Rakastuminen on jännittävä tapahtumasarja. Ensin tarvitaan kiinnostusta, siitä syntyy valmiustila. Sen jälkeen aivot ja hormonit hoitavat homman kotiin.

Aluksi jokin toisessa herättää kiinnostuksen: ulkonäkö, olemus, ehkä hänen tapansa liikkua tai nauraa.

–Olennaista on, että annamme itsellemme luvan rakastua, kiteyttää tutkimusprofessori Timo Partonen, joka on perehtynyt rakastumiseen liittyvään tutkimukseen.

Jos toinenkin osoittaa kiinnostusta, vetovoima vain lisääntyy. Keho alkaa lisätä kortisolin eli stressihormonintuotantoa. Aivolisäkkeestä vapautuu oksitosiinia, jolloin kielteinen asenne toista kohtaan vaimenee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös endorfiineja vapautuu aivoissa tavallista enemmän, mikä tuottaa puhdasta riemun tunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hormonimullistus kehossa

Toisin kuin voisi olettaa, rakastuminen laskee miehen ja nostaa naisen testosteronitasoa. Rakastuneen naisen veressä on mieshormonia jopa tuplasti niin paljon kuin normaalisti.

Kun testosteronin määrä vähenee, se tekee miehen lauhkeammaksi ja vähemmän aggressiiviseksi. Naisella sen lisääntyminen voi puolestaan vähentää viileää laskelmointia.

–Psykologinen vaikutus on sama: molemmat tulevat vastaanottavaisemmiksi toista kohtaan, Partonen kertoo.

Aivokemia muuttuu

Rakastuneen aivoissa tapahtuu muutoksia myös välittäjäaineissa, joita tarvitaan hermosolujen välisessä viestinnässä. Serotoniinia käytetään tavallista vähemmän mantelitumakkeessa, jonka toiminta kiihtyy, kun tunnemme pelkoa, surua tai vihaa.

Tavallista vilkkaammin sitä käytetään aivosaaressa ja pihtipoimussa, minkä johdosta toinen koetaan entistä viehättävämmäksi ja empatia lisääntyy.

Dopamiinia on tavallista vähemmän etuaivokuoren takaosassa, jonka vilkas toiminta puolestaan liittyy masennukseen ja suruun. Tavallista runsaammin sitä käytetään häntätumakkeessa ja aivokuorukassa.

–Jälkimmäisen toiminta vilkastuu myös silloin, kun pelaamme tietokonepeliä, jossa etenemme tasolta toiselle. Näyttää siltä, että dopamiini kaventaa näillä aivoalueilla huomiokykyä: kaikki ajatukset pyörivät rakastetussa ja muu unohtuu.

Mgtow

Artikkelista jäi mieleen se että nainen on yleisesti ottaen viileä laskelmoija mutta rakastuminen pikkuisen vaimentaa tätä ominaisuutta. Ou jea. Näin se taitaa mennä.

  • ylös 20
  • alas 15
Vierailija

Se tulisi muotoilla aivan toisin. Terve nainen ei laskelmoi vaan on varovainen, sillä naisen tulee olla tarkka kenet päästää lähelleen, sillä jälkeläisten syntyminen ja hoito ovat elämää mullistavia tehtäviä.
Nykymaailma voi pitää ikävänä ja itsekkäänä kylmyytenä naisen tervettä varovaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla