Hammaskivellä on hyviäkin vaikutuksia eikä kaikkia reikiä tarvitse paikata. Tarua vai totta? Kariesopin professori Jorma Tenovuo päivittää tietomme hampaidenhoidosta.

1. Sitä parempi, mitä useammin hampaat pesee.

Periaatteessa totta mutta rajansa kaikella. Ylettömällä harjaamisella voi aiheuttaa myös vahinkoa, esimerkiksi ikenien vetäytymistä ja hampaan kulumista, joten huolellinen harjaus kaksi kertaa päivässä riittää.

2. Pehmein hammasharja on paras.

Totta. Pehmeä harja puhdistaa ainakin yhtä hyvin kuin kovempi ja on turvallisempi ikenille: se kuluttaa vähemmän paljastuneita hampaiden juurenpintoja kuin puolikova tai kova hammasharja.

3. Hampaiden harjaukseen täytyy käyttää kaksi minuuttia.

Tarua. Tärkeämpää kuin katsoa kelloa on tehdä homma kunnolla. Jos on täysi hampaisto ylä- ja alaleuassa niin kyllä huolelliseen puhdistamiseen pari minuuttia kuluukin. Monella ei kuitenkaan ole täyttä hampaistoa (esimerkiksi lapset, joilla hampaita puhkeaa, tai aikuiset, jotka ovat menettäneet hampaita) ja tällöinkin huolellisuus on aikaa tärkeämpi.

4. Sähköhammasharjalla hampaat puhdistuvat tehokkaimmin.

Sekä sähköhammasharjalla että tavallisella saa puhdasta jos on huolellinen. Sähköhammasharja puhdistaa usein paremminkin jos käden taidot ovat jo vähän kömpelöt esimerkiksi iän takia. Sähköhammasharjankin täytyy kuitenkin käydä kaikilla hampaanpinnoilla, jotta puhdasta tulisi.

5. Hampaat kannattaa pestä aamulla vasta aamiaisen jälkeen.

Periaatteessa totta. Näin tehden saadaan pois sekä hampaille yön aikana kertyneet bakteeripeitteet eli hammasplakki että mahdolliset ruuantähteet aamiaisateriasta. Suuhun jää myös aamiaisen jälkeen raikas tunne.

Kuitenkin, jos aamiainen sisältää paljon hapanta (greippipuolikas, tuoremehua), niin pitäisi odottaa puolisen tuntia ennen kuin hampaat saa harjata koska happamuus pehmentää hampaan pintaa joksikin aikaa ja harjaamalla tuo pehmentynyt hampaan pintakerros voidaan kuluttaa pois. Jos aamiainen ei ole hapan, niin harjatakin voi saman tien.

6. Hammaslangan käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä.

Totta. Hampaiden reikiintyminen alkaa useimmiten juuri hammasväleistä ja niiden puhdistus ei onnistu hammasharjalla vaan hammaslangalla.

7. Hampaidenpesun jälkeen ei kannata huuhdella suuta runsaalla vedellä.

Totta. Hammastahnan suurin hyöty on siinä, että tahnat sisältävät reikiintymistä estävää fluoria ja on virhe heti harjauksen jälkeen huuhtoa tahna ja sen hyödyllinen fluori pois suusta. Riittää kun sylkee ylimäärän tahnaa pois. Vesilasi kannattaa unohtaa tässä yhteydessä – näin hampaiden pesussa suuhun viety fluori saa rauhassa vahvistaa hampaita.

8. Pelkällä vedellä (ilman tahnaa) harjaaminenkin auttaa pitämään hampaat puhtaina.

Totta. Toki voi harjata ilman tahnaakin ja saada puhdasta jälkeä mutta tällöin tahnan suuri etu – hampaita vahvistava fluori – jää saamatta.

9. Hammastarkastukseen pitää mennä kerran vuodessa.

Tärkeintä on käydä säännöllisesti tarkastuksessa, mutta oikea tarkastusväli on hyvin yksilöllinen ja riippuu muun muassa perussairauksista, alttiudesta suusairauksille, ravinnosta ja hampaidenhoitotavoista. Jollekin oikea väli on 3 kuukautta, joillekin 2–3 vuotta. Keskimäärin kyllä noin vuosi. Oma hammaslääkäri arvioi sopivan tarkastusvälin.

10. Hampaan vihlonta on aina merkki reikiintymisestä.

Tarua. Vihlonta voi johtua monesta muustakin syystä, kuten ienvetäytymistä, pienistä halkeamista hampaissa, huonosti tehdystä paikasta, jonka reuna vuotaa. Hammaslääkäri löytää syyn.

11. Pienikin reikä kannattaa aina paikata.

Tarua. Alkavat reiät voidaan usein pysäyttää fluorin tai ksylitolin avulla eikä niitä tarvitse paikata. Hammaslääkärin tehtävänä on arvioida, milloin reikiintyminen on vielä pysäytettävissä ja milloin se on pakko jo korjata paikkaamalla.

12. Hammaskivi suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Totta. Tarkasti ottaen tämä on totta, sillä ienreunaan suostuva hammaskivi on mineraalien kasautumista eikä liukenemista kuten reikiintyminen. Hammaskiven alla ei siis voikaan olla reikää.
Toisaalta hammaskivi edesauttaa iensairauksien syntyä ja hammaskiveä ei todellakaan kannata ”kerätä” hampaisiinsa, koska tällöin vaarana on että hampaiden kiinnitys heikkenee ja hampaita menetetään iensairauksien takia.

13. Ennen suuria leikkauksia hampaat on hoidettava kuntoon.

Totta. Huonot hampaat ja tulehtuneet ikenet kylvävät verenkiertoon bakteereja. Suusta lähtöisin olevat streptokokkibakteerit voivat aiheuttaa leikkausalueelle, esimerkiksi niveliin, pahojakin tulehduksia. Siksi suuinfektiot tulisi hoitaa ennen suuria leikkauksia.

14. Ksylitolipurukumia pitää syödä vähintään viisi palaa päivässä, jotta siitä olisi hyötyä.

Totta siinä mielessä, että hampaiden reikiintyminen estyy sitä paremmin, mitä useampi ksylitolin käyttökerta on päivässä: viidellä käyttökerralla saadaan jo erinomainen teho. Tarua siinä mielessä, että jo 1–2 ksylitolin käyttökertaa päivässä on hyödyksi jos sillä korvataan muuten ehkä tapahtuvaa sokerinapostelua.

15. Ksylitolipurukumi korvaa hampaiden pesun aterioiden välillä.

Tarua. Ksylitoli ei korvaa hampaiden harjausta ja tarpeellista fluorin saantia fluorihammastahnasta. Ksylitolituotteiden lisäksi tarvitaan huolellinen hampaiden pesu aamuin illoin.

16. Hampaita voi kotikonstein valkaista ruokasoodalla.

Tarua. Hampaita ei voi valkaista soodalla eikä valkaisevilla hammastahnoilla, jos hampaiden perusväri on ”liian” tumma, keltainen tai kirjava. Hampaita voi valkaista vain siihen tarkoitetuilla peroksidiyhdisteillä, mieluiten hammaslääkärissä tai suuhygienistillä. Ruokasooda toki estää jonkin verran hampaiden värjääntymistä esimerkiksi ruoasta, juomista (mm. tee) tai tupakasta ja sillä tavalla ”valkaisee”. Ruokasooda kuitenkin  hankaava ja kuluttaa hampaita, joten en suosittele sen käyttöä tähän tarkoitukseen.

17. Implantit ovat kuin omat hampaat ja niille riittää sama hoito.

Periaatteessa implantit muistuttavat aika lailla omia hampaita, mutta ne eivät voi tietenkään reikiintyä. Sen sijaan implanttia ympäröivä ien voi tulehtua kuten mikä tahansa ienalue ja johtaa jopa implantin menettämiseen. Tulehduksen välttämiseksi implantit tulee päivittäin puhdistaa hammasharjalla ja muilla suositetuilla välineillä hyvin huolellisesti, hammastahnaa ei tässä tapauksessa tarvita.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Otat ratkaisevan askelen kohti parempaa unta, kun tunnistat, mikä sinua valvottaa. Sopivatko nämä oireet sinun unettomuuteesi?

KATKEILEEKO UNI?

Uniapnea on hengityshäiriö, jossa nukkujan ylemmät hengitystiet sulkeutuvat kymmeniäkin kertoja yön aikana eri pituisiksi ajoiksi ja hän havahtuu tai herää monta kertaa yössä.

Uniapnean tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä moni ei aamulla muista havahtuneensa vähän väliä hereille. Katkonainen uni vaikuttaa kuitenkin siten, että väsymys jää päälle. Monilla myös päätä särkee ja muisti pätkii. Joskus uniapneasta kertovat vain yöhikoilu tai tihentynyt yöllinen virtsaamistarve.

Jos voimakas väsymys jatkuu, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Ensisijaisena hoitona uniapneassa on painonhallinta. Keskivaikeassa ja vaikeassa uniapneassa myös ylipainehoito (CPAP) on yleensä tarpeen.

Lue lisää Uniapnea pilaa yön

KUTITTAAKO JALKOJA?

Arviolta 5–15 prosenttia suomalaisista kärsii ajoittain levottomat jalat -oireyhtymästä. Jalkoja kihelmöi, polttelee tai kutittaa levossa ja nukahtaminen vaikeutuu. Reilu 20 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii levottomista jaloista etenkin raskauden loppuvaiheessa.

Vaikka oireet olisivat lieviä, moni nukkuu jatkuvasti huonosti. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa samalla unen saantia.

Oireyhtymän sukulaista, periodista raajaliikehäiriötä (PLMD) on vaikeampi tunnistaa, sillä se oireilee pelkästään unen aikana jalkojen liikahduksina. Oireet eivät vaikeuta nukahtamista, mutta rikkovat yöunta ja voivat siten aiheuttaa voimakasta väsymystä päiväsaikaan.

Lue lisää Levottomat jalat – misten rauhaa yöksi?

HERÄTTÄÄKÖ HIKOILU?

Vaihdevuosien alkaessa 45–55 vuoden iässä unen rakenne muuttuu. Jotkut saavat hormonikorvaushoidosta apua uniongelmiin, mutta eivät kaikki. Gynekologi voi määrätä unilääkkeitä, mutta pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon ne eivät sovi.

Menopaussi voi laukaista myös uniapnean. Jos vaihdevuosi-ikäisen naisen uni on katkonaista, hän hikoilee öisin, kuorsaa tavallista enemmän ja myös verenpaine nousee, kannattaa tarkistaa voisiko kyseessä olla uniapnea. Oireet voivat olla lieviäkin.

Lue lisää Mistä yöhikoilu keertoo?

VALVOTKO LIIKAA?

Teini-ikäiset ja nuoret aikuiset kärsivät usein unirytmin viivästymisestä. He saattavat valvova pikkutunneille, vaikka aamulla on menoa. Nuoret elävät eri rytmissä arkena ja viikonloppuna, ja rytmin kääntäminen joka maanantai on haastavaa. Jatkuvan univajeen takia moni nuori pilkkii koulussa eikä pysty keskittymään opetukseen.

Melatoniini auttaa tutkitusti vuorokausirytmin säätelyssä, mutta siitäkään ei ole apua ilman unenhuoltoa eli elämäntapojen muutosta. Vaikka melatoniini on reseptivapaa lääke, sen käytöstä olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää Unirytmi sekaisin – tee korjausliike

KERTYYKÖ UNIVAJE?

Riittävä unensaanti on usein priorisointikysymys. Moni kärsii kroonisesta unenpuutteesta, koska nipistää jatkuvasti aikaa yöunista. Suurin osa aikuisista tarvitsee unta 7–8 tuntia yössä, mutta harva suo sen itselleen. Teinien unentarve on 9 tuntia ja peruskoululaisen 10 tuntia. Tarhaikäisten lasten tulisi nukkua 10–11 tuntia yössä ja välillä päiväunet päälle.

Unen määrästä ja laadusta huolehtimisen pitäisi olla arkista rutiinia. Jos viikolla kertyy parina yönä univajetta, tutkimusten mukaan univelkoja ei pysty kuittaamaan viikonlopun aikana. ■

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti