Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mieheni (42 v.) kärsii oudoista lihaskivuista. Oireet alkoivat noin 5 vuotta sitten hänen harrastaessaan tanssia. Jalkaan tuli hermopinne, jonka vuoksi tanssi oli jätettävä. Sittemmin kivut ovat levinneet kaikkialle jalkoihin, erityisesti polviin ja takareisiin. Sen jälkeen ne ovat hiipineet käsiinkin. Oireet ovat kipua lihaksissa, puutumista ja liikeratojen pienenemistä. Tällä hetkellä pahiten vaivaavat polvi ja olkapää. Liikuntaharrastukset, kuten tennis, on ollut pakko unohtaa ja hän on keskittynyt kuntouttamiseen. Mieheni käyttää runsaasti alkoholia lähinnä viikonloppuisin. Olen miettinyt, voisiko runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa vaivat. Huolestuttaa, voisiko oireiden taustalla olla vakava sairaus.

Lihaskipujen taustalla voi olla useita syitä ja myös sairauksia. Ellei lihaskipu selvästi liity urheiluun tai tavanomaisesta poikkeavaan rasitukseen, tulee sen syy aina selvittää lääkärin vastaanotolla. Mahdollisia syitä poikkeavalle lihaskivulle voi olla sairaus (kuten fibromyalgia, polymyalgia rheumatica eli tulehduksellinen lihassairaus), lääkkeen sivuvaikutus tai nivelperäinen ongelma (esim. nivelrikko).

Alkoholi ei itsessään tyypillisesti aiheuta lihaskipuja, mutta alkoholin liiallisen käytön seurauksena voi kehittyä sairaustiloja, joihin kipuja voi liittyä. Epäselvien lihaskipujen syytä selvitetään sekä lääkärin tutkimuksella että verikokein. Suosittelen siis kysyjää kannustamaan puolisoa varaamaan ajan esim. yleislääkärin vastaanotolle.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla