
Oikein käytettyinä kipulääkkeet ovat hyvä apuri, mutta vakikumppaniksi niitä ei kannata omin päin ottaa.
1. Särkylääke ei paranna.
Totta. Särkylääke vie kiputuntemuksen pois mutta ei paranna vaivaa. Kipulääkettä voi ottaa kaikkeen muuhun paitsi mahakipuun. Paras kipulääke on se, joka tehoaa vähimmillä haittavaikutuksilla.
2. Tietokonepäänsärkyä voi hoitaa särkylääkkeillä.
Totta. Voi, mutta ei kannata, vaan kivun syy on selvitettävä. Usein elämäntapakipuja voi poistaa elämäntyyliä parantamalla. Hartioita pitää välillä jumpata. Kun syö ja juo terveellisesti, ulkoilee eikä tupakoi, kivut vähenevät.
Kipulääke ei ole haitaton kivunlievittäjä, mutta toisinaan se on välttämätön, jos kivun syytä ei voi poistaa. Särkylääke ei kuitenkaan saisi vähentää intoa ehkäistä tai hoitaa vaivojaan.
3. Särkylääkkeitä voi vaaratta käyttää pitkään.
Tarua. Särkylääkkeitä on tarkoitus käyttää päiviä, korkeintaan viikkoja, mutta lääkärin valvonnassa niitä voidaan syödä pitkäänkin. Kivusta pitää ottaa selvää. Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa suolistossa verenvuotoja, joihin menehtyy vuosittain 150–200 suomalaista.
4. Verenvuotovaaraa ei ole, jos käyttää vain mietoja kipulääkkeitä.
Tarua. Mietoja kipulääkkeitä ei ole, vaan lääkärin määräämät ja apteekin itsehoitolääkkeet ovat samoja aineita. Lääkäri voi kirjoittaa isompia annoksia. Väärin käytettynä kaikki lääkkeet ovat vaarallisia, joten seuraa pakkauksen ohjeita tarkasti. Juo särkylääkkeen päälle ainakin lasillinen vettä.
5. Jos yksi kipulääke ei auta, otan toisen.
Totta ja tarua. Jos otat vaikkapa 400 mg ibuprofeenia, eikä se auta 1,5 tunnissa, voit ottaa 200 mg lisää. Kolmatta annosta en omin päin ottaisi. Hyvä kivunlievitysyhdistelmä on parasetamoli ja ibuprofeeni yhtä aikaa otettuna, molempia pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistelmä helpottaa usein migreeniä sekä tuki- ja liikuntaelinkipuja. Se myös säästää vähän suolistoa ibuprofeenin
haitoilta.
6. Kipugeelit eivät ole yhtä tehokkaita kuin pillerit.
Tarua. Ne auttavat hyvin paikallisiin särkyihin, kuten jalkojen ja käsien kipuihin. Niiden haitat ovat myös vähäisempiä kuin suun kautta otettavien särkylääkkeiden. Geelin imeytymisen voi varmistaa suojaamalla voitelukohdan sideharsolla. Aikaisemmin kipugeelit olivat reseptivalmisteita.
7. Kuukautiskipuihin ei auta mikään.
Tarua. Kipulääkkeet helpottavat kuukautisvaivoja. Ibuprofeeni voi jopa vähentää kuukautisvuotoa. Jos kuukautiset ovat säännölliset, särkylääkettä kannattaa ottaa päivä tai pari aiemmin, jotta kuukautiskipu ei pääse päälle. Aspiriini ei sovi kuukautiskipuihin, sillä se lisää vuotoa.
Lääkityksen ennakoiminen on tärkeää myös migreenissä. Krapulapäänsärkykin voi olla lievempi, jos ennen nukkumaanmenoa ottaa kipulääkkeen. Särkylääkkeitä voi käyttää alkoholin kanssa, kun alkoholimäärä pysyy kohtuudessa ja lääkeannos ohjeen mukaisena. Parasetamoli ei sovi alkoholisteille maksahaittojen vuoksi.
8. Elimistö tottuu kipulääkkeisiin ja niiden teho häviää.
Väärin. Kipulääkkeen tehonmenetystä on turha pelätä. Vaikutus säilyy samana, joten tulevaisuuden kivuista ei tarvitse huolehtia, jos tänään särkee. Kannattaa kuitenkin kokeilla eri kipulääkkeitä, sillä ne vaikuttavat aina yksilöllisesti. Vaihtoehtoja ovat tulehduskipulääkkeet ibuprofeeni ja ketoprofeeni sekä kipulääke parasetamoli. Aspiriinia käytetään nykyään lähinnä sydänlääkkeenä.
Usein lääkäri määrää viikon tulehduskipulääkekuurin. Kylmäkääre tehostaa tulehduskipulääkkeen vaikutusta niin migreenissä kuin vammoissakin.
Asiantuntijana Riitta Ahonen, apteekkiopin professori, Itä-Suomen yliopisto
Lue lisää särkylääkkeistä
Jos kipua sietää hampaat irvessä, se voi jäädä tuntumaan, vaikka kivun aiheuttaja olisi jo parantunut.
Kipua voi taltuttaa ensin apteekista saatavilla lääkkeillä.
Jos omahoito ei tehoa, on mentävä lääkäriin.
Kuumettakin kannattaa alentaa särkylääkkeellä, sillä taudinaiheuttajia poistava puolustuskuume toimii, vaikka sitä alentaa kipulääkkeellä.
Kuumeessa pitää levätä ja juoda runsaasti lämmintä nestettä.
Kipulääke lievittää oloa, mutta sairaus pitää potea ajan kanssa.
Flunssaisena ei saa mennä töihin.