Oikein käytettyinä kipulääkkeet ovat hyvä apuri, mutta vakikumppaniksi niitä ei kannata omin päin ottaa.

1. Särkylääke ei paranna.

Totta. Särkylääke vie kiputuntemuksen pois mutta ei paranna vaivaa. Kipulääkettä voi ottaa kaikkeen muuhun paitsi mahakipuun. Paras kipulääke on se, joka tehoaa vähimmillä haittavaikutuksilla.

2. Tietokonepäänsärkyä voi hoitaa särkylääkkeillä.

Totta. Voi, mutta ei kannata, vaan kivun syy on selvitettävä. Usein elämäntapakipuja voi poistaa elämäntyyliä parantamalla. Hartioita pitää välillä jumpata. Kun syö ja juo terveellisesti, ulkoilee eikä tupakoi, kivut vähenevät.
Kipulääke ei ole haitaton kivun­lievittäjä, mutta toisinaan se on välttämätön, jos kivun syytä ei voi poistaa. Särkylääke ei kuitenkaan saisi vähentää intoa ehkäistä tai hoitaa vaivojaan.

3. Särkylääkkeitä voi vaaratta käyttää pitkään.

Tarua. Särkylääkkeitä on tarkoitus käyttää päiviä, korkeintaan viikkoja, mutta lääkärin valvonnassa niitä voidaan syödä pitkäänkin. Kivusta pitää ottaa selvää. Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa suolistossa verenvuotoja, joihin menehtyy vuosittain 150–200 suomalaista.

4. Verenvuotovaaraa ei ole, jos käyttää vain mietoja kipulääkkeitä.

Tarua. Mietoja kipulääkkeitä ei ole, vaan lääkärin määräämät ja apteekin itsehoitolääkkeet ovat samoja aineita. Lääkäri voi kirjoittaa isompia annoksia. Väärin käytettynä kaikki lääkkeet ovat vaarallisia, joten seuraa pakkauksen ohjeita tarkasti. Juo särkylääkkeen päälle ainakin lasillinen vettä.

5. Jos yksi kipulääke ei auta, otan toisen.

Totta ja tarua. Jos otat vaikkapa 400 mg ibuprofeenia, eikä se auta 1,5 tunnissa, voit ottaa 200 mg lisää. Kolmatta annosta en omin päin ottaisi. Hyvä kivun­lievitysyhdistelmä on parasetamoli ja ibuprofeeni yhtä aikaa otettuna, molempia pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistelmä helpottaa usein migreeniä sekä tuki- ja liikun­taelinkipuja. Se myös säästää vähän suolistoa ibuprofeenin
haitoilta.

6. Kipugeelit eivät ole yhtä tehokkaita kuin pillerit.

Tarua. Ne auttavat hyvin paikallisiin särkyihin, kuten jalkojen ja käsien kipuihin. Niiden haitat ovat myös vähäisempiä kuin suun kautta otettavien särkylääkkeiden. Geelin imeytymisen voi varmistaa suojaamalla voitelukohdan sideharsolla. Aikaisemmin kipugeelit olivat resepti­valmisteita.

7. Kuukautiskipuihin ei auta mikään.

Tarua. Kipulääkkeet helpottavat kuukautisvaivoja. Ibuprofeeni voi jopa vähentää kuukautisvuotoa. Jos kuukautiset ovat säännölliset, särkylääkettä kannattaa ottaa päivä tai pari aiemmin, jotta kuukautiskipu ei pääse päälle. Aspiriini ei sovi kuukautiskipuihin, sillä se lisää vuotoa.

Lääkityksen ennakoiminen on tärkeää myös migreenissä. Krapulapäänsärkykin voi olla lievempi, jos ennen nukkumaanmenoa ottaa kipulääkkeen. Särkylääkkeitä voi käyttää alkoholin kanssa, kun alkoholimäärä pysyy kohtuudessa ja lääkeannos ohjeen mukaisena. Parasetamoli ei sovi alkoholisteille maksahaittojen vuoksi.

8. Elimistö tottuu kipulääkkeisiin ja niiden teho häviää.

Väärin. Kipulääkkeen tehon­menetystä on turha pelätä. Vaikutus säilyy samana, joten tulevaisuuden kivuista ei tarvitse huolehtia, jos tänään särkee. Kannattaa kuitenkin kokeilla eri kipulääkkeitä, sillä ne vaikuttavat aina yksilöllisesti. Vaihtoehtoja ovat tulehduskipulääkkeet ibuprofeeni ja ketoprofeeni sekä kipulääke parasetamoli. Aspiriinia käytetään nykyään lähinnä sydänlääkkeenä.

Usein lääkäri määrää viikon tulehduskipulääkekuurin. Kylmäkääre tehostaa tulehdus­kipulääkkeen vaikutusta niin migreenissä kuin vammoissakin.

Asiantuntijana Riitta Ahonen, apteekkiopin professori, Itä-Suomen yliopisto

Lue lisää särkylääkkeistä

Jos kipua sietää hampaat irvessä, se voi jäädä tuntumaan, vaikka kivun aiheuttaja olisi jo paran­tunut.

Kipua voi taltuttaa ensin apteekista saatavilla lääkkeillä.

Jos omahoito ei tehoa, on mentävä lääkäriin.

Kuumettakin kannattaa alentaa särkylääkkeellä, sillä taudinaiheuttajia poistava puolustuskuume toimii, vaikka sitä alentaa kipulääkkeellä.

Kuumeessa pitää levätä ja juoda runsaasti lämmintä nestettä.

Kipulääke lievittää oloa, mutta sairaus pitää potea ajan kanssa.

Flunssaisena ei saa mennä töihin.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.