Palovammat ovat vammoista pahimpia ja niitä sattuu kotona erityisesti kynttilöiden kanssa, keittiössä ja saunassa. Osaathan ensiavun.

 Rauhassa saunassa

Suurin osa palovammoista saadaan saunassa kuumasta vedestä, kun sitä käytetään vahingossa huuhteluvetenä. Myös vesihöyry polttaa pahasti. Siksi sen, joka heittää löylyä, pitää muistaa pysyä mahdollisimman kaukana kiukaasta.

Kiuas voi olla vaarallinen muutenkin. Sitä vasten horjahtaa helposti. Vanhemmalla ihmisellä tasapaino voi pettää hämärässä, mutta myös muilla, varsinkin jos on käyttänyt liikaa alkoholia. Kiukaan ympärille olisikin hyvä asentaa suojakaide.

Sähkökin voi polttaa

Sähkökin voi polttaa. Varo siis rikkinäisiä sähköjohtoja ja -laitteita. Niiden aiheuttamat vammat ovat syviä ja vakavia vaikka eivät välttämättä näy ihon pinnalla. Sähköisku voi aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä.

Näin annat ensiavun

Kaikkien palovammojen ensiapu on samanlainen.

Vamma-alueella olevat vaatteet jätetään päälle. Ne riisutaan vain, jos se on välttämätöntä eikä pahenna vammaa. Jos kangasta on palanut kiinni ihoon, sitä ei saa yrittää irrottaa väkisin. Pois leikataan vain se, mikä vamman ympäriltä saadaan. Korut, kellot ynnä muut, jotka ovat palaneet ihoon, jätetään paikalleen.

Hätäkeskuksen numeroon 112 soitetaan, jos loukkaantuneen tila on vakava tai jos lapsi saa pienenkin pahan palovamman.

Jäähdyttäminen tärkeää

Jos palanut kohta on enintään loukkaantuneen yhden alaraajan laajuinen, sitä huuhdellaan aluksi viileässä, noin 20-asteisessa vedessä, vähintään 15 minuuttia. Jos juoksevaa vettä ei ole, kättä tai jalkaa voi pitää ämpärissä ja kasvoja viilentää kostealla pyyhkeellä.

Mitä pienempi ja pinnallisempi palovamma on, sitä kauemmin sitä voi jäähdyttää. Mahdollisimman nopeasti aloitettu
viilentäminen vähentää vamman syvyyttä ja kipuja.

Jäähdyttämisen jälkeen palovamma peitetään siteellä, mieluiten rasvaharsotaitoksella, joka vähentää vamman tulehtumisvaaraa. Jos rasvataitosta ei ole, mikä tahansa kuiva ja puhdas puuvillakangas käy. Palaneelle alueelle ei ole syytä laittaa mitään voidetta. Rasvasidos rakkulaisen kudoksen päällä sen sijaan helpottaa muiden siteiden irrottamista.

Voimakkaisiinkaan kipuihin ei tulisi ottaa särkylääkettä. Mahdollisesti paikalle kutsuttu lääkintähenkilöstö lääkitsee ja lievittää palovammapotilaan kipuja, koska heillä on tarkkailuun tarvittavat välineet.

Koska lääkäriin?

Jos pieni palovamma on aikuisella muualla kuin nivelen alueella, ensiavun eli jäähdyttämisen jälkeen ei ole kiire lääkäriin. Lapsen pientäkin palovammaa on viisainta käydä näyttämässä lääkärille.

Palovamma vaatii aina lääkärin hoitoa, jos palanut alue on uhrin kämmentä laajempi 2. asteen palovamma. Lääkäriin pitää lähteä myös aina silloin, kun kysymyksessä on 3. asteen palovamma, jos vamma on kasvoissa tai käsissä tai jos se on syvä. Samoin aina, jos vamma on limakalvoilla tai nivelissä tai jos sen on aiheuttanut sähkö.

Tunnista vamman laatu

 • 1. asteen palovamma
  Vain ihon pintakerros on vaurioitunut, se punoittaa ja sitä kirvelee. Syynä on tyypillisesti auringonpolttama.
 • 2. asteen palovamma
  Ihoon nousee rakkuloita ja vammautunut kohta turpoaa. Tavallinen aiheuttaja on kuuma vesihöyry, metalli tai syövyttävä kemikaali.
 • 3. asteen palovamma
  Iho ja sen alla olevat kudokset ovat vaurioituneet, iho on kuiva ja kova, pahimmillaan jopa hiiltynyt. Kipu ei aina kerro vamman todellisesta vaikeusasteesta, sillä 1. ja 2. asteen palovammat ovat usein kivuliaampia kuin 3. asteen vammat, joissa hermopäätteet ovat tuhoutuneet.
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.