Karvanlähtökausi vai jotakin muuta — miten erottaa tavallisen hiustenlähdön sellaisesta, jonka pysäyttäminen vaatii lääkärin apua?

Tavanomaisen hiustenlähdön lisäksi on olemassa myös sellaista, jonka takana on hoitoa vaativa sairaus. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja anemia voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Syy saattaa myös olla hiuspohjaan pesiytynyt silsasieni.

Yleensä hiuksia irtoaa tasaisesti eri puolilta päätä, mutta jos hiustenlähtö on epäsymmetristä ja läiskittäistä, se voi liittyä ihotautiin, kuten hiuspohjan punahukkaan tai karvatupen punajäkälään, joissa kaljuuntuminen on yleensä pysyvää. Ne ovat kuitenkin harvinaisia sairauksia.

Usein hiukset kasvavat takaisin

Vielä useammin kaljut läiskät kielivät autoimmuunisairaus pälvikaljusta. Siinä hiusjuurta ympäröivä tulehdus saa hiukset irtoamaan tyypillisesti parin kolmen neliösentin alueilta kerrallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pälvikalju ei tuhoa hiusjuurta, joten kun se helpottaa, kaljuille alueille kasvaa uusia hiuksia. Sama pätee useimpiin muihinkin hiustenlähtöä aiheuttaviin sairauksiin: kun vaiva saadaan hoidettua, tukka tuuhenee. Uusien hiusten kasvaminen vie kuitenkin kuukausia tai vuosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos hiusten harveneminen alkaa huolestuttaa, syy ja sen myötä paras hoito kannattaa selvittää lääkärillä.

Jos kyse ei ole sairaudesta, apua voi löytyä näistä

Monet sampoot, hoitoaineet ja hiuspohjaan jätettävät liuokset lupaavat tuuheuttaa. Niitä voi kokeilla hiusten harvenemiseen. Hiuspohja saattaa virkistyä jo siitäkin, että tukan pesee useita kertoja viikossa.

Nopeimmin tuuheutta tukkaan saa hiusta turvottavilla hoito- ja muotoilutuotteilla. Pitempiaikaista apua voi olla apteekissa myytävällä minoksidiililiuoksella (Rogaine). Naistyyppistä hiustenlähtöä voidaan hoitaa osittain samoilla lääkeaineilla kuin miestyyppistäkin.

Alun perin verenpainelääkkeeksi kehitetty minoksidiili lisää hiusten tuuheutta ja vähentää hiustenlähtöä todennäköisesti siksi, että se lisää verenkiertoa karvatupessa. Sitä voi kokeilla niille alueille, joilla hiukset näyttävät harventuneen. Ketokonatsolisampookin saattaa hiukan hidastaa hiustenlähtöä.

Jos hiustenlähdöstä kärsii siinä määrin, että siihen haluaa jotain muuta kuin vain paikallishoitoa, voi kokeilla vaivaan tarkoitettua reseptilääkettä. Lääkkeet kuitenkin vaikuttavat hitaasti, ja usein tuloksia saadaan vasta puolen vuoden kuurin jälkeen.

Olipa hiustenlähdön syynä sairaus tai joku muu:

  • Kuivaa hiuksia pyyhkeeseen painelemalla, ei hankaamalla.
  • Käytä kampauksen muotoilussa mahdollisimman matalia lämpötiloja – myös föönatessa.
  • Vältä hiusten kampaamista märkänä. Märkä hius venyy kuivaa enemmän, ja venynyt hius katkeaa herkemmin.
  • Älä pidä jatkuvasti samanlaista poninhäntää. Lenkin ja pinnien hankaus katkoo hiuksia.
  • Vältä tiukkoja nutturoita. Jos nuttura tuntuu kireältä, se todennäköisesti myös vetää hiusta pois tupestaan.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla