Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ihosyöpään tarvitaan yliannos UV-säteitä, mutta se kertyy myös vähitellen. Paljonko talletit säteitä ihollesi viime kesänä?

Auringossa palamisesta on varoiteltu jo pitkään. Totuus on, että pelkästään runsas UV-säteily voi altistaa ihosyövälle.

– Tyypillinen melanoomapotilas on noin 60-vuotias vaalea nainen, joka on viihtynyt hyvin auringossa. Taustalla ei aina ole palaminen, vaan pelkästään liika UV-säteilyn saanti elämän aikana voi aiheuttaa syövän, onkologi Pia Vihinen sanoo.

Vaikka suurin osa sairastuneista on yli 60-vuotiaita, kasvaa 40-vuotiaiden ryhmä. Potilaissa on jopa 20-vuotiaita. Nuorimpien sairastuneiden syöpiin ei lääkärin mukaan vaikuta niinkään aurinkoaltistus vaan perintötekijät ja sattuma.

1980-luvulta alkanut rusketustrendi näkyy syöpätilastoissa. Ihmiset matkustelevat yhä enemmän ja nauttivat auringosta ympäri vuoden. Ihon toistuvat palamiset tai liika UV-säteilyn määrä vuodesta toiseen altistavat syövälle.

Myös hyvin ruskettuvat voivat sairastua ihosyöpään, sillä he ovat todennäköisesti saaneet paljon UV-säteilyä elämänsä aikana.

Tummempi ihotyyppi ei suojaa melanoomalta.

– Vaaleaihoinen, pisamainen ja helposti palava on kuitenkin melanooman suurin riskitapaus. Esimerkiksi Australiaan muuttaneet eurooppalaiset ovat alun perin muuttaneet ”väärään ilmastoon” ja heillä melanooma on yleinen tauti, Pia Vihinen kertoo.

Missä melanooma lymyää?

Ihosyöpää on sekä naisilla että miehillä, mutta sen ilmenemispaikat vaihtelevat.

– Hameissa ja sortseissa kulkevilla naisilla sääret ovat tyypillisin melanooman esiintymispaikka. Sääressä oleva luomi saattaa alkaa kasvaa tai muuttua kirjavaksi.

– Auringossa paidan riisuvilla miehillä taas kasvain on yleisimmin selässä. Sitä on vaikea huomata itse, joten yleensä toinen henkilö havaitsee esimerkiksi muuttuneen luomen, Pia Vihinen sanoo.

Tämä on loogista, sillä auringolle alttiit paikat ovat eniten vaarassa.

Posket, nenä ja ohimot onkin syytä suojata palamiselta. Melanoomaa saattaa kuitenkin tulla tulla myös varvasväliin, kämmeneen ja vaikkapa limakalvolle.

Seuraa muutoksia iholla

Lääkäri kannustaa seuraamaan suurenevia ja epätasaisia luomia. Sillä vaikka melanooma voi kehittyä vanhaan luomeen tai luomettomalle iholle, aina syntyy uusi muutos.

– Syöpä lähtee yleensä kehittymään pigmenttiä tuottavista soluista. Ne muuttuvat ja alkavat kasvaa hallitsemattomasti. Auringon ultraviolettisäteily on suurin syy solujen muuttumiselle pahanlaatuiseksi, onkologi Vihinen kertoo.

Jos iholla on näppy tai haavauma, joka ei parane, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Kantapäässä oleva sinnikäs ihorikko tai syyläksi luultu vuotava kyhmy voivat nekin osoittautua syöväksi.

– Melanooma ei kehity muutamassa viikossa, siihen tarvitaan kuukausia tai vuosia. Jos vanhan tutun kyhmyn pinta rikkoutuu eikä parane millään, voi kyseessä olla myös syöpä. Luomia kannattaa alkaa tarkkailla, jos niitä tulee lisää tai vanhat luomet muuttuvat, Pia Vihinen varoittaa.

Niiden, joilla on paljon luomia (yli 120), kannattaa pitää luomiaan silmällä. Lääkäriin on syytä mennä, jos havaitsee oudonnäköisen, epätasaisen tai verestävän luomen, tai vanha luomi alkaa selvästi kasvaa. Yleislääkäri voi tarkastaa luomen ja ottaa näytteen.

Paksuus kertoo vakavuuden

Ihosyöpä todetaan koepalan avulla. Kasvain voi olla pinnallisesti leviävä tai esimerkiksi marjamaisesti kasvava.

Mitä paksumpi kasvain on, sitä huonompi on hoitoennuste. Jos syöpä löydetään ajoissa, on todennäköistä, ettei se ole levinnyt muualle ja ennuste on hyvä.

– Millimetri on patologin mittauksessa tärkeä raja. Yli millin paksuiset kasvaimet leviävät herkästi. Jos sellainen löytyy, tarkistetaan myös imusolmukkeet, Pia Vihinen sanoo.

Suurin osa ihosyöpää sairastavista paranee pelkällä leikkauksella. Ohuen kasvaimen leikkauksen tekee tavallisesti yleislääkäri. Melanoomaksi todetut kasvaimet vaativat laajemman leikkauksen, jonka tekee plastiikkakirurgi.

Jos kasvain on levinnyt imusolmukkeisiin, uusiutumisriski kasvaa.

Pitkälle edennyttä melanoomaa löytyy kuitenkin vain joka kymmenneltä potilaalta ja tauti uusiutuu noin joka viidennellä potilaalla. Jos syöpä on levinnyt esimerkiksi keuhkoihin tai maksaan, se vaatii leikkauksen lisäksi muitakin hoitoja.

Viime vuosina on saatu useita uusia lääkkeitä ja kehitteillä on vielä tehokkaampia hoitomuotoja.

– Sisäelimiin levinneen melanooman ennuste on selvästi parantumaan päin. Ennen elinaikaennuste oli laajalti levinneissä tapauksissa 6–9 kuukautta, kun se nyt on uusien lääkkeiden myötä yli 2 vuotta tai enemmänkin, Pia Vihinen toteaa.

Suurimmalla osalla melanoomapotilaista on hyvä ennuste. Jos syöpä ei ole levinnyt, lähes kaikki paranevat.

Imusolmukkeisiin levinneestäkin ihosyövästä noin puolet paranee.

Kaikki eivät ole vaarallisia

Ihosyövän tyyppejä on useita erilaisia. Melanooman lisäksi on vaarattomampia tyvisolusyöpiä ja okasolusyöpiä.

Tyvisolusyöpä on yleinen muttei pahanlaatuinen. Se ei juuri lähetä etäpesäkkeitä ja on hyvin hoidettavissa esimerkiksi jäädyttämällä.

Syöpäkasvain pitää kuitenkin poistaa, ettei se lähde kasvamaan hallitsemattomasti vaikka luuston läpi.

Tyvisolusyöpä uusiutuu helposti, muttei ole hengenvaarallinen.

Okasolusyövän esiastetta kutsutaan aurinkokeratoosiksi. Keratoosi voi näyttää karhealta ihottumalta. Se on joskus hankala havaita ja saattaa sitten kehittyä salakavalasti okasolusyöväksi. Keratoosikin voidaan hoitaa jäädyttämällä. Koska okasolusyöpä leviää nopeasti syvälle ja voi lähettää etäpesäkkeitä, kasvain on syytä poistaa.

Asiantuntija: Pia Vihinen, onkologi, dosentti, TYKS.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti