Meikkitaitelija Raili Hulkkonen on sairastanut kaksi ihosyöpää.

Pari vuotta sitten Espanjan-lomalla meikkitaiteilija Raili Hulkkonen rasvaili pesun jälkeen kasvojaan kirkkaan halogeenilampun alla. Nenänpään iho näytti jotenkin oudolta.

– Iho oli röpelöinen, ei kuitenkaan punakka tai muuten oudon värinen.
Kotiin palattuaan hän meni mesoterapiaan ihotautilääkäri Marge Uibun vastaanotolle. Samalla hän pyysi ohimennen lääkäriä tutkimaan nenänpäätä.

Koepalan tulokset vahvistivat lääkärin epäilyn. Kyseessä oli tyvisolusyöpä eli basaliooma. Se poltettiin kahteen kertaan. Tässä pinnallisen tyvisolusyövän fotodynaamisessa PDT-hoitomuodossa iholle levitetään ensin lääkevoidetta, joka hakeutuu valikoidusti syöpäsoluihin. Kolmen tunnin vaikutusajan jälkeen syöpämuutosta valotetaan erikoislampulla, joka tuhoaa syöpäsolut.

– Polttaminen tuntui ikävältä, vaikka iho puudutettiin ja sitä jäähdyteltiin. Ne olivat pitkiä minuutteja. Operaation jälkeen iho punoitti jonkin aikaa. Rasvailin ihoa lääkevoiteella, jotta paraneminen nopeutuisi eikä iho arpeutuisi. Lisäksi suojasin ihoa päivittäin 50-suojakertoimisella aurinkosuojavoiteella.

Kun Raili puolen vuoden kuluttua olin lähdössä etelänlomalle, häntä pelotti osaako hän suojautua riittävän hyvin.

– Levitin heti aamusta korkeimman suojan antavaa aurinkovoidetta. Lisäksi suojasin nenää teipeillä ja pidin lippalakkia koko ajan. Enää en viihdy suorassa auringonpaahteessa.

Viime marraskuussa Raili huomasi keskellä otsaa pienen, muuttuvan näppylän. Koepalasta todettiin jälleen basaliooma. Kooltaan neljän millimetrin näppylä leikattiin pois.

– Leikkauskohtaan laitettiin kuusi tikkiä ja niiden jälkeen pidin ihoteippejä. Nyt ihossa ei näy juurikaan arpia.

Railin nuoruudessa 60-luvulla ei käytetty aurinkovoiteita ollenkaan.

– Myöhemmin olen ollut valistuneempi ja suojannut ihoni aina todella hyvin. Meidän nuorena paljon auringossa olleiden kannattaa tarkkailla ihoamme.
Raili käy kerran vuodessa ihotautilääkärillä tarkistuksessa. Lisäksi hän suojaa ihonsa hyvin. Hän levittää suojakertoimellista voidetta kasvoille, dekolteelle ja käsiin joka aamu, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Lisäsuojaa kasvoille hän saa meikeillä. Niissäkin on nykyisin suhteellisen korkeat suojakertoimet.

Lue lisää
Aurinko polttaa, suojaudu!
Tietoa basilioomasta
Ihotautilääkäri neuvoo: Iho suojaan auringolta

Vierailija

Raili Hulkkonen: "Nuoruuden auringonpalvonta kostautui"

D-vitamiinia talvella 50-100µg/vrk, niin alkaa iho heti ruskettumaan keväällä ja ruskettuu nopsaan. Johtuneen ihan siitä, että kun elimistössä on D-vitamiinitasot kunnossa, niin iho voi ruskettua, sen sijaan että olisi vaalea kerätäkseen mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinivarastoa täyteen. Evoluutio on vaalentanut ihomme, jotta se tuottaisi mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinia iholla sen lyhyen aikaa kesällä keskipäivällä, kun se on mahdollista. Myös astaksantiini parantaa...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.