Painajaiset valmistelevat meitä kohtaamaan valvemaailman haasteita ja uhkia. Pahoja unia näkevät kaikki, sillä ne liittyvät elämän kokemuksiin, kasvamiseen ja muutoksiin. Unia voi oppia sekä tulkitsemaan että hallitsemaan.

Samoissa ikävaiheissa jokainen näkee hyvin samanlaisia unia.

– Alle kouluikäiset uneksivat möröistä ja muista satumaailmoista. Kouluikäisiä taas huolestuttaa oma ja läheisten turvallisuus, ja he saattavat nähdä unia perheenjäsenen kuolemasta, psykologi Marjo Kankkonen kertoo.

Nuoruudessa painajaisiin ilmaantuu väkivaltaa ja hylkäämisen pelkoa, ja lähes jokainen raskaana oleva näkee kauhu-unia siitä, että vauva ei synnykään terveenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Myös järkyttävät kokemukset tulevat uniin. Niitä vain on vaikea tunnistaa, sillä unet puhuvat vertauksin, Kankkonen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos painajaiset alkavat toistua hyvin usein ja häiritä nukahtamista, niiden syy kannattaa selvittää. Oma lääkäri auttaa alkuun ja antaa tarpeen tullen lähetteen esimerkiksi psykiatrille tai psykologille.

Kirjaa uni muistiin

Unipäiväkirja on tehokasta itsehoitoa silloin, kun toistuvat unet vaivaavat tai kun muuten vain haluaa syventää itsetuntemustaan.

Pidä yöpöydällä vihkoa ja kynää ja kirjoita uni muistiin heti herättyäsi. Pidä vihko vähintään yhtä hyvässä tallessa kuin tavallinen päiväkirja, sillä unet voivat sisältää aivan mitä tahansa.

– Unia käytetään ymmärrystä lisäävänä elementtinä psykoterapioissa, mutta unipäiväkirjaa voi hyvin tulkita itsekin. Riittää, kun miettii, mitä uni voisi tarkoittaa juuri minulle. Samoja asioita sisältävä uni merkitsee eri näkijöille erilaisia asioita, Marjo Kankkonen neuvoo.

Leikki avuksi

Koska unet eivät järkeile, meidänkään ei tarvitse tehdä niin. Kun aikuisella riittää leikkimieltä, hän voi saada painajaisen hallintaansa samoin konstein, joita suositellaan pahojen unien kiusaamille lapsille.

Kehitä mielikuvituksessasi unisankari, jonka tehtävänä on ilmestyä painajaiseen pelastamaan sinut. Tai päätä ennen nukahtamista, että seuraavalla kerralla uni päättyy toisin: kesken kauhean putoamisen huomaatkin saaneesi laskuvarjon.

– Lapset osaavat tämän leikin! Yksikin pikkutyttö päätti, että hänen painajaistensa mörkö syö aina ilmestyessään tuttia. Sen jälkeen otus ei enää tuntunut niin pelottavalta, Kankkonen nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla