Kuvat
Shutterstock
Varpaankynnet kasvavat täyteen mittaansa vuodessa, joten muutoskin vie aikaa.
Varpaankynnet kasvavat täyteen mittaansa vuodessa, joten muutoskin vie aikaa.

Kynsiin ilmestyi öljyläikän näköisiä kiiltäviä laikkuja! Varpaankynteni meni vihreäksi! Mistä on kysymys?

Kynsi koostuu sarveisaine keratiinista kuten hiuksetkin. Terve kynsi on sileä ja se saa vaaleanpunertavan värinsä kynsilevyn alta kuultavasta kynsipatjasta. Kynnen tyvessä on vaalea puolikuun muotoinen alue, lunula.

Sormenkynnet kasvavat täyteen mittaansa puolessa vuodessa ja varpaankynnet vuodessa.

Kynnen ulkonäön muuttuminen säikäyttää. Sen huomaa äkillisesti, vaikka muutos ei synny hetkessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Muutokset kertovatkin yleensä kroonisista eli pitkään jatkuneista vaivoista kynsissä, toteaa ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sukuvika tai symmetrinen jälki – ei syytä huoleen

Erilaiset kasvuhäiriöt voivat muuttaa kynnen uurteiseksi, kuhmuraiseksi, heikoksi tai häiritsevän paksuksi ja kovaksi. Kynnen poikkeava muoto voi olla perinnöllistäkin.

– Aika moni tulee vastaanotolle näyttämään epätavallisen mallista kynttä ja kertoo, että se on ollut samanlainen lapsesta saakka, tai että omalla äidillä tai isällä on ihan samanlainen. Silloin on aika todennäköistä, että kyse on ominaispiirteestä eikä mistään vaivasta, Kyrklund kertoo.

Molemminpuolisuuskin viittaa siihen, että muutos on vaaraton. Jos vaikkapa molemmissa pikkuvarpaan kynsissä on samanlaisia tummentumia, ne on todennäköisemmin aiheuttanut liian pienten tai väärän mallisten kenkien pitäminen kuin vaikkapa symmetrisesti ja samanaikaisesti molempiin pikkuvarpaisiin ilmaantuva melanooma.


Kynnet voivat paljastaa ihotaudin

On hyvin harvinaista, että yksittäinen kynsimuutos ainoana oireena johdattaisi jonkin sisätaudin jäljille. Kuperat ja kellonlasimaiset sormen- tai varpaankynnet ovat kyllä klassisia sydän- tai keuhkotaudin merkkejä, mutta silloin oireita on muitakin.

Ihotautien tunnistamisessa kynsimuutoksista sen sijaan saattaa olla paljonkin apua. Niitä voi liittyä ainakin 18 ihotautiin. Siksi ei kannata ihmetellä, jos ihotautilääkäri tutkii kynnetkin, vaikka vastaanotolle tulisi näyttämään ihoaan.

– Kynsistä saa hyviä johtolankoja. Jos esimerkiksi ihottumassa on kahden eri taudin piirteitä, kynsimuutos antaa lisätietoa ja johdattaa oikeaan diagnoosiin. Psoriaasi saattaa oireilla jopa ensimmäisenä kynsissä, Kyrklund huomauttaa.

Psoriaasi voi tehdä kynsiin kuoppia ja muuttaa ne ohuemmiksi ja pehmeämmiksi.

Öljyläikiltä näyttävät kellertävänruskeat laikut kynsissä liittyvät nekin psoriin. Kynsi voi myös irrota alustastaan tai alkaa ohenemisen sijaan paksuuntua.

– Kynsipsori on yleinen mutta hankalasti hoidettava vaiva. Ihotautilääkäri pystyy määräämään siihen vahvoja paikallishoitoja. Myös psori hoidossa käytettävät sisäiset lääkkeet voivat saada kynnet paranemaan.


Kynsisieni ei ole ainut syyllinen

Joskus psoriaasin aiheuttamia kynsioireita hoidetaan kynsisienenä, sillä niiden oireet voivat muistuttaa toisiaan ja jopa puolet kaikista kynsisairauksista johtuu sienestä. Kynsissä voi myös olla sekä psoriaasia että kynsisientä, jolloin pitäisi hoitaa molempia vaivoja.

– Vääriä sienidiagnooseja tehdään valitettavan paljon. Ennen pitkän lääkehoidon aloittamista kannattaisikin aina varmistaa sienen läsnäolo ottamalla näyte tarkasti terveen ja oireilevan kynnen rajalta, Kyrklund muistuttaa.

Asiantuntijat: Carl Kyrklund, ihotautien erikoislääkäri, Mehiläinen ja Ihosairaala.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla