Raskaudenkeskeytyksellä eli abortilla tarkoitetaan raskauden keinotekoista päättämistä ennen 20. raskausviikkoa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen luvalla keskeytys voidaan tehdä myös ennen 24. raskausviikkoa, jos sikiöllä on vaikea poikkeavuus. Suomessa keskeytetään noin 10 000 raskautta vuodessa.

Henkilökohtainen päätös

Nainen voi päätyä raskauden keskeytykseen joko henkilökohtaisista syistä tai sikiön takia. Suurin osa vaikeimmista kehityshäiriöistä todetaan sikiödiagnostiikan ansiosta nykyisin jo raskauden alussa. Niihin osallistumisista ja tuloksiin reagoinnista päättävät vanhemmat itse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päätös raskauden keskeyttämisestä on naiselle usein raskas. Tilanne altistaa esimerkiksi masennukselle, joten keskustelu puolueettoman ammattilaisen, kuten sairaanhoitajan, sosiaalihoitajan tai psykologin kanssa voi olla tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toimenpide

Oikea paikka hakea raskaudenkeskeytystä on oma terveyskeskus. Ennen toimenpidettä potilaalle tehdään gynekologinen tutkimus, joilla varmistetaan raskauden kesto ja synnytinelinten mahdolliset infektiot ja rakenneviat.

Keskeytysmenetelmiä on käytännössä kaksi, kirurginen imukaavinta tai raskauden keskeyttävä lääkitys. Imukaavinta on lääkitystä nopeampi ja siksi myös suositumpi. Toimenpide tehdään sairaalassa nukutuksessa. Kirurgisiin toimenpiteisiin sisältyy kuitenkin aina pieni riski.

Lääkkein tehtävä keskeytys on kirurgista luonnollisempi vaihtoehto. Se saa kohdun supistelemaan ja sikiö abortoituu emättimen kautta ulos. Lääkkein tehty keskeytys säästää kohtua, eikä potilas tarvitse nukutusta. Toisaalta raskaudenkeskeytys voi kestää jopa useita vuorokausia ja sujuu harvoin kivuitta. Jälkivuoto voi myös olla runsasta ja kestää muutaman viikon. Lääkekeskeytystä käytetään yli 12 viikkoa kestäneessä raskaudessa.

Toimenpiteen jälkeen

Jälkitarkastus on tarpeen 2–4 viikon kuluttua keskeytyksestä. Jos keskeytyksen jälkeen ilmenee pitkittynyttä veristä vuotoa, alavatsakipua tai kuumetta, on lähdettävä heti sairaalaan.

Ehkäisypillereitä voidaan ryhtyä ottamaan heti, kun keskeytys on tehty. Kuukautiset alkavat yleensä 4–7 viikon kuluessa, ja niiden jälkeen voidaan asentaa kierukka. Raskauden keskeytyksen ei ole todettu heikentävän naisen hedelmällisyyttä.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla