Suonikohjuilla tarkoitetaan jalkojen pintalaskimoiden näkyviä tai tuntuvia pullistumia, jotka tuleva esille erityisesti seistessä tai istuessa. Pullistumat ovat seurausta pintalaskimoiden pitkäkestoisesta verenkiertohäiriöstä, takaisinvirtauksesta.

Sairaassa jalassa veren takaisinvirtauksen estävät läpät ovat vialliset tai suonissa on tukos. Tällöin veri ei pääse jatkamaan kulkuaan normaalisti, vaan valuu takaisin raajaan. Seurauksena on liian korkea laskimopaine. Jos laskimopaine on pitkän koholla, se voi aiheuttaa alaraajan laskimon seinämän pullistumisen, mikä näkyy suonikohjuna. Usein suonikohjut leviävät ja kasvavat, kun lähistöllä olevat uudet läpät alkavat pettää. Laskimoiden liiallinen paine aiheuttaa muun muassa särkyä ja pakotusta.

Laskimovikoja voidaan hoitaa monella eri tavalla, muun muassa tuki- ja puristussukkien avulla. Pelkät kosmeettiset syyt eivät riitä julkisista varoista kustannettavaan leikkaushoitoon. Jos laskimoviasta on suurempaa haittaa, on leikkaus paikallaan.

Tutkimus ja leikkaus

Ennen leikkausta täytyy selvittää vian todellinen syy ja laajuus. Lääkärin vastaanotolla selvitetään aiemmat sairaudet ja jalkojen tila. Lääkäri tutkii pienellä ultraäänilaitteella, miltä tasolta alaspäinvirtaus alkaa ja mille tasolle se loppuu. Tämän avulla leikkaus voidaan suunnitella ja toteuttaa siten, että koko vika tulee kerralla hoidetuksi. Perusteellisen tutkimuksen koskee myös niitä, jotka haluavat vain poistattaa rumentavat mutta muuten oireettomat suonikohjut.

Itse leikkaus tehdään tutkimuksen perusteella suunnitellulla täsmämenetelmällä. Kaikki toiminnaltaan vialliset pintalaskimot poistetaan. Tarvittaessa käytetään verityhjiötä. Alaraajan verityhjiö saadaan aikaiseksi rullaamalla ilmalla täytetty kumirengas tai kuminauha reiteen, jonka jälkeen reiteen asetetaan veren tulon estävä painemansetti. Verityhjiötä voidaan pitää muutama tunti. Se säästää leikkausaikaa ja vähentää verenhukkaa sekä vähentää leikkauksen jälkeisiä kivuliaita mustelmia.

Pintalaskimot korjataan poistamalla tutkimuksessa todetut takaisinvirtaavat laskimot sulkemalla takaisinvirtauksen alku- ja loppukohta. Vialliset laskimot poistetaan ja yhdyslaskimot suljetaan huolellisesti.

Jos potilaalla todetaan syvien laskimoiden vika, hänet lähetetään tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Leikkauksessa vuotavat läpät kiristetään pitäviksi. Takaisin virtaava laskimorunko voidaan myös katkaista ja istuttaa viereisen, terveen laskimon kylkeen pitävän läpän alle. Äärimmäisenä keinona, esimerkiksi tukoksen jälkeen, voidaan käyttää läpällisiä laskimosiirteitä.

Viallisten laskimoiden poisto on suhteellisen helppo operaatio. Sairausloman tarve on yleensä viikon-pari. Puristussukkien käyttö on suositeltavaa toipilasaikana.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.