.

Kipu lievittyy, kun kireitä lihaksia rentoutetaan ja heikkoja aktivoidaan. Muutokset vaativat aikaa ja malttia.

Hoitoon kannattaa mennä heti, kun isovarpaan tyvinivel alkaa vähänkin mennä vinoon. On ihmisiä, jotka ovat päässeet kiipeämään jopa Himalajalle jalkakuntoutuksen jälkeen.

Jalkaterapeutti voi tehdä silikonista yksilölliset varvasortoosit, jotka pitävät varpaat oikeassa asennossa. Myös Hallufix-lasta lievittää kipua.


5. Milloin vaivaisenluu leikataan?

Vaivaisenluut leikataan, jos ne aiheuttavat kovaa kipua tai ne ovat niin isot, että jalkineiden löytäminen on vaikeaa. Leikkaus auttaa kipuun.

Leikkauksessa voidaan jäykistää nivel, korjata luun asentoa tai poistaa luinen uloke. Joskus voidaan harkita jopa nivelen osapoistoa.