Elämästä tulee huolettomampaa, kun ei tarvitse pelätä raskautta. Sopivin ehkäisymenetelmä löytyy kokeilemalla. Entäs jos ehkäisy unohtui?

Kun sopivaa e-pilleriä etsitään, lääkäri summaa yhteen lääketieteelliset faktat, potilaansa kokemukset ja toiveet.

Myös suvun terveyshistoria on syytä selvittää, sillä veritulppariski nousee pillereillä hieman iän myötä. Veritulppa tulee herkimmin tupakoivalle, ylipainoiselle naiselle, tai sille, jolla on tukoksiin perinnöllinen alttius. Jos pillerin käyttäjälle iskee kova päänsärky, jalka turpoaa, pohkeeseen tulee kova kipu tai henkeä alkaa ahdistaa, pillereiden käyttäminen on lopetettava ja hakeuduttava lääkäriin.

Mikäli nainen on perusterve, yhdistelmäpillerit sopivat hänelle teinistä vaihdevuosiin. Ehkäisytarpeen väistyessä hän voi siirtyä suoraan e-pillereistä hormonikorvaushoitoon.

Minipillerit sopivat niillekin naisille, joilla estrogeenivalmisteet lisäävät veritulppariskiä tai päänsärkyä. Minipillereissä on ainoastaan keltarauhashormonia. Sen sijaan minipillerit eivät sovi suurpiirteisille, sillä yhdenkin unohtaminen laskee ehkäisytehon koko liuskan ajaksi. Minipillerien aiheuttamat vuodot voivat olla epäsäännöllisiä.

Vaikka pillereiden hormonimäärät ovat pienentyneet, on ehkäisyn alussa lähes kaikilla joitakin haittatuntemuksia. Yleisiä ovat välivuodot, pahoinvointi sekä rintojen arkuus. Ne jäävät yleensä pois, kun elimistö tottuu. Vuosittaisten lääkärikäyntien yhteydessä kannattaa kertoa rehellisesti oireistaan, tuntemuksistaan ja peloistaan.

Ylipainosta on kuitenkin turha syyttää pillereitä, sillä ne eivät lisää ruokahalua. Parisuhteessa ruokatottumukset muuttuvat: niin kuin rakasteleminen – yhdessä syöminen – on mukavaa. Naishormonit saattavat kerätä ylimääräistä nestettä kilon tai pari. Turvotus ei ole lihomista, sillä soluihin ei kerry ylimääräistä rasvaa. Nestekilot myös poistuvat, kun pillereiden käytön lopettaa.

Pilleri hoitaa kuukautiskipuja

Ehkäisyn lisäksi e-pillereillä tehdään muutakin: kuukautisensa voi säätää tulemaan joka toinen kuukausi tai harvemmin. Lääketieteellistä estettä kuukautisten harventamiselle ei ole.

Kierron pidentämisellä voi hoitaa myös kuukautiskipuja. Silloin yhdistelmäpillereitä otetaan jatkuvasti niin, että tyhjennysvuoto tulee kerran kolmessa kuukaudessa tai harvemminkin. Pillereillä talttuvat runsaatkin kuukautiset. Tavallisesti vuoto niukkenee söipä pillereitä liuskan tai useamman peräkkäin.

Jos unohtaa ottaa pillerin, hormoniehkäisyn teho lakkaa ja hedelmällisyys palaa parissa päivässä. Silti joka viides e-pillereiden käyttäjistä epäilee pillereiden aiheuttavan lapsettomuutta. Epäilys on turha. E-pillerit eivät aiheuta lapsettomuutta vaan ikä. Jos syö 20 vuotta pillereitä, hedelmällisyys laskee luonnostaan niin, ettei raskaus ala yhtä helposti kuin nuorena.

Pillerit eivät myöskään selvästi lisää rintasyövän riskiä. Joidenkin tutkimusten mukaan rintasyöpäriski voi e-pillereiden käyttäjillä olla rahtusen suurempi kuin kokonaan ilman hormonivalmisteita eläneillä. Näin varsinkin, jos pillereistä jatkaa vaihdevuosien hormonikorvaushoitoon.

Rengas tai laastari unohtelijalle

Jos unohtelee pillereitä, on varminta siirtyä ehkäisyrenkaaseen tai -laastariin. Oikein käytettynä ne vastaavat teholtaan yhdistelmäpilleriä. Rengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi kerrallaan. Neljäs on taukoviikko, jolloin vuoto tulee.

