Voiko hiuksia värjätä raskaana ollessa ja saavatko lapset värjätä tukkaa? Lue, mitä asiantuntija sanoo hiusten värjäämisestä.

Voinko värjätä, jos olen raskaana?

Raskaana oleville on samat säännöt kuin muillekin, eli kasvi- ja suoravärit käyvät lähes kaikille. Kevyt- ja kestoväreissä on hyvä pitää tarpeeksi pitkiä välejä (vähintään 6 viikkoa) ja ottaa välillä raitoja koko tukan värjäämisen sijaan.

Olen saanut hiusväreistä kutinaa ja ihottumaa. Mitä värejä voin käyttää?

Voit käyttää kasvivärejä, suoravärejä sekä hiusten vaalennusaineita, joissa ei ole mitään sävyä mukana. Muut värit, kuten kevyt- ja kestovärit eivät valitettavasti käy allergisille.

Mikä olisi turvallinen väri 11-vuotiaalle tyttärelleni?

Turvallinen väri alle 16-vuotiaille on suoraväri, esimerkiksi sävyttävä muotovaahto. Olisi hyvä, jos lapsen hiuksia ei värjättäisi suoraväreilläkään kovin usein. Lapsen iho ei vielä suojaa tarpeeksi hyvin kampaamokemikaaleilta.

Ovatko kampaamon värit turvallisempia kuin markettivärit?

Molemmat ovat yhtä turvallisia, jos noudattaa käyttöohjeita ja tarpeeksi pitkiä värjäysvälejä. Väriaineet ovat molemmissa samoja. Ero tulee kampaajan ammattitaidosta: hän osaa valita oikean sävyn ja vaikutusajan.

Onko ammoniakiton väri turvallisempi kuin ammoniakkia sisältävä?

Tuotteessa pitää aina olla emäksinen aine, joka avaa hiussuomut, jotta väri pääsee paremmin vaikuttamaan. Ammoniakin lisäksi käytetään etanoliamiinia, joka voi olla jopa enemmän ihoa ärsyttävä. Ammoniakki ei allergisoi.

Kesto- ja kevytväreissä olevat väriaineet, p-fenyleenidiamiini ja sen johdannaiset, ovat voimakkaasti allergisoivia kemikaaleja. Lue lisää hiusväreistä

Asiantuntijana Päivi Kousa, farmaseutti, estenomi, kemian ja biologian opettaja (FM). 

  1. Kesto- ja kevytvärejä ei suositella alle 16-vuotiaille, koska lapsen iho ei suojaa kemikaaleilta tarpeeksi hyvin.
  2. Jos värjäät itse, lue käyttöohjeet ja käytä suojakäsineitä. Vaikutusaikaa ei saa ylittää.
  3. Värjää maltilla. Usein piristykseksi riittää hius- ja allergiaystävällinen suoraväri.
  4. Pidä riittävä väli värjäyksessä, vähintään 6 viikkoa.
  5. Jos tarkoituksena on peittää vain juurikasvu, väriä on turhaa laittaa koko päähän.
  6. Värjäyskertojen välissä voi käyttää värisampoita, hoitoaineita tai suoraväriä.
  7. Pyydä kampaajaa laittamaan välillä raitoja sen sijaan, että värjäisit koko kuontalon.
  8. Älä koskaan värjää hiuksiasi, jos iho on rikki.
  9. Kerro kampaajalle aina, jos olet saanut aiemmista värikäsittelyistä oireita. Kampaaja on velvollinen laittamaan sellaisen värin, joka ei todennäköisesti allergisoi.
  10. Jos olet saanut hiusväreistä oireita tai olet ottanut mustan hennatatuoinnin, hiusten värjäystä ei suositella.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.