Oikein käytettyinä kipulääkkeet ovat hyvä apuri, mutta vakikumppaniksi niitä ei kannata omin päin ottaa.

1. Särkylääke ei paranna.

Totta. Särkylääke vie kiputuntemuksen pois mutta ei paranna vaivaa. Kipulääkettä voi ottaa kaikkeen muuhun paitsi mahakipuun. Paras kipulääke on se, joka tehoaa vähimmillä haittavaikutuksilla.

2. Tietokonepäänsärkyä voi hoitaa särkylääkkeillä.

Totta. Voi, mutta ei kannata, vaan kivun syy on selvitettävä. Usein elämäntapakipuja voi poistaa elämäntyyliä parantamalla. Hartioita pitää välillä jumpata. Kun syö ja juo terveellisesti, ulkoilee eikä tupakoi, kivut vähenevät.
Kipulääke ei ole haitaton kivun­lievittäjä, mutta toisinaan se on välttämätön, jos kivun syytä ei voi poistaa. Särkylääke ei kuitenkaan saisi vähentää intoa ehkäistä tai hoitaa vaivojaan.

3. Särkylääkkeitä voi vaaratta käyttää pitkään.

Tarua. Särkylääkkeitä on tarkoitus käyttää päiviä, korkeintaan viikkoja, mutta lääkärin valvonnassa niitä voidaan syödä pitkäänkin. Kivusta pitää ottaa selvää. Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa suolistossa verenvuotoja, joihin menehtyy vuosittain 150–200 suomalaista.

4. Verenvuotovaaraa ei ole, jos käyttää vain mietoja kipulääkkeitä.

Tarua. Mietoja kipulääkkeitä ei ole, vaan lääkärin määräämät ja apteekin itsehoitolääkkeet ovat samoja aineita. Lääkäri voi kirjoittaa isompia annoksia. Väärin käytettynä kaikki lääkkeet ovat vaarallisia, joten seuraa pakkauksen ohjeita tarkasti. Juo särkylääkkeen päälle ainakin lasillinen vettä.

5. Jos yksi kipulääke ei auta, otan toisen.

Totta ja tarua. Jos otat vaikkapa 400 mg ibuprofeenia, eikä se auta 1,5 tunnissa, voit ottaa 200 mg lisää. Kolmatta annosta en omin päin ottaisi. Hyvä kivun­lievitysyhdistelmä on parasetamoli ja ibuprofeeni yhtä aikaa otettuna, molempia pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistelmä helpottaa usein migreeniä sekä tuki- ja liikun­taelinkipuja. Se myös säästää vähän suolistoa ibuprofeenin
haitoilta.

6. Kipugeelit eivät ole yhtä tehokkaita kuin pillerit.

Tarua. Ne auttavat hyvin paikallisiin särkyihin, kuten jalkojen ja käsien kipuihin. Niiden haitat ovat myös vähäisempiä kuin suun kautta otettavien särkylääkkeiden. Geelin imeytymisen voi varmistaa suojaamalla voitelukohdan sideharsolla. Aikaisemmin kipugeelit olivat resepti­valmisteita.

7. Kuukautiskipuihin ei auta mikään.

Tarua. Kipulääkkeet helpottavat kuukautisvaivoja. Ibuprofeeni voi jopa vähentää kuukautisvuotoa. Jos kuukautiset ovat säännölliset, särkylääkettä kannattaa ottaa päivä tai pari aiemmin, jotta kuukautiskipu ei pääse päälle. Aspiriini ei sovi kuukautiskipuihin, sillä se lisää vuotoa.

Lääkityksen ennakoiminen on tärkeää myös migreenissä. Krapulapäänsärkykin voi olla lievempi, jos ennen nukkumaanmenoa ottaa kipulääkkeen. Särkylääkkeitä voi käyttää alkoholin kanssa, kun alkoholimäärä pysyy kohtuudessa ja lääkeannos ohjeen mukaisena. Parasetamoli ei sovi alkoholisteille maksahaittojen vuoksi.

8. Elimistö tottuu kipulääkkeisiin ja niiden teho häviää.

Väärin. Kipulääkkeen tehon­menetystä on turha pelätä. Vaikutus säilyy samana, joten tulevaisuuden kivuista ei tarvitse huolehtia, jos tänään särkee. Kannattaa kuitenkin kokeilla eri kipulääkkeitä, sillä ne vaikuttavat aina yksilöllisesti. Vaihtoehtoja ovat tulehduskipulääkkeet ibuprofeeni ja ketoprofeeni sekä kipulääke parasetamoli. Aspiriinia käytetään nykyään lähinnä sydänlääkkeenä.

Usein lääkäri määrää viikon tulehduskipulääkekuurin. Kylmäkääre tehostaa tulehdus­kipulääkkeen vaikutusta niin migreenissä kuin vammoissakin.

Asiantuntijana Riitta Ahonen, apteekkiopin professori, Itä-Suomen yliopisto

Lue lisää särkylääkkeistä

Jos kipua sietää hampaat irvessä, se voi jäädä tuntumaan, vaikka kivun aiheuttaja olisi jo paran­tunut.

Kipua voi taltuttaa ensin apteekista saatavilla lääkkeillä.

Jos omahoito ei tehoa, on mentävä lääkäriin.

Kuumettakin kannattaa alentaa särkylääkkeellä, sillä taudinaiheuttajia poistava puolustuskuume toimii, vaikka sitä alentaa kipulääkkeellä.

Kuumeessa pitää levätä ja juoda runsaasti lämmintä nestettä.

Kipulääke lievittää oloa, mutta sairaus pitää potea ajan kanssa.

Flunssaisena ei saa mennä töihin.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti