Voiko isosta ilosta, surusta tai muusta tunteenpurkauksesta oikeasti seurata äkkikuolema?  Jos sydän voi todella särkyä, niin ketkä ovat suurimmassa vaarassa? Sydänlääkäri vastaa.

Olen kuullut että tunnepurkaukset voivat aiheuttaa sydänkohtauksen. Onko tämä mahdollista? Jos on esimerkiksi rytmihäiriöitä ja sydämen vajaatoimintaa, onko suurempi vaara kuolla mielenliikutukseen?

Asianutntija vastaa:

NÄIN VOI todellakin käydä.

Kirjallisuudessa ja tosielämässä on paljon esimerkkejä henkilöistä, jotka saatuaan esimerkiksi järkyttävän viestin ovat kaatuneet kuolleena maahan. On myös dokumentteja henkilöistä, joille äkkikuolema on tullut kesken suuren ilon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jotkut ehkä muistavat vielä koskettavan uutisen laulaja Martti Talvelan menehtymisestä vain 54-vuotiaana äkilliseen sydänkohtaukseen tyttären häätilaisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni ihmettelee, mikä selittää tällaiset dramaattiset tapahtumat ja voiko sellainen osua omalle kohdalle.

Äkkikuolemassa on tavallisimmin kyse kammiovärinästä, joka voi käynnistyä kammiotakykardian (kammioperäinen nopea rytmihäiriökohtaus) kautta tai ilman edeltävää merkittävää rytmihäiriötä.

Monet sydänsairaudet altistavat vakaville rytmihäiriöille. Suuren sydäninfarktin arpi ja erilaiset muut sydänlihasrappeumat lisäävät aineksia vaarallisille rytmihäiriöille.

Akuutti sepelvaltimotautikohtaus voi ilmetä äkkikuolemana, samoin vaikeaasteinen sepelvaltimotauti.

Mielenliikutus voi lisätä sairaiden sepelvaltimoiden alttiutta kouristumisiin, samoin sairaan sydänlihaksen alttiutta rytmihäiriöön.

Beetasalpaajia on pitkään käytetty vähentämään sydänlihaksen ja sepelvaltimoiden haitallista kuormittumista muun muassa stressitilanteissa. Nykyisin

henkilöille, joiden tiedetään kuuluvan riskiryhmään, asennetaan lääkityksen lisäksi rytmihäiriötahdistin lopettamaan vaarallinen rytmihäiriö.

Oma lukunsa on ruukkusydän eli takotsubo-oireyhtymä (stressikardiomyopatia).

Sen ”löysivät” japanilaiset lääkärit 1990-luvulla. Noin 90 % sen sairastavista on naisia, useimmat jo 60 vuotta täyttäneitä. Nykyisin arviolta 2 %:lla potilaista, jotka päivystyksessä täyttävät akuutin sepelvaltimokohtauksen tunnusmerkit, onkin takotsubo. Siinä järkytys laukaisee

sydämen pumppaustoiminnan häiriön, joka rintakivun,

EKG- ja laboratoriomuutosten suhteen muistuttaa täysin akuuttia sepelvaltimokohtausta (sydäninfarktia). Sepelvaltimoissa ei kuitenkaan todeta merkittäviä muutoksia, jotka selittäisivät kohtauksen.

Nykykäsitys on, että voimakas adrenaliinimyrsky aiheuttaa oireet sydämen hiussuoniverkostossa.

Adrenaliinireseptoreita on eniten sydämen kärjessä, ja sen vuoksi liikehäiriö on useimmiten sydämen kärkiosassa. Akuutissa vaiheessa voi esiintyä vaarallisiakin rytmihäiriöitä.

Stressin laukaisemassa kohtauksessa ennuste on yleensä hyvä.

Sydämen supistuminen palautuu normaaliksi muutamassa viikossa ja kohtauksen uusiutuminen on harvinaista.

Jos kohtauksen laukaisee sairaus, voi ennuste olla huonompi.

On tärkeää muistaa, että valtaosa rytmihäiriötuntemuksista on hyvänlaatuisia. Näin on varsinkin, jos oire on jatkunut pitkään eikä tehdyissä tutkimuksissa ole paljastunut sydänsairautta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta


 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla