Nikotiinituotteen käyttö jopa kaksinkertaistaa mahdollisuuden päästä eroon tupakasta, mutta pitkään käytettynä sekään ei ole turvallista. Miten vieroittua vieroitustuotteesta? Asiantuntija vastaa.

Lopetin sähkötupakoinnin ja nyt olen syönyt nikotiinipurkkaa pari kuukautta. Haluaisin lopettaa myös nikotiinipurkan, mutta mikä olisi paras tapa? Onko nikotiinipurkalla haittavaikutuksia?

Asiantuntija vastaa:

ERINOMAISTA ettette tupakoi ja olette saanut lopetetuksi sähkötupakoinninkin.

Myös sähkötupakointi aiheuttaa keuhkovaurioita, joiden syyksi epäillään sähkötupakkanesteiden ainesosia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nikotiinipurukumi on ilmeisesti auttanut teitä. Yleisesti nikotiinikorvaustuotteiden käyttö jopa kaksinkertaistaa todennäköisyyden onnistua tupakoinnin lopettamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nikotiinipurukumin suositeltu käyttöaika on 2–3 kuukautta, koska pitkäaikaiskäytön osalta turvallisuutta ei ole tutkittu tarkasti.

Nikotiinipurukumi voi aiheuttaa päänsärkyä ja sydämen tykytystä sekä ärsyttää vatsaa.

Tosin pitkäkin nikotiinikorvaus on vähemmän haitallista kuin tupakointi.

Tutkimusten mukaan nikotiinikorvaushoidon jatkaminen yli puolen

vuoden ei kuitenkaan enää lisää todennäköisyyttä pysyä savuttomana verrattuna lyhyempään käyttöön.

Nikotiinipurukumin käytön voi lopettaa kerralla. Jos vielä tuntuu kuitenkin mahdottomalta olla ilman nikotiinia, niin voitte aluksi siirtyä käyttämään vaikkapa kuukauden ajan nikotiinilaastaria, josta nikotiini vapautuu tasaisemmin kuin purukumista.

Tällöin nikotiinin pitoisuushuiput veressä jäävät matalammiksi kuin purukumista, ja vieroittautuminen saattaa osoittautua helpommaksi.

Laastareita on useaa vahvuutta.

Kun olette jo käyttänyt nikotiinipurukumia, tarvitsette tuskin vahvinta  laastaria, vaan voitte suoraan siirtyä miedompaan valmisteeseen.

Nikotiinikorvausvalmisteiden käytöstä saa ohjeita myös apteekista ja valmisteen pakkausselosteesta.

Vaikeasti nikotiiniriippuvaisten avuksi on lääkärin reseptillä saatavia tablettilääkkeitä.

Teillä näyttää vieroittautuminen etenevän hyvin, joten varmaankin onnistutte jatkossa elämään täysin ilman nikotiinivalmisteita.

Voi olla hyvä idea säästää sivuun aiemmin nikotiinivalmisteisiin kulunutta rahaa vastaava summa ja palkita itsensä vaikka vuoden kuluttua pikku lomalla!

 

Asiantuntijamme vastaavat lääketieteen, mielenterveyden, ravitsemuksen ja kauneuden kysymyksiin. Joukossa on eri alojen erikoislääkäreitä, muun muassa kardiologi, gynekologi ja psykiatri. Psykologeiltamme voit kysyä neuvoa niin oman mielen kuin ihmissuhteiden ongelmiin. Lähetä oma kysymyksesi tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla