Raskaudenkeskeytyksellä eli abortilla tarkoitetaan raskauden keinotekoista päättämistä ennen 20. raskausviikkoa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen luvalla keskeytys voidaan tehdä myös ennen 24. raskausviikkoa, jos sikiöllä on vaikea poikkeavuus. Suomessa keskeytetään noin 10 000 raskautta vuodessa.

Henkilökohtainen päätös

Nainen voi päätyä raskauden keskeytykseen joko henkilökohtaisista syistä tai sikiön takia. Suurin osa vaikeimmista kehityshäiriöistä todetaan sikiödiagnostiikan ansiosta nykyisin jo raskauden alussa. Niihin osallistumisista ja tuloksiin reagoinnista päättävät vanhemmat itse.

Päätös raskauden keskeyttämisestä on naiselle usein raskas. Tilanne altistaa esimerkiksi masennukselle, joten keskustelu puolueettoman ammattilaisen, kuten sairaanhoitajan, sosiaalihoitajan tai psykologin kanssa voi olla tarpeen.

Toimenpide

Oikea paikka hakea raskaudenkeskeytystä on oma terveyskeskus. Ennen toimenpidettä potilaalle tehdään gynekologinen tutkimus, joilla varmistetaan raskauden kesto ja synnytinelinten mahdolliset infektiot ja rakenneviat.

Keskeytysmenetelmiä on käytännössä kaksi, kirurginen imukaavinta tai raskauden keskeyttävä lääkitys. Imukaavinta on lääkitystä nopeampi ja siksi myös suositumpi. Toimenpide tehdään sairaalassa nukutuksessa. Kirurgisiin toimenpiteisiin sisältyy kuitenkin aina pieni riski.

Lääkkein tehtävä keskeytys on kirurgista luonnollisempi vaihtoehto. Se saa kohdun supistelemaan ja sikiö abortoituu emättimen kautta ulos. Lääkkein tehty keskeytys säästää kohtua, eikä potilas tarvitse nukutusta. Toisaalta raskaudenkeskeytys voi kestää jopa useita vuorokausia ja sujuu harvoin kivuitta. Jälkivuoto voi myös olla runsasta ja kestää muutaman viikon. Lääkekeskeytystä käytetään yli 12 viikkoa kestäneessä raskaudessa.

Toimenpiteen jälkeen

Jälkitarkastus on tarpeen 2–4 viikon kuluttua keskeytyksestä. Jos keskeytyksen jälkeen ilmenee pitkittynyttä veristä vuotoa, alavatsakipua tai kuumetta, on lähdettävä heti sairaalaan.

Ehkäisypillereitä voidaan ryhtyä ottamaan heti, kun keskeytys on tehty. Kuukautiset alkavat yleensä 4–7 viikon kuluessa, ja niiden jälkeen voidaan asentaa kierukka. Raskauden keskeytyksen ei ole todettu heikentävän naisen hedelmällisyyttä.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.