Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miesten eturauhassyöpä on yhtä yleinen kuin rintasyöpä naisilla, mutta sitä ei seulota. Nyt jo koira ja konenenä haistavat syövän sairaan miehen virtsasta.

Eturauhassyöpä on Suomen toiseksi yleisin syöpä, johon sairastuu vajaa 5 000 miestä joka vuosi. Tähän asti syövän ensimerkkejä on etsitty verestä PSA-kokeella, jonka ongelmana on liika herkkyys. Se löytää sellaisiakin esiasteita, jotka eivät vaatisi hoitoa.

Verikoetta luontevampaa olisi selvitellä eturauhasen vaivoja virtsasta, joka hajuun ne vaikuttavat. Esimerkiksi koirat haistavat syövän erittäin tarkasti virtsasta mutta koirien käyttö on ainakin toistaiseksi vielä hankalaa. Lue lisää syöpäkoirista tästä.

Jo nyt käyttöön olisi valmis ihmisnenää parempi haistajakone. Tampereella on todistettu edullisen, kannettavan elektronisen nenän (eNose) kyky haistaa eturauhassyöpä virtsasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tamperelaismiehille tehdyssä tutkimuksessa eNenä erotti syöpä- ja liikakasvuryhmät 76 prosentin tarkkuudella eli yhtä tarkasti kuin PSA-koe mutta ei yhtä tarkasti kuin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

koira. Auki jäi vielä se, kykeneekö laite erottamaan toisistaan aggressiiviset, hoitoa tarvitsevat ja hitaasti etenevät kasvaimet.

Koirat koulussa

Hajulaboratoriossa Helsingissä koulutetaan parhaillaan 13 koiraa tunnistamaan koirien nisäkasvain virtsanäytteestä. Kun homma onnistuu 90-prosenttisesti, koira validoidaan. Tämä on vahvistus sille, että koira tosiaan osaa seuloa syövät.

Validointi tehdään niin, että koira pannaan tunnistamaan eturauhassyöpää miesten virtsanäytteistä. Ulkomaisissa tutkimuksissa koira on löytänyt 90-100 prosenttia syövistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla