Meikkitaitelija Raili Hulkkonen on sairastanut kaksi ihosyöpää.

Pari vuotta sitten Espanjan-lomalla meikkitaiteilija Raili Hulkkonen rasvaili pesun jälkeen kasvojaan kirkkaan halogeenilampun alla. Nenänpään iho näytti jotenkin oudolta.

– Iho oli röpelöinen, ei kuitenkaan punakka tai muuten oudon värinen.
Kotiin palattuaan hän meni mesoterapiaan ihotautilääkäri Marge Uibun vastaanotolle. Samalla hän pyysi ohimennen lääkäriä tutkimaan nenänpäätä.

Koepalan tulokset vahvistivat lääkärin epäilyn. Kyseessä oli tyvisolusyöpä eli basaliooma. Se poltettiin kahteen kertaan. Tässä pinnallisen tyvisolusyövän fotodynaamisessa PDT-hoitomuodossa iholle levitetään ensin lääkevoidetta, joka hakeutuu valikoidusti syöpäsoluihin. Kolmen tunnin vaikutusajan jälkeen syöpämuutosta valotetaan erikoislampulla, joka tuhoaa syöpäsolut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Polttaminen tuntui ikävältä, vaikka iho puudutettiin ja sitä jäähdyteltiin. Ne olivat pitkiä minuutteja. Operaation jälkeen iho punoitti jonkin aikaa. Rasvailin ihoa lääkevoiteella, jotta paraneminen nopeutuisi eikä iho arpeutuisi. Lisäksi suojasin ihoa päivittäin 50-suojakertoimisella aurinkosuojavoiteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Raili puolen vuoden kuluttua olin lähdössä etelänlomalle, häntä pelotti osaako hän suojautua riittävän hyvin.

– Levitin heti aamusta korkeimman suojan antavaa aurinkovoidetta. Lisäksi suojasin nenää teipeillä ja pidin lippalakkia koko ajan. Enää en viihdy suorassa auringonpaahteessa.

Viime marraskuussa Raili huomasi keskellä otsaa pienen, muuttuvan näppylän. Koepalasta todettiin jälleen basaliooma. Kooltaan neljän millimetrin näppylä leikattiin pois.

– Leikkauskohtaan laitettiin kuusi tikkiä ja niiden jälkeen pidin ihoteippejä. Nyt ihossa ei näy juurikaan arpia.

Railin nuoruudessa 60-luvulla ei käytetty aurinkovoiteita ollenkaan.

– Myöhemmin olen ollut valistuneempi ja suojannut ihoni aina todella hyvin. Meidän nuorena paljon auringossa olleiden kannattaa tarkkailla ihoamme.
Raili käy kerran vuodessa ihotautilääkärillä tarkistuksessa. Lisäksi hän suojaa ihonsa hyvin. Hän levittää suojakertoimellista voidetta kasvoille, dekolteelle ja käsiin joka aamu, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Lisäsuojaa kasvoille hän saa meikeillä. Niissäkin on nykyisin suhteellisen korkeat suojakertoimet.

Lue lisää
Aurinko polttaa, suojaudu!
Tietoa basilioomasta
Ihotautilääkäri neuvoo: Iho suojaan auringolta

D-vitamiinia talvella 50-100µg/vrk, niin alkaa iho heti ruskettumaan keväällä ja ruskettuu nopsaan.

 

Johtuneen ihan siitä, että kun elimistössä on D-vitamiinitasot kunnossa, niin iho voi ruskettua, sen sijaan että olisi vaalea kerätäkseen mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinivarastoa täyteen.

 

Evoluutio on vaalentanut ihomme, jotta se tuottaisi mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinia iholla sen lyhyen aikaa kesällä keskipäivällä, kun se on mahdollista.

 

Myös astaksantiini parantaa auringonsietokykyä ja vähentää riskiä palaa auringossa. Myydään lisäravinteena.

 

Näyttö siitä, että aurinkorasvoista olisi jotain hyötyä vähentämään esimerkiksi ihosyövän riskiä on erittäin heikko ja kiistanalainen.

 

Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa aurinkovoiteita käytetään eniten. Yhdysvalloissa melanoomaan sairastuneiden määrä on noussut 1800% siitä hetkestä kun ensimmäiset aurinkorasvat tulivat myyntiin. Mistä tämä sitten johtuu?

 

Aurinkorasvojen myyjiä kutsutaankin oikeutetusti 2000-luvun käärmeöljyn myyjiksi.

 

Kautta maailman historian ovat ihmiset olleet ulkona ilman vaatteita auringossa. Mutta kunnes ahne kosmetiikkateollisuus 80-luvulla keksi uuden rahasammon nimeltään aurinkorasvat, niin johan lähti ihosyövät ja monet muutkin syövät, jotka on yhdistetty aurinkorasvoissa käytettäviin kemikaaleihin, jyrkkään nousuun, jolle ei näy loppua. 

 

Lisäksi tähän kemikaalirasvan mainoskampanjaan ovat lähteneet ihotautilääkärit, mutta siinähän nyt mitään uutta ole, jotta lääketehtaiden aivopesemät lääkärit on myös aurinkorasvabisnekseen ympäripuhuttu rahalla tai ilman.

 

http://personal.inet.fi/koti/magge/aurinkorasva.htm

 

Vanhoja tuotteita poistuu ja uutta tulee siihen tahtiin, että olisi edes vaikea tutkia näiden kaikkien kemikaalien kaikkia mahdollisia haittoja.

 

ÄLÄ TUPAKOI

  • ylös 28
  • alas 65
Sisältö jatkuu mainoksen alla