Palovammat ovat vammoista pahimpia ja niitä sattuu kotona erityisesti kynttilöiden kanssa, keittiössä ja saunassa. Osaathan ensiavun.

 Rauhassa saunassa

Suurin osa palovammoista saadaan saunassa kuumasta vedestä, kun sitä käytetään vahingossa huuhteluvetenä. Myös vesihöyry polttaa pahasti. Siksi sen, joka heittää löylyä, pitää muistaa pysyä mahdollisimman kaukana kiukaasta.

Kiuas voi olla vaarallinen muutenkin. Sitä vasten horjahtaa helposti. Vanhemmalla ihmisellä tasapaino voi pettää hämärässä, mutta myös muilla, varsinkin jos on käyttänyt liikaa alkoholia. Kiukaan ympärille olisikin hyvä asentaa suojakaide.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sähkökin voi polttaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sähkökin voi polttaa. Varo siis rikkinäisiä sähköjohtoja ja -laitteita. Niiden aiheuttamat vammat ovat syviä ja vakavia vaikka eivät välttämättä näy ihon pinnalla. Sähköisku voi aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä.

Näin annat ensiavun

Kaikkien palovammojen ensiapu on samanlainen.

Vamma-alueella olevat vaatteet jätetään päälle. Ne riisutaan vain, jos se on välttämätöntä eikä pahenna vammaa. Jos kangasta on palanut kiinni ihoon, sitä ei saa yrittää irrottaa väkisin. Pois leikataan vain se, mikä vamman ympäriltä saadaan. Korut, kellot ynnä muut, jotka ovat palaneet ihoon, jätetään paikalleen.

Hätäkeskuksen numeroon 112 soitetaan, jos loukkaantuneen tila on vakava tai jos lapsi saa pienenkin pahan palovamman.

Jäähdyttäminen tärkeää

Jos palanut kohta on enintään loukkaantuneen yhden alaraajan laajuinen, sitä huuhdellaan aluksi viileässä, noin 20-asteisessa vedessä, vähintään 15 minuuttia. Jos juoksevaa vettä ei ole, kättä tai jalkaa voi pitää ämpärissä ja kasvoja viilentää kostealla pyyhkeellä.

Mitä pienempi ja pinnallisempi palovamma on, sitä kauemmin sitä voi jäähdyttää. Mahdollisimman nopeasti aloitettu
viilentäminen vähentää vamman syvyyttä ja kipuja.

Jäähdyttämisen jälkeen palovamma peitetään siteellä, mieluiten rasvaharsotaitoksella, joka vähentää vamman tulehtumisvaaraa. Jos rasvataitosta ei ole, mikä tahansa kuiva ja puhdas puuvillakangas käy. Palaneelle alueelle ei ole syytä laittaa mitään voidetta. Rasvasidos rakkulaisen kudoksen päällä sen sijaan helpottaa muiden siteiden irrottamista.

Voimakkaisiinkaan kipuihin ei tulisi ottaa särkylääkettä. Mahdollisesti paikalle kutsuttu lääkintähenkilöstö lääkitsee ja lievittää palovammapotilaan kipuja, koska heillä on tarkkailuun tarvittavat välineet.

Koska lääkäriin?

Jos pieni palovamma on aikuisella muualla kuin nivelen alueella, ensiavun eli jäähdyttämisen jälkeen ei ole kiire lääkäriin. Lapsen pientäkin palovammaa on viisainta käydä näyttämässä lääkärille.

Palovamma vaatii aina lääkärin hoitoa, jos palanut alue on uhrin kämmentä laajempi 2. asteen palovamma. Lääkäriin pitää lähteä myös aina silloin, kun kysymyksessä on 3. asteen palovamma, jos vamma on kasvoissa tai käsissä tai jos se on syvä. Samoin aina, jos vamma on limakalvoilla tai nivelissä tai jos sen on aiheuttanut sähkö.

Tunnista vamman laatu

  • 1. asteen palovamma
    Vain ihon pintakerros on vaurioitunut, se punoittaa ja sitä kirvelee. Syynä on tyypillisesti auringonpolttama.
  • 2. asteen palovamma
    Ihoon nousee rakkuloita ja vammautunut kohta turpoaa. Tavallinen aiheuttaja on kuuma vesihöyry, metalli tai syövyttävä kemikaali.
  • 3. asteen palovamma
    Iho ja sen alla olevat kudokset ovat vaurioituneet, iho on kuiva ja kova, pahimmillaan jopa hiiltynyt. Kipu ei aina kerro vamman todellisesta vaikeusasteesta, sillä 1. ja 2. asteen palovammat ovat usein kivuliaampia kuin 3. asteen vammat, joissa hermopäätteet ovat tuhoutuneet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla