Sepelvaltimokohtaus, lihaspistos vai jotain ihan muuta? Arvioon vaikuttaa niin ikä, elämäntavat kuin sairaudetkin. Asiantuntija neuvoo, mistä merkeistä  voi tehdä päätelmiä rintakivun syystä.

Aloitin pari viikkoa sitten kotijumpan. Jumppaan noin puoli tuntia päivittäin sykettä nostattavalla tahdilla. Sain noin viikko sitten aamulla kääntyessäni kovan kipupiikin vasemmalle puolelle rintaa, hieman sydämen alapuolelle. Hengittäminen oli vaikeaa, mutta "kohtaus" meni ohi alle 5 minuutissa. Sen jälkeen vasemmalla kyljellä makuu on tuonut pientä jomotusta samaan kohtaan. Jos painan kylkiluiden välistä, tuntuu pientä kipua. Olisiko minun hyvä hakeutua tutkittavaksi? Olen 25-vuotias normaalipainoinen nainen, en tupakoi enkä käytä päihteitä.

Asiantuntija vastaa:

RINTAKIPUKOHTAUS ja toistuvasti rasituksessa ilmenevä rintakipu (rasitusrintakipu) ovat sepelvaltimotaudin oireita, joita selvitellään usein päivystysluonteisesti. Riskiryhmään kuuluvat keski-ikäiset miehet ja naiset eläkeiän tuntumassa, mutta nuoremmistakin tupakoijat, perinnöllisestä kolesterolitaudista kärsivät ja diabeetikot.

Moni sepelvaltimotaudin riskiryhmään kuuluva hakeutuu turhan hitaasti hoitoon.

Tästä syystä rintakipuoiretta ja tarvetta hakeutua tutkimuksiin pidetään toistuvasti esillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavoitteena on saada riskipotilaille ajoissa apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rintakipuun on muitakin, vähemmän vaarallisia syitä kuin sepelvaltimotauti. Rintakehää ja rintakehänlihaksia rasittavat liikkeet aiheuttavat rintakipua, esimerkiksi vaikka haravoinnin jälkeen.

Samoin tekevät rintarangasta eri syistä kumpuavat oireet. Ruokatorven tulehdus ja liikehäiriö, samoin oireet paksusuolessa ja mahalaukussa heijastuvat usein samalle alueelle rintakehässä kuin sepelvaltimotauti.

25-vuotiaan normaalipainoisen tupakoimattoman naisen todennäköisyys saada sepelvaltimotaudin oireita on hyvin pieni.

Kuvaamanne oireisto ei myöskään ole sepelvaltimotaudille tyypillinen.

Lääkärille jää silti tehtäväksi kysyä:

  • onko suvussa esiintynyt useita sepelvaltimotapauksia nuorella iällä
  • onko suvussa riskitekijöitä, kuten korkeaa kolesterolia tai verenpainetautia.

Kertauksena vielä: rasitusrintakivulla (angina pectoris) tarkoitetaan rasituksessa toistuvaa rintakipua, joka loppuu pysähtyessä tai vauhtia hidastaessa.

Oire ilmaantuu useimmiten samanasteisessa rasituskuormituksessa, joskin kylmä ilma, vastatuuli ja mieliala vaikuttavat oirekuvaan.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla