Jos päänahka kutisee, punoittaa ja hilseilee, saattaa syy piillä vääränlaisissa hoitorutiineissa. Samoja oireita voi aiheuttaa moni sairauskin. 

1. Hiuspohja hilseilee ja kutisee. Pesenkö sitä jotenkin väärin? 

Jos rasvaista päänahkaa pesee liian harvoin, hiuspohja voi hilseillä. Samoin jos pesee kuivaa päänahkaa liian usein liian rajuilla aineilla.

Myös sampoo voi olla sopimaton, tai muotoilutuotteet saattavat kerääntyä hiuspohjaan. Hiusten värjääminen tai käsittely voimakkailla kemikaaleilla ärsyttää herkkää ihoa.

2. Miten hoitaisin oirehtivaa päänahkaa?

Kuivaihoisen atoopikon hiuspohja kannattaa pestä harvoin herkän ihon sampoilla. Hiuspohjaan voi levittää kosteuttavaa voidetta tai hoitoainetta ennen suihkua tai saunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tali-ihottumassa hiuspohja hilseilee ja vaikuttaa kuivalta, vaikka onkin liian rasvainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmana on hiuspohjan rasvoittuminen ja rasvaisessa hiuspohjassa ylenmääräisesti lisääntyvien mikrobien, kuten Malassezia-talihiivan, aiheuttama ihoärsytys. Talihiivan määrää voi vähentää pesemällä hiukset apteekista saatavalla ketokonatsolisampoolla.

3. Entä jos ongelmana on liika rasvaisuus?

Hiuspohjan talineritys liittyy talirauhasten aktiivisuuteen, ihotyyppiin ja perimään. Talinerityksen määrään voi käytöksellään ja hoitotavoillaan vaikuttaa vain vähän. Geenit ovat määräävämmässä osassa.

Hiuspohja on hyvä pestä päivittäin tai joka toinen päivä rasvoittuville hiuksille ja päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Myös hilsesampoita voi käyttää. Jotkut miehet joutuvat pesemään talin pois päänahasta aamuin illoin.

Talihiivan määrää voi vähentää esimerkiksi apteekin ketokonatsolisampoolla tai levittämällä päähän käsidesiä. Mahdollinen ihottuma ja kutina hoidetaan kortisoniliuoksella.

4. Miten rauhoittaa kutina? 

Kutina liittyy hiuspohjan tulehdukseen. Sitä voi hoitaa hiuspohjaan tarkoitetuilla kortisoniliuoksilla.

Mietoa liuosta saa vapaasti apteekista, vahvemmat vaativat reseptin.

Kortisoniliuoksia voi käyttää myös rikkinäisen hiuspohjan hoitoon, joskin ne saattavat silloin kirvellä.

5. Voiko päänahkaa kuoria ja auttaako se? 

Hiuspohjaa ei tarvitse kuoria, ellei kuorinnalla tarkoiteta hilsekarstan poistoa. Lisäksi hius haittaa kyllä tavanomaista kuorintaa, joten kaljua päätä lukuun ottamatta siitä ei ole hyötyä.

Karsta tulee hiuspohjasta kuitenkin irrotella, jotta hoitoaineet pääsevät kosketuksiin ihon pinnan kanssa.

Ennen saunaa tai suihkua voi päähän truutata reilusti jotain rasvaa tai öljyä pariksi tunniksi. Sinä aikana karsta pehmenee, jolloin sen voi varovasti rapsutella pois suihkussa. Hankalimmat karstat voivat vaatia reseptivalmisteen pehmittelyyn.

6. Voisiko kutina johtua sairaudesta?

Useat ihotaudit, kuten atooppinen ihottuma, tali-ihottuma, psoriasis ja punajäkälä voivat oireilla myös hiuspohjassa. Ihoa sekin on.

Oireilua voi aiheuttaa myös herkistyminen tai allergian syntyminen.

Tyypillisimpiä hiustenhoitotuotteiden herkistäjiä ovat hajusteet, jotkin säilöntäaineet ja hiusten kestovärit ja niiden tumma väriaine. Jos tuote ärsyttää, sen käyttö tulee heti lopettaa.

7. Koska tarvitaan lääkärin apua? 

Lääkärin apua voidaan tarvita, jos omat konstit eivät riitä ja vaiva jatkuu hoitoyrityksistä huolimatta. Apteekista saa monia tuotteita ilman reseptiä, niillä voi hyvin itse aloittaa hoidon.

Asiantuntija ihotautilääkäri Susanna Majasuo, Mehiläinen Turku.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla