Jotkut uskovat omenaviinietikan voimaan terveyden ylläpitäjänä. Mihin sitä voisi käyttää ja mitä sanoo lääketiede?

Onko omenaviinietikan ottamisesta päivittäin terveyshyötyjä? Ystäväni käyttää sitä itse ja suosittelee muillekin. Mihin se voisi vaikuttaa?

Asiantuntija vastaa

OMENAVIINIETIKKA on pääosin omenamehua, johon lisätty hiiva muuttaa mehun sokerin alkoholiksi. Bakteerit muuttavat alkoholin etikkahapoksi, mistä viinietikka saa happaman makunsa ja vahvan tuoksunsa.

Omenaviinietikan vaikutuksia ei ole ihmisellä osoitettu minkään sairauden hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On olemassa joitakin tutkimusjulkaisuja eläinkokeista esimerkiksi jyrsijöillä, joissa on havaittu vaikutuksia veren rasva-arvoihin ja vähentynyttä ruokahalua. Lisäksi omenaviinietikalla on ainakin yhdessä julkaisussa koeolosuhteissa todettu antiseptisia vaikutuksia esimerkiksi hiivasieneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläintutkimusten tuloksia ei ole varmistettu useissa tutkimuksissa, eikä tieteellistä tietoa ole ihmisten hoidosta omenaviinietikalla.

Toisaalta on julkaistu potilastapaus, jossa päivittäinen happaman omenaviinietikan nauttiminen oli aiheuttanut hammasvaurioita.

Omenaviinietikasta ei ole haittaa ruoanvalmistuksessa, mutta terveyshyötyjä siitä ei nykytiedon mukaan ole odotettavissa. Hampaiden kannalta on suotavaa välttää happamia juomia aterioiden välillä.

Kysy asiantuntijalta: Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla