Suonikohjuilla tarkoitetaan jalkojen pintalaskimoiden näkyviä tai tuntuvia pullistumia, jotka tuleva esille erityisesti seistessä tai istuessa. Pullistumat ovat seurausta pintalaskimoiden pitkäkestoisesta verenkiertohäiriöstä, takaisinvirtauksesta.

Sairaassa jalassa veren takaisinvirtauksen estävät läpät ovat vialliset tai suonissa on tukos. Tällöin veri ei pääse jatkamaan kulkuaan normaalisti, vaan valuu takaisin raajaan. Seurauksena on liian korkea laskimopaine. Jos laskimopaine on pitkän koholla, se voi aiheuttaa alaraajan laskimon seinämän pullistumisen, mikä näkyy suonikohjuna. Usein suonikohjut leviävät ja kasvavat, kun lähistöllä olevat uudet läpät alkavat pettää. Laskimoiden liiallinen paine aiheuttaa muun muassa särkyä ja pakotusta.

Laskimovikoja voidaan hoitaa monella eri tavalla, muun muassa tuki- ja puristussukkien avulla. Pelkät kosmeettiset syyt eivät riitä julkisista varoista kustannettavaan leikkaushoitoon. Jos laskimoviasta on suurempaa haittaa, on leikkaus paikallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus ja leikkaus

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen leikkausta täytyy selvittää vian todellinen syy ja laajuus. Lääkärin vastaanotolla selvitetään aiemmat sairaudet ja jalkojen tila. Lääkäri tutkii pienellä ultraäänilaitteella, miltä tasolta alaspäinvirtaus alkaa ja mille tasolle se loppuu. Tämän avulla leikkaus voidaan suunnitella ja toteuttaa siten, että koko vika tulee kerralla hoidetuksi. Perusteellisen tutkimuksen koskee myös niitä, jotka haluavat vain poistattaa rumentavat mutta muuten oireettomat suonikohjut.

Itse leikkaus tehdään tutkimuksen perusteella suunnitellulla täsmämenetelmällä. Kaikki toiminnaltaan vialliset pintalaskimot poistetaan. Tarvittaessa käytetään verityhjiötä. Alaraajan verityhjiö saadaan aikaiseksi rullaamalla ilmalla täytetty kumirengas tai kuminauha reiteen, jonka jälkeen reiteen asetetaan veren tulon estävä painemansetti. Verityhjiötä voidaan pitää muutama tunti. Se säästää leikkausaikaa ja vähentää verenhukkaa sekä vähentää leikkauksen jälkeisiä kivuliaita mustelmia.

Pintalaskimot korjataan poistamalla tutkimuksessa todetut takaisinvirtaavat laskimot sulkemalla takaisinvirtauksen alku- ja loppukohta. Vialliset laskimot poistetaan ja yhdyslaskimot suljetaan huolellisesti.

Jos potilaalla todetaan syvien laskimoiden vika, hänet lähetetään tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Leikkauksessa vuotavat läpät kiristetään pitäviksi. Takaisin virtaava laskimorunko voidaan myös katkaista ja istuttaa viereisen, terveen laskimon kylkeen pitävän läpän alle. Äärimmäisenä keinona, esimerkiksi tukoksen jälkeen, voidaan käyttää läpällisiä laskimosiirteitä.

Viallisten laskimoiden poisto on suhteellisen helppo operaatio. Sairausloman tarve on yleensä viikon-pari. Puristussukkien käyttö on suositeltavaa toipilasaikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla