Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulle tehtiin gynekologilla LOOP-sähkösilmukkahoito, mutta mitään poikkeavaa ei löydetty. Olisin kiitollinen, jos joku kertoisi mitä hoidossa tehtiin? Vuoden päästä minun pitäisi mennä kolposkopiaan ja papa-kokeeseen. Papa on tuttu mutta mikä on kolposkopia? Olen kuusikymppinen nainen.

Papa-kokeesta eli gynekologisesta irtosolunäytteestä tutkitaan, onko siinä kohdunkaulansyövästä tai sen esiasteesta peräisin olevia soluja. Jos näytteessä on poikkeavia soluja, tarvitaan lisätutkimuksia tai seurantaa. Tapauksesta riippuen voidaan ottaa uusi papa-koe muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua. Jos papa-kokeessa havaitaan solumuutoksia, tehdään jatkotutkimuksena kolposkopia.

Kolposkopialla tarkoitetaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien alueen tutkimista suurentavalla optisella laitteella. Tutkimus tehdään gynekologisen tutkimuksen yhteydessä, eikä se edellytä puudutusta tai lääkitystä. Emättimeen asetetaan tähystin, ns. ankannokkaspekula, jolloin emättimen limakalvoa ja kohdunnapukkaa voidaan tarkastella. Tutkimuksen yhteydessä otetaan koepaloja, vaikka syöpää ei epäiltäisikään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen kiireellisyys arvioidaan papa-vastauksen perusteella. Jos epäillään syöpää, kolposkopia tehdään kiireellisesti. Jos muutokset ovat lieviä, riittää, että kolposkopia tehdään 4–6 kuukauden kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito riippuu luonnollisesti löydöksestä. Hoitopäätös tehdään irtosolunäytteen luokituksen, kolposkopialöydösten sekä koe­palatulosten perusteella. Vahvat ja keskivahvat esiasteet hoidetaan, lievempiä muutoksia seurataan, koska niillä on taipumus parantua itsekseen.  

Kohdunkaulan muutoksia hoidetaan niiden laajuudesta ja vaikeusasteesta riippuen poistamalla muutos kolposkopiassa joko sähkösilmukalla (LOOP) tai laserilla (konisaatio) polikliinisesti. LOOP-hoidossa poistetaan muuntunut kudosalue, joka sijaitsee aina kohdunkaulakanavan suulla.

Hoito tehdään paikallispuudutuksessa. Koko toimenpide valmisteluineen vie 10–15 minuuttia, itse hoito vain muutaman sekunnin. Sairauslomaa ei tarvita. Hoidon jälkeen on niukkaa verensekaista vuotelua 1–3 viikon ajan, joten kolmen viikon aikana ammekylpy, uinti ja yhdyntä on kielletty tulehdusriskin takia. Suihku, saunominen, urheilu, työskentely yms. on kuitenkin sallittua. Hoitotulosta seurataan papa-kokeilla ja kolposkopialla.
 

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla