Palovammat ovat vammoista pahimpia ja niitä sattuu kotona erityisesti kynttilöiden kanssa, keittiössä ja saunassa. Osaathan ensiavun.

 Rauhassa saunassa

Suurin osa palovammoista saadaan saunassa kuumasta vedestä, kun sitä käytetään vahingossa huuhteluvetenä. Myös vesihöyry polttaa pahasti. Siksi sen, joka heittää löylyä, pitää muistaa pysyä mahdollisimman kaukana kiukaasta.

Kiuas voi olla vaarallinen muutenkin. Sitä vasten horjahtaa helposti. Vanhemmalla ihmisellä tasapaino voi pettää hämärässä, mutta myös muilla, varsinkin jos on käyttänyt liikaa alkoholia. Kiukaan ympärille olisikin hyvä asentaa suojakaide.

Sähkökin voi polttaa

Sähkökin voi polttaa. Varo siis rikkinäisiä sähköjohtoja ja -laitteita. Niiden aiheuttamat vammat ovat syviä ja vakavia vaikka eivät välttämättä näy ihon pinnalla. Sähköisku voi aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä.

Näin annat ensiavun

Kaikkien palovammojen ensiapu on samanlainen.

Vamma-alueella olevat vaatteet jätetään päälle. Ne riisutaan vain, jos se on välttämätöntä eikä pahenna vammaa. Jos kangasta on palanut kiinni ihoon, sitä ei saa yrittää irrottaa väkisin. Pois leikataan vain se, mikä vamman ympäriltä saadaan. Korut, kellot ynnä muut, jotka ovat palaneet ihoon, jätetään paikalleen.

Hätäkeskuksen numeroon 112 soitetaan, jos loukkaantuneen tila on vakava tai jos lapsi saa pienenkin pahan palovamman.

Jäähdyttäminen tärkeää

Jos palanut kohta on enintään loukkaantuneen yhden alaraajan laajuinen, sitä huuhdellaan aluksi viileässä, noin 20-asteisessa vedessä, vähintään 15 minuuttia. Jos juoksevaa vettä ei ole, kättä tai jalkaa voi pitää ämpärissä ja kasvoja viilentää kostealla pyyhkeellä.

Mitä pienempi ja pinnallisempi palovamma on, sitä kauemmin sitä voi jäähdyttää. Mahdollisimman nopeasti aloitettu
viilentäminen vähentää vamman syvyyttä ja kipuja.

Jäähdyttämisen jälkeen palovamma peitetään siteellä, mieluiten rasvaharsotaitoksella, joka vähentää vamman tulehtumisvaaraa. Jos rasvataitosta ei ole, mikä tahansa kuiva ja puhdas puuvillakangas käy. Palaneelle alueelle ei ole syytä laittaa mitään voidetta. Rasvasidos rakkulaisen kudoksen päällä sen sijaan helpottaa muiden siteiden irrottamista.

Voimakkaisiinkaan kipuihin ei tulisi ottaa särkylääkettä. Mahdollisesti paikalle kutsuttu lääkintähenkilöstö lääkitsee ja lievittää palovammapotilaan kipuja, koska heillä on tarkkailuun tarvittavat välineet.

Koska lääkäriin?

Jos pieni palovamma on aikuisella muualla kuin nivelen alueella, ensiavun eli jäähdyttämisen jälkeen ei ole kiire lääkäriin. Lapsen pientäkin palovammaa on viisainta käydä näyttämässä lääkärille.

Palovamma vaatii aina lääkärin hoitoa, jos palanut alue on uhrin kämmentä laajempi 2. asteen palovamma. Lääkäriin pitää lähteä myös aina silloin, kun kysymyksessä on 3. asteen palovamma, jos vamma on kasvoissa tai käsissä tai jos se on syvä. Samoin aina, jos vamma on limakalvoilla tai nivelissä tai jos sen on aiheuttanut sähkö.

Tunnista vamman laatu

  • 1. asteen palovamma
    Vain ihon pintakerros on vaurioitunut, se punoittaa ja sitä kirvelee. Syynä on tyypillisesti auringonpolttama.
  • 2. asteen palovamma
    Ihoon nousee rakkuloita ja vammautunut kohta turpoaa. Tavallinen aiheuttaja on kuuma vesihöyry, metalli tai syövyttävä kemikaali.
  • 3. asteen palovamma
    Iho ja sen alla olevat kudokset ovat vaurioituneet, iho on kuiva ja kova, pahimmillaan jopa hiiltynyt. Kipu ei aina kerro vamman todellisesta vaikeusasteesta, sillä 1. ja 2. asteen palovammat ovat usein kivuliaampia kuin 3. asteen vammat, joissa hermopäätteet ovat tuhoutuneet.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.