Koira-allergiaan on kehitteillä nykyistä nopeampi siedätyshoito, jolla on vähemmän ikäviä sivuvaikutuksia kuin nykyhoidolla. Tutkimus jatkuu Itä-Suomen yliopistossa.

1 Kun lemmikkikuume iskee, saako koira-allerginen siedätyshoitoa, lääketieteen tohtori Aino Rönkä?

Siedätyshoitoon pääsee, jos saa toisten vaatteissa olevista koirankarvoista oireita, jotka eivät pysy lääkkeillä kurissa. Pelkkä testein osoitettu koira-allergia ei riitä siedätykseen. Myös opaskoiraa tarvitsevia on siedätetty.

Siedätystä ei anneta julkisessa terveydenhoidossa niille, jotka suunnittelevat koiran hankkimista tai joilla on jo lemmikki. Allergeenien välttäminen on osa allergian hoitoa.

Yksityisillä lääkäriasemilla koiraperheessäkin asuva allergikko saa siedätyshoitoa.

2 Mitä uutta tutkimus on tuomassa koirasiedätykseen?

Siedätys kestää pitkään, vähintään kolme vuotta. Se voi myös aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten ihon kutinaa ja punoitusta tai jopa anafylaktisen sokin. Tästä syystä hoito annetaan valvotuissa oloissa.

Toiveissa on tutkimuksen kautta löytää nopea ja tehokas siedätys, jolla ei ole haittoja.

3 Onko uusia ratkaisuja on löytynyt?

Tunnemme kuusi koira-allergeenia, jotka aiheuttavat nuhaa, silmien vetistelyä sekä joskus myös hengen ahdistusta. Nykyisessä siedätyshoidossa kaikkia näitä allergeeneja annetaan ihon alle pistoksina. Siedätys tuo helpotuksen jopa kymmeneksi vuodeksi.

Väitöstutkimuksessani selvitin, onko koira-allergeenista pilkottavissa peptidipätkiä, jotka toimisivat siedätyshoidossa. Maailmalla samanlaista menetelmää on jo käytetty mehiläis- ja kissa-allergian hoidossa.

Lupaavaksi osoittautuivat yhden allergeenin, Can f 4:n, peptidit. Matkaa uuteen koira-allergian siedätyshoitoon on kuitenkin vielä vuosia.

Tutkimus siedätyshoitoon soveltuvien allergeenin peptidipätkien seulomiseksi jatkuu Itä-Suomen yliopiston kliinisen mikrobiologian laitoksella Kuopiossa.

4 Voiko omalle lemmikilleen siedättyä?

Moni kertoo oireidensa helpottuneen, kun kotiin on hankittu koira. Oma koira ei kuitenkaan ole siedätyshoitoa, vaikka luontainen vastustuskyky lemmikin allergeeneja kohtaan kasvaisi.

Koirat ovat keskenään erilaisia: toiset hilseilevät vähemmän, toiset enemmän. Naapurin koira voi saada nenän tukkoon.

Siedätyshoito ei ole ratkaisu allergiaperheiden koiratoiveisiin, valitettavasti. Koiran hankkiminen allergiaperheeseen on aina riski. Allergisoimatonta koirarotua ei ole olemassa.

Lue lisää:

Siedätyshoito nististää allergian

Siedätä, älä välttele

Allergiatesti ei kerro koko totuutta

Noin miljoona suomalaista kärsii allergian oireista, kuten nuhasta, ihottumasta ja kutinasta.

Eläinallergiaa esiintyy noin 15 prosentilla suomalaisista.

Lieviä oireita hoidetaan antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeilla. Siedätyshoitoa voidaan harkita, jos oireet eivät pysy lääkityksestä huolimatta kurissa.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.