Voiko hiuksia värjätä raskaana ollessa ja saavatko lapset värjätä tukkaa? Lue, mitä asiantuntija sanoo hiusten värjäämisestä.

Voinko värjätä, jos olen raskaana?

Raskaana oleville on samat säännöt kuin muillekin, eli kasvi- ja suoravärit käyvät lähes kaikille. Kevyt- ja kestoväreissä on hyvä pitää tarpeeksi pitkiä välejä (vähintään 6 viikkoa) ja ottaa välillä raitoja koko tukan värjäämisen sijaan.

Olen saanut hiusväreistä kutinaa ja ihottumaa. Mitä värejä voin käyttää?

Voit käyttää kasvivärejä, suoravärejä sekä hiusten vaalennusaineita, joissa ei ole mitään sävyä mukana. Muut värit, kuten kevyt- ja kestovärit eivät valitettavasti käy allergisille.

Mikä olisi turvallinen väri 11-vuotiaalle tyttärelleni?

Turvallinen väri alle 16-vuotiaille on suoraväri, esimerkiksi sävyttävä muotovaahto. Olisi hyvä, jos lapsen hiuksia ei värjättäisi suoraväreilläkään kovin usein. Lapsen iho ei vielä suojaa tarpeeksi hyvin kampaamokemikaaleilta.

Ovatko kampaamon värit turvallisempia kuin markettivärit?

Molemmat ovat yhtä turvallisia, jos noudattaa käyttöohjeita ja tarpeeksi pitkiä värjäysvälejä. Väriaineet ovat molemmissa samoja. Ero tulee kampaajan ammattitaidosta: hän osaa valita oikean sävyn ja vaikutusajan.

Onko ammoniakiton väri turvallisempi kuin ammoniakkia sisältävä?

Tuotteessa pitää aina olla emäksinen aine, joka avaa hiussuomut, jotta väri pääsee paremmin vaikuttamaan. Ammoniakin lisäksi käytetään etanoliamiinia, joka voi olla jopa enemmän ihoa ärsyttävä. Ammoniakki ei allergisoi.

Kesto- ja kevytväreissä olevat väriaineet, p-fenyleenidiamiini ja sen johdannaiset, ovat voimakkaasti allergisoivia kemikaaleja. Lue lisää hiusväreistä

Asiantuntijana Päivi Kousa, farmaseutti, estenomi, kemian ja biologian opettaja (FM). 

 1. Kesto- ja kevytvärejä ei suositella alle 16-vuotiaille, koska lapsen iho ei suojaa kemikaaleilta tarpeeksi hyvin.
 2. Jos värjäät itse, lue käyttöohjeet ja käytä suojakäsineitä. Vaikutusaikaa ei saa ylittää.
 3. Värjää maltilla. Usein piristykseksi riittää hius- ja allergiaystävällinen suoraväri.
 4. Pidä riittävä väli värjäyksessä, vähintään 6 viikkoa.
 5. Jos tarkoituksena on peittää vain juurikasvu, väriä on turhaa laittaa koko päähän.
 6. Värjäyskertojen välissä voi käyttää värisampoita, hoitoaineita tai suoraväriä.
 7. Pyydä kampaajaa laittamaan välillä raitoja sen sijaan, että värjäisit koko kuontalon.
 8. Älä koskaan värjää hiuksiasi, jos iho on rikki.
 9. Kerro kampaajalle aina, jos olet saanut aiemmista värikäsittelyistä oireita. Kampaaja on velvollinen laittamaan sellaisen värin, joka ei todennäköisesti allergisoi.
 10. Jos olet saanut hiusväreistä oireita tai olet ottanut mustan hennatatuoinnin, hiusten värjäystä ei suositella.
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.