Laastari vaihdetaan kerran viikossa kolmen viikon ajan. Sen jälkeen pidetään tauko kuten pillereissä tai renkaassa. Hormonikoostumukseltaan rengas ja laastari vastaavat yhdistelmäpilleriä. Kumpiakin voi käyttää myös ilman taukoviikkoa kuten yhdistelmäpilleriä.

Jos yhdistelmäpillerit aiheuttavat haittoja, rengas ja laastari voivat vapauttaa niistä, sillä niissä on hormonia vähemmän kuin pillereissä. Hormonipitoisuus veressä on pieni ja tasainen.

Kapseli ehkäisee vuosia

Jos minipilleri sopii hyvin, on mahdollista siirtyä ihon alle laitettavan ehkäisykapselin käyttäjäksi. Vaikutus on sama kuin minipillerin, mutta käyttäjän ei tarvitse muistaa annostelua, sillä kapselista vapautuu keltarauhashormonia kolmen vuoden ajan. Jos kapseli poistetaan, raskaus voi alkaa heti.

Lääkäri asentaa ehkäisykapselin olkavarren ihon alle paikallispuudutuksessa. Kapseli ei näy, mutta sen tuntee koskettamalla.

Kierukka käy nuorellekin

Kierukkaa voivat käyttää myös synnyttämättömät naiset. Aikaisemmin sen luultiin aiheuttavan tulehduksia ja lapsettomuutta, mutta tutkimustieto on syrjäyttänyt kummankin luulon.

Kuoprikierukka asetetaan kohtuun, ja se estää munasolun kiinnittymisen kohtuun. Se saattaa myös lisätä kuukautisvuotoja ja -kipuja. Jos näin käy, kuparikierukka kannattaa vaihtaan hormonikierukkaan.
Kierukka saattaa lisätä valkovuotoa ja emätintulehduksia mutta yleensä vain naisilla, jotka ovat muutenkin herkkiä gynekologisille tulehduksille.

Hormonikierukka vie vuodon

Hormonikierukasta vapautuu keltarauhashormonia paikallisesti ja pieniä määriä myös verenkiertoon. Se niukentaa kuukautisia niin, että vuoto ja kivut voivat jäädä kokonaan poiskin. Vuodon poisjääminen on täysin turvallista.

Kierukan hinta on käyttöpäivää kohti edullinen, sillä sen käyttöikä on 5 vuotta. Hormonikierukka on myös erinomainen runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoidossa. Se on vähentänyt kohdunpoistoja merkittävästi.

Nopea ja lopullinen sterilisaatio

Kun tarpeellinen määrä lapsia on maailmassa, ehkäisyn voi ajatella uudelleen. Mikäli muu ehkäisy ei sovi, sterilisaatio voi olla hyvä vaihtoehto.

Miehelle tehtävässä sterilisaatiossa, vasektomiassa, siemenjohdin katkaistaan paikallispuudutuksessa.

Naisenkin munajohtimet voidaan arpeuttaa umpeen ilman nukutusta ja vatsan leikkaushaavaa. Tämä Essure-arpeuttaminen on potilaalle munatorvien klipsaamista turvallisempi toimenpide. Joillekin naisille toimenpide voi olla kivulias.

Essuressa viisimillinen tähystin viedään kohdun kautta munatorviin, joihin asennetaan pienet implantit. Nämä vierasesineet sulkevat munatorvet kolmessa kuukaudessa. Kun toimenpide voidaan tehdä ilman nukutuksia ja puudutuksia, nainen kotiutuu sairaalasta muutamassa tunnissa.

Unohtuiko ehkäisy?

Jos ehkäisy on unohtunut tai kondomi pettänyt, voi turvautua jälkiehkäisyyn. Hormonaalinen jälkiehkäisy onnistuu, kun suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut enintään kolme vuorokautta.Yli 15-vuotiaat saavat ostaa apteekista jälkiehkäisypillerin ilman reseptiä, alle 15-vuotiaat tarvitsevat lääkäriltä reseptin.

Jälkiehkäisypilleri estää munasolun irtoamisen ja vaikeuttaa hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohdun limakalvolle. Se siis estää raskauden alkamisen mutta ei keskeytä jo alkanutta raskautta. Jälkiehkäisypilleriä ei pidä ottaa kuin korkeintaan kolme kertaa vuodessa.

Vaikka jälkiehkäisypillereiden hormonimäärä on alin mahdollinen, pahoinvointi, oksentelu, rintojen aristus ja päänsärky ovat yleisiä sivuvaikutuksia. Jälkitarkastus 3–4 viikon kuluttua on erityisen tärkeä, elleivät kuukautiset siihen mennessä ole alkaneet.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen sädehoidon erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Lue lisää hormoneista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti