Hammaskivellä on hyviäkin vaikutuksia eikä kaikkia reikiä tarvitse paikata. Tarua vai totta? Kariesopin professori Jorma Tenovuo päivittää tietomme hampaidenhoidosta.

1. Sitä parempi, mitä useammin hampaat pesee.

Periaatteessa totta mutta rajansa kaikella. Ylettömällä harjaamisella voi aiheuttaa myös vahinkoa, esimerkiksi ikenien vetäytymistä ja hampaan kulumista, joten huolellinen harjaus kaksi kertaa päivässä riittää.

2. Pehmein hammasharja on paras.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta. Pehmeä harja puhdistaa ainakin yhtä hyvin kuin kovempi ja on turvallisempi ikenille: se kuluttaa vähemmän paljastuneita hampaiden juurenpintoja kuin puolikova tai kova hammasharja.

3. Hampaiden harjaukseen täytyy käyttää kaksi minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarua. Tärkeämpää kuin katsoa kelloa on tehdä homma kunnolla. Jos on täysi hampaisto ylä- ja alaleuassa niin kyllä huolelliseen puhdistamiseen pari minuuttia kuluukin. Monella ei kuitenkaan ole täyttä hampaistoa (esimerkiksi lapset, joilla hampaita puhkeaa, tai aikuiset, jotka ovat menettäneet hampaita) ja tällöinkin huolellisuus on aikaa tärkeämpi.

4. Sähköhammasharjalla hampaat puhdistuvat tehokkaimmin.

Sekä sähköhammasharjalla että tavallisella saa puhdasta jos on huolellinen. Sähköhammasharja puhdistaa usein paremminkin jos käden taidot ovat jo vähän kömpelöt esimerkiksi iän takia. Sähköhammasharjankin täytyy kuitenkin käydä kaikilla hampaanpinnoilla, jotta puhdasta tulisi.

5. Hampaat kannattaa pestä aamulla vasta aamiaisen jälkeen.

Periaatteessa totta. Näin tehden saadaan pois sekä hampaille yön aikana kertyneet bakteeripeitteet eli hammasplakki että mahdolliset ruuantähteet aamiaisateriasta. Suuhun jää myös aamiaisen jälkeen raikas tunne.

Kuitenkin, jos aamiainen sisältää paljon hapanta (greippipuolikas, tuoremehua), niin pitäisi odottaa puolisen tuntia ennen kuin hampaat saa harjata koska happamuus pehmentää hampaan pintaa joksikin aikaa ja harjaamalla tuo pehmentynyt hampaan pintakerros voidaan kuluttaa pois. Jos aamiainen ei ole hapan, niin harjatakin voi saman tien.

6. Hammaslangan käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä.

Totta. Hampaiden reikiintyminen alkaa useimmiten juuri hammasväleistä ja niiden puhdistus ei onnistu hammasharjalla vaan hammaslangalla.

7. Hampaidenpesun jälkeen ei kannata huuhdella suuta runsaalla vedellä.

Totta. Hammastahnan suurin hyöty on siinä, että tahnat sisältävät reikiintymistä estävää fluoria ja on virhe heti harjauksen jälkeen huuhtoa tahna ja sen hyödyllinen fluori pois suusta. Riittää kun sylkee ylimäärän tahnaa pois. Vesilasi kannattaa unohtaa tässä yhteydessä – näin hampaiden pesussa suuhun viety fluori saa rauhassa vahvistaa hampaita.

8. Pelkällä vedellä (ilman tahnaa) harjaaminenkin auttaa pitämään hampaat puhtaina.

Totta. Toki voi harjata ilman tahnaakin ja saada puhdasta jälkeä mutta tällöin tahnan suuri etu – hampaita vahvistava fluori – jää saamatta.

9. Hammastarkastukseen pitää mennä kerran vuodessa.

Tärkeintä on käydä säännöllisesti tarkastuksessa, mutta oikea tarkastusväli on hyvin yksilöllinen ja riippuu muun muassa perussairauksista, alttiudesta suusairauksille, ravinnosta ja hampaidenhoitotavoista. Jollekin oikea väli on 3 kuukautta, joillekin 2–3 vuotta. Keskimäärin kyllä noin vuosi. Oma hammaslääkäri arvioi sopivan tarkastusvälin.

10. Hampaan vihlonta on aina merkki reikiintymisestä.

Tarua. Vihlonta voi johtua monesta muustakin syystä, kuten ienvetäytymistä, pienistä halkeamista hampaissa, huonosti tehdystä paikasta, jonka reuna vuotaa. Hammaslääkäri löytää syyn.

11. Pienikin reikä kannattaa aina paikata.

Tarua. Alkavat reiät voidaan usein pysäyttää fluorin tai ksylitolin avulla eikä niitä tarvitse paikata. Hammaslääkärin tehtävänä on arvioida, milloin reikiintyminen on vielä pysäytettävissä ja milloin se on pakko jo korjata paikkaamalla.

12. Hammaskivi suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Totta. Tarkasti ottaen tämä on totta, sillä ienreunaan suostuva hammaskivi on mineraalien kasautumista eikä liukenemista kuten reikiintyminen. Hammaskiven alla ei siis voikaan olla reikää.
Toisaalta hammaskivi edesauttaa iensairauksien syntyä ja hammaskiveä ei todellakaan kannata ”kerätä” hampaisiinsa, koska tällöin vaarana on että hampaiden kiinnitys heikkenee ja hampaita menetetään iensairauksien takia.

13. Ennen suuria leikkauksia hampaat on hoidettava kuntoon.

Totta. Huonot hampaat ja tulehtuneet ikenet kylvävät verenkiertoon bakteereja. Suusta lähtöisin olevat streptokokkibakteerit voivat aiheuttaa leikkausalueelle, esimerkiksi niveliin, pahojakin tulehduksia. Siksi suuinfektiot tulisi hoitaa ennen suuria leikkauksia.

14. Ksylitolipurukumia pitää syödä vähintään viisi palaa päivässä, jotta siitä olisi hyötyä.

Totta siinä mielessä, että hampaiden reikiintyminen estyy sitä paremmin, mitä useampi ksylitolin käyttökerta on päivässä: viidellä käyttökerralla saadaan jo erinomainen teho. Tarua siinä mielessä, että jo 1–2 ksylitolin käyttökertaa päivässä on hyödyksi jos sillä korvataan muuten ehkä tapahtuvaa sokerinapostelua.

15. Ksylitolipurukumi korvaa hampaiden pesun aterioiden välillä.

Tarua. Ksylitoli ei korvaa hampaiden harjausta ja tarpeellista fluorin saantia fluorihammastahnasta. Ksylitolituotteiden lisäksi tarvitaan huolellinen hampaiden pesu aamuin illoin.

16. Hampaita voi kotikonstein valkaista ruokasoodalla.

Tarua. Hampaita ei voi valkaista soodalla eikä valkaisevilla hammastahnoilla, jos hampaiden perusväri on ”liian” tumma, keltainen tai kirjava. Hampaita voi valkaista vain siihen tarkoitetuilla peroksidiyhdisteillä, mieluiten hammaslääkärissä tai suuhygienistillä. Ruokasooda toki estää jonkin verran hampaiden värjääntymistä esimerkiksi ruoasta, juomista (mm. tee) tai tupakasta ja sillä tavalla ”valkaisee”. Ruokasooda kuitenkin  hankaava ja kuluttaa hampaita, joten en suosittele sen käyttöä tähän tarkoitukseen.

17. Implantit ovat kuin omat hampaat ja niille riittää sama hoito.

Periaatteessa implantit muistuttavat aika lailla omia hampaita, mutta ne eivät voi tietenkään reikiintyä. Sen sijaan implanttia ympäröivä ien voi tulehtua kuten mikä tahansa ienalue ja johtaa jopa implantin menettämiseen. Tulehduksen välttämiseksi implantit tulee päivittäin puhdistaa hammasharjalla ja muilla suositetuilla välineillä hyvin huolellisesti, hammastahnaa ei tässä tapauksessa tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla