Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaikka hedelmöityshoidot ovat yhä tehokkaampia, munasarjojen vanhenemista ei voi siirtää. Moni tajuaakin liian myöhään, että vauvan aika meni jo.

Tiedätkö, keitä lapsettomuus on koskettanut? Jos se et ole sinä, se voi olla sisaresi, paras ystäväsi, oma lapsesi, työtoverisi — tai he kaikki. Asia on monille niin arka ja kipeä, ettei siitä puhuta edes läheisille.

Joka kahdeksas pari törmää lapsettomuuteen. Ongelman syy jää usein arvoitukseksi, mutta yksi yleistyvä selitys on se, että lapsia halutaan yhä vanhempina. Jälkikasvu kuuluu kyllä suunnitelmiin mutta vasta kun se itselle sopii.

Vuonna 2014 ensisynnyttäjien keski-ikä oli 28,6 vuotta vuonna ja Helsingissä ja Espoossa 31 vuotta.  Kaikista synnyttäjistä yli 35-vuotiaita oli 20 prosenttia.

Lapsettomuuslääkäri Tuija Foudila tietää kokemuksesta, että osa parhaassa hedelmällisyysiässä olevia aikuisia viivyttelee lapsen hankintaa. He haluavat ensin laittaa elämänsä järjestykseen. Opiskella, saada vakituisen työn ja seikkaillakin. Foudila kuitenkin muistuttaa, että työt voivat odottaa, hedelmällisyys ei.

Vaikka muuten pysyisi nuorekkaana ja vetreänä, munasarjojen vanhenemista ei voi estää. Tytöllä on syntyessään noin miljoona alkumunarakkulaa. Niiden määrä vähenee syntymästä lähtien ja hedelmällisyys alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen. Miehillä hedelmällisyys ei romahda, mutta heilläkin siittiöiden laatu alkaa heiketä 40-vuotiaana.

Vuonna 2014 Suomessa syntyi 57 805 lasta. Syntyneiden lasten määrä on pienentynyt neljänä vuonna peräkkäin.
 

Taas ne elintavat

Joka neljännellä parilla lapsettomuuden syyt jäävät hämärän peittoon. Ympäristömyrkkyjä on syytetty. Niiden onkin osoitettu olevan ainakin yhtenä aiheuttajana siit¬tiöiden laadun heikkenemisessä, joka on ollut nähtävissä muutaman vuosikymmenen ajan.

Luontoon leviäville hormoneille ja myrkyille emme voi mitään, mutta omia elintapojaan vauvoista haaveilevat voivat siistiä. Niin tupakka, päihteet kuin alkoholikin heikentävät hedelmällisyyttä. Tupakan myrkyt vaurioittavat sekä munasoluja että siittiöitä, jolloin raskauden alku viivästyy ja myös hoitojen onnistumisen todennäköisyys pienenee. Samankaltaisia vaikutuksia on runsaalla alkoholinkäytöllä.

Viime vuosina ongelmia ovat aiheuttaneet myös anaboliset steroidit, joiden käyttö on lapsettomuuslääkärin näkökulmasta villiä. Lihasten kasvattamiseen käytetyt aineet häiritsevät miehen omaa testosteronituotantoa. Onneksi mieshormonin tuotanto palaa yleensä ennalleen, kun käyttö lopetetaan.

Suomalaisten lihominen näkyy myös lapsettomuusklinikoilla. Ylipainoisia pareja on jopa passitettu kotiin laihtumaan ennen hoitojen aloittamista. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä alipainokin heikentää hedelmällisyyttä.

— Rasva on hormonaalinen elin, joka vaikuttaa munasarjojen ja kivesten toimintaan, Tuija Foudila toteaa.

Munasarjat saattavat myös kärsiä kovasta stressistä tai jopa rankasta urheiluharrastuksesta.

— Erot ovat kuitenkin yksilöllisiä. Toiset kestävät monenlaista stressiä, toiset ovat herkempiä.
 

Luovuttajista pulaa

Vuonna 2013 hedelmöityshoitoja aloitettiin 13 500, ja yllättäen hoitojen määrä on lievässä laskussa. Se ei kuitenkaan kerro lapsettomuusongelman pienenemisestä vaan siitä, että hoidot ovat entistä tehokkaampia. Vähemmillä hoidoilla saavutetaan parempia tuloksia. Nykyinen taloudellinen tilanne todennäköisesti vaikuttaa hoitoihin hakeutumiseen.

— Kun vielä 1980-luvulla koeputkihedelmöityksessä siirrettiin yleisesti neljä alkiota, nyt tarvitaan vain yksi, lisääntymislääketieteen professori Aila Tiitinen toteaa.

Pariskuntia kehotetaan hakeutumaan lapsettomuus¬tutkimuksiin, kun lasta on yritetty aktiivisesti vuosi.

— Moni tulee tutkituttamaan, onko estettä raskauden alkamiselle. Jos sellaista ei löydy, saatetaan ottaa vuoden aikalisä ennen hoitojen aloittamista, Tuija Foudila kertoo.

Toisin kuin muut hedelmöityshoidot, luovutetuilla sukusoluilla tehdyt hoidot lisääntyvät. Eniten suosiota ovat lisänneet luovutetuilla siittiöillä tehdyt hedelmöityshoidot. Sukusoluista — niin siittiöistä kuin munasoluista — on kuitenkin pulaa.

Tilapäisesti luovuttajien intoa vähensi 2007 voimaan tullut laki, joka antoi hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneille luvan 18-vuotiaana selvittää luovuttajan tiedot. Nyt pöly on laskeutunut ja luovuttajia on taas, mutta selvästi vähemmän kuin tarvetta olisi. Yksityiset klinikat käyttävät suomalaisten siittiöiden lisäksi ulkomaisia, lähinnä tanskalaisia siittiöitä. Julkisella puolella ei toistaiseksi tarjota hoitoja luovutetuilla sukusoluilla.

Rahakin mietityttää

Lapsettomuuden hoito ei ole ilmaista, etenkin jos hakee palvelut yksityiseltä puolelta. Lainan ottaminen hoitoihin ei ole harvinaista.
Julkisella puolella jonoja riittää edelleen. HYKSin hormonipoliklinikalla on vuodessa noin 18 000 käyntiä.

— Pääkaupunkiseudun jonoja kasvattaa se, että lisääntymisiässä olevat parit hakeutuvat työn perässä ennemmin tänne kuin vaikka Pohjois-Karjalaan, Aila Tiitinen toteaa.

Julkisella puolella lapsettomuushoitoja koskee hoitotakuu, kunhan nainen päätyy hoitojonoon ennen kuin täyttää 40 ja hoidoilla katsotaan olevan vähintään kymmenen prosentin mahdollisuus onnistua. Puolessa vuodessa pitää tehdä suunnitelma hoitojen etenemisestä.

Yksityisellä puolella hoitoihin pääsee vielä yli 40-vuotias, mutta 42 ikävuoden jälkeen KELAn korvaus hoidoille arvioidaan aina yksilöllisesti.

Käytännössä naisen mahdollisuus saada lapsi omilla sukusoluillaan päättyy noin 45-vuotiaana. Suomessa ei hoideta vaihdevuosi-iän ylittäneitä, vaikka uutiset maailmalta kertovatkin lähes eläkeikäisistä synnyttäjistä.

Inseminaation hinta yksityisellä klinikalla on noin 500 euroa. Koeputkihoito on selvästi kalliimpi, se maksaa kerralta reilut 2 000 euroa . Lisäksi molemmissa hoidoissa tulee kustannuksia lääkkeistä. Loppusummaa nostaa se, että hoitokertoja tarvitaan yleensä useampia kuin yksi. Inseminaation onnistumisprosentti on parhaimmillaankin 15, koeputkihedelmöityksen 30—35.

Lapsettomuushoitoihin hakeutuneista noin 80 prosenttia saa lopulta lapsen, jos he käyttävät kaikki hoitoyritykset. Osa onnistuu ensimmäisellä hoidolla, toiset taas joutuvat käymään useita hoitoja. Joskus elämä yllättää ja raskaus alkaa hoitotauolla. Jotkut päätyvät adoptioon tai sijaisvanhemmuuteen.

 
Tulevaisuuteen talteen

Uusin keino taistella hedelmällisyyden heikkenemistä vastaan tarjoutui, kun munasolujen pakastamismenetelmät paranivat. Silloin on mahdollista pakastaa munasolujaan tulevaa käyttöä varten ilman lääketieteellistä syytä. Syynä voi olla sopivan kumppanin puute tai elämäntilanne, johon lapset eivät vielä mahdu.

Ennakoivaan munasolujen pakastushoitoon ei toistaiseksi ole hakeutunut kovin moni. Yksi pakastushoitojakso lääkkeineen maksaa useita tuhansia euroja. Lääkkeille tulee hintaa reilu tuhat euroa. Kela ei korvaa kustannuksia.

Yleensä tarvitaan 2—3 hoitojaksoa, että saadaan riittävästi hyviä munasoluja pakastettua.

Jo aiemmin sekä munasoluja että siittiöitä on pakastettu lääketieteellistä syistä, jos naisen tai miehen hedelmällisyys on heikentymässä sairauden tai esimerkiksi syöpähoitojen seurauksena.
 
 
Asiantuntijat
Aila Tiitinen, lisääntymislääketieteen professori, osastonylilääkäri, Naistenklinikka HYKS ja Helsingin yliopisto
Tuija Foudila, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri, Felicitas

 

Hoidot kehittyvät koko ajan

  • Ovulaation induktiossa edistetään munasolun kypsymistä ja irtoamista hormonilääkityksellä joko tabletteina tai pistoksena.
  • Inseminaatiossa erotetaan siemennesteestä hyvin liikkuvat siittiöt, jotka ruiskutetaan kohtuonteloon munasolun irtoamisen aikana. Usein käytetään lisänä munasolua kypsyttävää hormonihoitoa.
  • Koeputkihedelmöityksessä edistetään useamman munarakkulan kasvua hormonipistoksilla.  Munasolut kerätään talteen ja ne hedelmöitetään pestyillä siittiöillä joko maljahedelmöityksellä tai yhden siittiön mikroinjektiolla.
  • Alkionpakastusta ja sulatusta käytetään osana koeputkihedelmöityshoitoa. Munasolujen ennakoiva pakastus on mahdollista; siemennesteen pakastusta on tehty kymmeniä vuosia.
  • Luovutettuja sukusoluja (munasoluja tai siittiöitä) käytetään, kun omien sukusolujen tuotanto on vähäistä tai sitä ei ole lainkaan. Sinkkunaisten ja naisparien hoito edellyttää luovutettujen siittiöiden käyttöä.
  • Sijaissynnytys on Suomessa toistaiseksi kielletty.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti
Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Unettomuutta ei tarvitse hyväksyä. Kun sen syy selvitetään, pätevä hoitokin löytyy. Unilääkkeillä on taipumus pahentaa ongelmaa, mutta mitä ovat unta parantavat lääkkeet?

Moni ”huono nukkuja” tyytyy kohtaloonsa ja uskoo, ettei apua löydy. Iso joukko suomalaisia käyttää säännöllisesti nukahtamis- tai unilääkkeitä uskoen, että ilman lääkkeitä uni ei ainakaan tule.

Helsingin Uniklinikan ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved on toista mieltä.

– Kenenkään ei tarvitse hyväksyä unettomuutta. Uniongelmille voi aina tehdä jotain, Sved vakuuttaa.

Hänen mukaansa on harmillista, että nukkumisen ongelmiin tarjotaan ensisijaisesti lääkehoitoa. Jopa 280 000 suomalaista käyttää vuosittain nukahtamis- ja unilääkkeitä.

– Ensin pitäisi tutkia ja selvittää unettomuuden syy. Jos häiriöt johtuvat esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymästä tai uniapneasta, hoidetaan sairautta. Jos masennuksesta, hoidetaan masennusta. Jos käy ilmi, että unettomuus johtuu pääasiassa stressistä, unilääkkeistä ei ole apua, Sved kertoo.

Lääkkeissä on eroa

Lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokkain tapa helpottaa unettomuutta. Isossa kansainvälisessä tutkimuksessa seurattiin kolmea ryhmää. Yksi ryhmä käytti unilääkkeitä, toinen ryhmä sai elämäntapojen muutokseen tähtäävää unenhuolto-opastusta ja kognitiivista terapiaa. Kolmas sai molempia: lääkkeitä sekä opastusta ja terapiaa. Vuoden seuranta-ajan jälkeen kävi ilmi, että lääkkeetöntä hoitoa saaneet nukkuivat parhaiten.

Myös unettomuuden käypä hoito -suosituksen mukaan parhaat tulokset saadaan aikaan lääkkeettömästi, kognitiivisella terapialla.

Gabriele Sved ymmärtää, että unihäiriöistä kärsivä haluaa avun nopeasti ja nukahtamislääke voi olla lyhytaikaisessa käytössä paikallaan.

– Valitettavasti lääkkeet vievät usein ojasta allikkoon ja haitat kääntyvät nopeasti hyötyä suuremmiksi.

Unen laatu heikkenee, jolloin pitkäkään uni ei virkistä. Päivisin väsyttää, keskittymiskyky herpaantuu ja muisti pätkii. Lääkkeet aiheuttavat myös riippuvuutta.

Poikkeuksena ovat niin sanotut unta parantavat lääkkeet.

Ne ovat yleensä mielialalääkkeitä, jotka erittäin pienellä annostuksella parantavat unen laatua. Nämä lääkkeet eivät aiheuta toimintakykyongelmia tai riippuvuutta ja niiden teho säilyy myös pitkäaikaisessa käytössä.

Hae apua nopeasti

Uniongelmat ovat yksilöllisiä. Toiset eivät saa unen päästä kiinni, toiset heräilevät kesken unien. Joku on jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuisikin öisin. Mistä sitten tietää, milloin unettomuuteen tulisi hakea apua?

Ensin kannattaa miettiä, onko ongelma tilapäinen vai jatkunut jo pitkään.

– Jokainen nukkuu välillä huonosti. Esimerkiksi työpaikan menetys, läheisen kuolema tai muu stressaava tilanne voi viedä yöunet. Jos uniongelmat jatkuvat vielä 2–3 viikon kuluttua, olisi hyvä hakea apua, Sved neuvoo.

Unettomuudesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun väsymys ja keskittymisvaikeudet haittaavat arkea ja vetävät mielen matalaksi.

Hoitoon kannattaisi siis hakeutua nopeasti. Valitettavan monet unettomat kärvistelevät vuosia ennen avun hakemista. Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii tilapäisestä unettomuudesta. Ikääntyneistä jopa joka toinen nukkuu välillä huonosti.

Jos unihäiriöt jatkuvat yli kolme kuukautta, puhutaan kroonisesta eli pitkäaikaisesta unettomuudesta. Se vaivaa noin joka kymmenettä suomalaista, ja vanhetessa unettomuus lisääntyy.

Opitko unettomaksi?

Pitkäaikainen unettomuus on yleensä niin sanottua toiminnallista unettomuutta eli unettomaksi on opittu vuosien varrella. Nukkumaanmeno jännittää ja pelottaa, mikä vaikeuttaa nukahtamista entisestään.

– Toiminnallinen unettomuus alkaa tyypillisesti jostain tietystä elämäntilanteesta. Esimerkiksi tuoreen äidin yöt häiriintyvät imettämisen ja muun vauvanhoidon takia, mutta kun vauva vihdoin alkaa nukkua, äiti ei nuku. Myös jokin muu stressaava elämäntilanne, kuten työpaikan vaihdos tai opiskelujen aloittaminen, voi laukaista uniongelmat. Ja vaikka stressaava tilanne rauhoittuu, unettomuus jatkuu. Tällöin unettomuus on opittua.

Voi olla, että ongelman laukaissut tekijä ehtii vuosien varrella unohtua, mutta nukahtamisvaikeuksista tai yöheräilystä on tullut tapa.

Malta rauhoittaa ilta

Tehokkain keino hoitaa opittua unettomuutta ovat lääkkeettömät hoitokeinot, eli kognitiivis-behavioraalinen terapia unettomuuteen. Unioppaista ja netistä löytyy pitkä lista nukkumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyviä vinkkejä ja ohjeita, jotka kohentavat unta ja vireyttä.

Untaan voi huoltaa muun muassa oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla sekä erilaisilla stressinhallinta- ja rentoutumiskeinoilla.

Gabriele Svedin mukaan keinoista tärkein on rauhoittuminen illalla ennen nukkumaanmenoa. Eli ei roikuta sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa, eikä sängyssä tehdä töitä tai katsota tv:tä.

– Älypuhelimet ja tietokoneet häiritsevät unta, sillä niiden voimakas valo estää nukahtamiseen tarvittavan melatoniinin tuotantoa.

Hänen mukaansa suomalaisilla on myös huono tapa juoda iltaisin kahvia tai teetä.

–Kofeiini on iso ongelma, sillä sen puoliintumisaika voi olla jopa 11 tuntia. Pienikin annos illalla voi aiheuttaa unettomuutta. Jos tietää kärsivänsä unettomuudesta, kahvia tai kofeiinipitoista teetä ei pitäisi juoda lainkaan kello 14:n jälkeen.

Alkoholi on Svedin mukaan yksi Suomen yleisimmistä unilääkkeistä, sillä se väsyttää ja voi auttaa jännittynyttä tai ahdistunutta nukahtamaan, mutta se pilaa unen. Uni katkeilee eikä virkistä.

Kun tutkii, tietää

Kun unettomuutta on jatkunut pidempään, kannattaa hakeutua asiantuntijan pakeille. Yleislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä voi pyytää lähetteen jatkotutkimuksiin.

Jos unettomuus johtuu kivusta, oikea osoite on kivunhoidon spesialisti tai fysiatri. Jos yöllä on kroonista yskää, hengitysvaikeuksia tai astmaoireita, kannattaa kääntyä keuhkolääkärin puoleen.

Joskus huono nukkuminen, voimakas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomista jaloista. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne.

Gabriele Svedin mukaan on tavallista, että unettomuuden taustalla on useampia syitä, joten myös hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista.

Helsingin Uniklinikalla asiakkaat täyttävät ennen vastaanotolle tuloa laajan kyselylomakkeen, jossa käydään läpi muun muassa unen laatuun, unirytmiin, mielialaan ja kuorsaukseen liittyviä asioita.

Vastaanotolla univaikeuksien todetaan usein johtuvan toiminnallisesta unettomuudesta, jolloin hoidoksi riittää useimmiten pari tapaamista unihoitajan kanssa.

Unihoitajan vetämässä pienryhmässä käydään läpi unenhuoltoon liittyviä asioita ja muita lääkkeettömiä hoitokeinoja. Menetelmät perustuvat kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan, jossa opetellaan omaan elämäntilanteeseen sopivia selviytymistaitoja.

Mittaukset paljastavat

Aktigrafia on helppo ja edullinen unihäiriöiden perustutkimus. Se tehdään rannekelloa muistuttavalla laitteella, joka seuraa viikon ajan vuorokausirytmiä, unen laatua ja unenaikaista liikehdintää.

Mittaaminen on tärkeää, sillä iso osa huonosti nukkuvista ihmisistä arvioi unensa väärin.

– Ihminen saattaa kokea nukkuneensa vain tunnin yön aikana, mutta aivosähkökäyrä osoittaa uniajan olleen 5–6 tuntia. Joskus jo tieto unen todellisesta rakenteesta vähentää nukkumiseen liittyvää stressiä. Toisaalta monet hyvin nukkuvat arvioivat unensa laadun liian hyväksi, mutta tämä ei ole ongelma niin kauan kuin he kokevat olevansa virkeitä ja toimintakykyisiä, Gabriele Sved sanoo.

Unipolygrafia on laajempi unitutkimus. Siinä seurataan yhden yön ajan muun muassa aivosähkökäyrää, hengitystä, jalkojen liikehdintää ja sydämen rytmiä.

Unipolygrafia tehdään, jos ongelmien syyksi epäillään jotain muuta kuin klassista toiminnallista unettomuutta – esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymää tai uniapneaa. Tarkempi tutkimus on paikallaan myös silloin, kun unenhuolto ei tuota tuloksia tai on syytä epäillä, että unettomuus johtuu jostain sairaudesta.

Lisäksi uniklinikoilla voidaan tehdä erilaisia vireystilatutkimuksia. Jos epäillään uni-valverytmiongelmia, voidaan mitata melatoniinin eritys syljestä. kas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomat jalat -oireyhtymästä. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa unen saantia.

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

 

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.