Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tiestikö, että ruusufinnin tai borrelioosin ensimerkit voi nähdä silmästä. Lue mitä muita sairauksia silmälääkäri voi löytää.

 1. MS-TAUTI MS-taudin ensimmäinen oire voi olla silmän näköhermon tulehdus. Sen huomaa näön heikkenemisenä, silmän arkuutena ja kipuiluna. Oireet tulevat tavallisesti vain toiseen silmään. MS-tauti saattaa vaikuttaa myös silmien lihaksistoon ja aiheuttaa esimerkiksi kaksoiskuvia.
 2. KILPIRAUHASHÄIRIÖ Jos silmä on turvonnut ja näyttää ikään kuin pullistuvan ulos, se voi kieliä häiriöstä kilpirauhasen toiminnassa. Silmät ovat silloin kuivat ja vetistävät, joskus näkeminenkin vaikeutuu. Alkuvaiheiden tulehdusoireet jatkuvat jonkin vuoden, minkä jälkeen silmä rauhoittuu. Vauriot, kuten silmälihasten toimintahäiriöt, voivat jäädä pysyviksi.
 3. NIVELREUMA Silmäoireet, kuten kirvely, kutina, roskantunne, rähmiminen ja punoitus, ovat usein vaarattomia ja kertovat kuivasilmäisyydestä, joka on tavallinen vaiva. Joskus samat oireet ovat kuitenkin merkki nivelreumasta. Nivelreumaan ja etenkin selkärankareumaan saattaa liittyä värikalvon tulehdus, joka oireilee silmän kipuna ja valonarkuutena.
 4. SILMÄN LASKIMO TAI VALTIMOTUKOS Korkea silmänpaine altistaa laskimotukoksille, jotka näkyvät silmänpohjantutkimuksessa. Laskimotukos näkökentän reunassa on usein oireeton, mutta keskelle sattuessaan se heikentää näköä. Valtimoverenkierron häiriöt sumentavat näköä ohimenevästi tai pysyvästi.
 5. RUUSUFINNI Ruusufinni-ihosairaus voi löytyä ensimmäisenä silmästä. Silmän luomireuna tulehtuu, punoittaa ja kutisee. Tavallista on, että silmät kuivuvat ja silmäluomet turpoavat.
 6. SUKUPUOLITAUTI Sukupuolitaudit klamydia ja herpes voivat näkyä myös silmässä. Herpeksen oireita ovat kipu, vetisyys ja verestys. Näkö saattaa heiketä ja silmässä voi olla roskantunnetta. Silmää tutkittaessa sarveiskalvolla saattaa näkyä haavaumia.Klamydia aiheuttaa joskus silmätulehduksen, joka oireena on voimakas rähmiminen. Tulehdus iskee usein ensin vain toiseen silmään, mutta voi levitä molempiin. Tavallinen silmätulehdus talttuu tavallisimmilla antibiooteilla, klamydia ei.
 7. DIABETES Kakkostyypin diabetes on aineenvaihduntasairaus, joka nostaa verensokeria ja koettelee verisuonia. Silmässä diabetes näkyy hiussuonten tukkeutumina, turvotuksena verkkokalvolla tai verenvuotoina silmänpohjassa. Diabeteksen aiheuttamat muutokset ovat yleensä aluksi oireettomia. Edetessään muutokset heikentävät näköä. Silmän sisälle syntyvän verenpurkauman ensioire voi olla nokisade tai tummat varjot näkökentässä. Jos diabetesta ei havaita ajoissa, se voi rappeuttaa silmänpohjaa, vahingoittaa verkkokalvoa, altistaa harmaakaihille ja johtaa pahimmassa tapauksessa sokeuteen.
 8. KORKEA VERENPAINE Kun verenpaine on korkea, verisuonet joutuvat koville koko kehossa. Valtimot kovettuvat ja voivat painaa laskimoa lyttyyn. Joskus korkea verenpaine näkyy toistuvina verenpurkaumina tai oireilee silmän laskimotukoksena. Silmänpohjan verisuonia tarkkailemalla lääkäri näkee potilaan elimistön verenkierron kokonaistilan. Jos korkeaa verenpainetta ei hoida, suonien seinämien jousto häviää ja veren kulku ahtautuu ja heikkenee. Verenpainetauti lisää sydänkohtauksen riskiä.
 9. MELANOOMA Ihosyöpänä tunnettu melanooma iskee toisinaan silmään. Silmänpohjassa olevassa suonikalvossa on luontaisesti luomia, ja niihin voi kehittyä melanooma samoin kuin iholla oleviin luomiin. Melanoomaa ei huomaa itse, mutta silmänpohjan tutkimuksessa se näkyy.
 10. SJÖGRENIN SYNDROOMA Tyypilliset silmäoireet tälle sairaudelle ovat kyynelnesteen niukka eritys ja siitä johtuva silmien ärsytys ja arkuus. Kuivat limakalvot kutisevat, rähmivät ja kirvelevät. Joskus silmät ovat valonarat ja niissä tuntuu olevan hiekkaa.
 11. SARKOIDOOSI Tulehdus silmässä voi olla merkki sarkoidoosista, joka ilmenee joskus samanaikaisesti esimerkiksi keuhkoissa, imusolmukkeissa, iholla ja silmissä. Silmissä sarkodioosi voi aiheuttaa punoitusta, valonarkuutta ja näön sumentumista.
 12. BORRELIOOSI Punkkien levittämä borrelioosi voi sekin löytyä silmästä. Oireita voivat olla silmäkivut ja valonarkuus, näön heikkeneminen ja kaksoiskuvat. Borrelioosi voi aiheuttaa tulehduksen lähes kaikkiin silmän rakenteisiin ja näköhermoihin.


Asiantuntija Kati Ranta, silmätautien ylilääkäri, Mikkelin keskussairaala

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.