home
Kuva Shutterstock

Olen kärsinyt vuoden poskiontelotulehduksista ja minut on punkteerattu 15 kertaa. Voiko kierre johtua homeesta esim. työpaikalla? Olen ollut siellä 2,5 vuotta. Sitä ennen olin muuten terve paitsi, että minulla on nivelreuma, joka on todettu 1993. Olen 48-vuotias.

Pitkittyneessä tai toistuvassa poskiontelontulehduksessa todetaan usein nenän sivuonteloiden ja nenäkäytävien tulehdus, jossa limakalvolla on allergialle tyypillisiä eosinofiilisoluja. Allergian lisäksi tulehdusta voivat ylläpitää bakteerit, sienet, virukset tai myös ympäristön ärsyttävät kemikaalit. Myös vähäoireinen hammasjuuren tulehdus voi johtaa toistuviin poskiontelontulehduksiin.

Jos työpaikallanne on todettu kosteus- tai homevaurio, se voi toki aiheuttaa hengitystieoireilua työntekijöissä. Useimmiten oireilevia työntekijöitä on tällöin useitakin. Homevaurioissa tärkeintä olisi korjata rakennuksen kosteus- ja homevaurio, jotta oireet loppuisivat. Kysymyksestänne ei ilmene, onko työpaikalla havaittu kosteutta tai hometta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelreuma sinänsä ei aiheuta nenän sivuontelotulehduksia, mutta joihinkin aktiivisen reuman hoidossa käytettäviin lääkkeisiin voi liittyä lisääntynyt tulehdusvaara. Jos käytössänne on reumalääkitystä, kertokaa toistuvista poskiontelontulehduksista myös reumaa hoitavalle lääkärille. Lääkitystä voi tarvittaessa säätää lääkärin ohjeiden mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On varmasti tuskastuttavaa, että poskiontelontulehdus aina uusii. Teidän kannattaa kuitenkin kääntyä uudelleen terveyskeskus- tai työterveyslääkärin puoleen, jotta mahdolliset taustasyyt tulevat selvitetyiksi ja hoidetuiksi. Monesti oireita voidaan lievittää paikallisilla nenäsumutteilla, allergialääkkeillä ja joskus myös poskionteloleikkauksella.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla