Koira-allergiaan on kehitteillä nykyistä nopeampi siedätyshoito, jolla on vähemmän ikäviä sivuvaikutuksia kuin nykyhoidolla. Tutkimus jatkuu Itä-Suomen yliopistossa.

1 Kun lemmikkikuume iskee, saako koira-allerginen siedätyshoitoa, lääketieteen tohtori Aino Rönkä?

Siedätyshoitoon pääsee, jos saa toisten vaatteissa olevista koirankarvoista oireita, jotka eivät pysy lääkkeillä kurissa. Pelkkä testein osoitettu koira-allergia ei riitä siedätykseen. Myös opaskoiraa tarvitsevia on siedätetty.

Siedätystä ei anneta julkisessa terveydenhoidossa niille, jotka suunnittelevat koiran hankkimista tai joilla on jo lemmikki. Allergeenien välttäminen on osa allergian hoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksityisillä lääkäriasemilla koiraperheessäkin asuva allergikko saa siedätyshoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 Mitä uutta tutkimus on tuomassa koirasiedätykseen?

Siedätys kestää pitkään, vähintään kolme vuotta. Se voi myös aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten ihon kutinaa ja punoitusta tai jopa anafylaktisen sokin. Tästä syystä hoito annetaan valvotuissa oloissa.

Toiveissa on tutkimuksen kautta löytää nopea ja tehokas siedätys, jolla ei ole haittoja.

3 Onko uusia ratkaisuja on löytynyt?

Tunnemme kuusi koira-allergeenia, jotka aiheuttavat nuhaa, silmien vetistelyä sekä joskus myös hengen ahdistusta. Nykyisessä siedätyshoidossa kaikkia näitä allergeeneja annetaan ihon alle pistoksina. Siedätys tuo helpotuksen jopa kymmeneksi vuodeksi.

Väitöstutkimuksessani selvitin, onko koira-allergeenista pilkottavissa peptidipätkiä, jotka toimisivat siedätyshoidossa. Maailmalla samanlaista menetelmää on jo käytetty mehiläis- ja kissa-allergian hoidossa.

Lupaavaksi osoittautuivat yhden allergeenin, Can f 4:n, peptidit. Matkaa uuteen koira-allergian siedätyshoitoon on kuitenkin vielä vuosia.

Tutkimus siedätyshoitoon soveltuvien allergeenin peptidipätkien seulomiseksi jatkuu Itä-Suomen yliopiston kliinisen mikrobiologian laitoksella Kuopiossa.

4 Voiko omalle lemmikilleen siedättyä?

Moni kertoo oireidensa helpottuneen, kun kotiin on hankittu koira. Oma koira ei kuitenkaan ole siedätyshoitoa, vaikka luontainen vastustuskyky lemmikin allergeeneja kohtaan kasvaisi.

Koirat ovat keskenään erilaisia: toiset hilseilevät vähemmän, toiset enemmän. Naapurin koira voi saada nenän tukkoon.

Siedätyshoito ei ole ratkaisu allergiaperheiden koiratoiveisiin, valitettavasti. Koiran hankkiminen allergiaperheeseen on aina riski. Allergisoimatonta koirarotua ei ole olemassa.

Lue lisää:

Siedätyshoito nististää allergian

Siedätä, älä välttele

Allergiatesti ei kerro koko totuutta

Noin miljoona suomalaista kärsii allergian oireista, kuten nuhasta, ihottumasta ja kutinasta.

Eläinallergiaa esiintyy noin 15 prosentilla suomalaisista.

Lieviä oireita hoidetaan antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeilla. Siedätyshoitoa voidaan harkita, jos oireet eivät pysy lääkityksestä huolimatta kurissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla