Nenän sivuonteloiden tähystysleikkaus tehdään, kun poskiontelotulehdukset toistuvat tai nenässä on polyyppeja eli hyvänlaatuisia limakalvokasvaimia. Miten se tehdään ja miten siitä toipuu?

Sivuontelotulehdukseen viittaavat limaisuus, tukkoisuus ja paine poskionteloissa. Yleensä tulehdus on poskionteloiden lisäksi myös muissa sivuonteloissa, kuten otsa- tai kitaontelossa.

Tulehduksen nitistämiseen kokeillaan ensin kortisonia tai antihistamiinia sisältäviä nenäsumutteita ja -tippoja, joilla se usein rauhoittuukin. Kokeiluun voi mennä 1–2 kuukautta.

Kun sivuonteloissa on niin sanottu LVI-ongelma eli ilmastointi- ja viemäröintihäiriö, onteloihin syntyy ahtaumaa ja painetta. Vaivan pitkittyessä voidaan ottaa kartiokeilakuvat. Niistä nähdään onteloiden rakenne ja limakalvomuutokset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten tehdään?

Nenäonteloon laitetaan pumpuliharsosykerö, jossa on puuduttavaa lidokaiinia ja verisuonia supistavaa adrenaliinia. Tämän jälkeen puudutusainetta lisätään pistoksena nenään. Lisäksi leikattava saa rauhoittavaa lääkettä ja kipulääkettä suoneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähystin viedään nenäkäytävään. Erilaisilla instrumenteilla ja kudosta syövällä shaver-imuporalla poistetaan polyyppejä ja muuta sairasta kudosta.

Nenää voidaan avartaa myös pallolaajennuksella. Siinä sivuonteloidenväliseen ilmastointikanavaan viedään katetri, jonka päässä on nestetäytteinen pallo. Syntyvä paine siirtää ohuita luuseinämiä ja limakalvoa, jolloin ahtaus vähenee. Toimenpide kestää noin 20 minuuttia nenäonteloa kohti.

Toipuminen

Nenästä saattaa tihkua verta leikkauksen jälkeen. Sairauslomaa on yleensä kaksi viikkoa, pallolaajennuksessa muutamia päiviä. Rasitusta pitää välttää, mutta lempeä saunominen, esimerkiksi höyrysauna, tekee jopa hyvää.

Nenäontelon huuhtelu suolaliuoksella vähentää karstaa. Yleensä leikattu pärjää kipulääkityksellä, mutta jos onteloiden välisiä luuseinämiä joudutaan käsittelemään, voidaan tarvita vahvempia lääkkeitä ja antibioottia.

Tarvittaessa karstoja voidaan poistaa imurilla. Yhä useampi vaiva hoidetaan tähystämällä. Puudutuksessa tehtävää leikkausta potilas voi halutessaan seurata monitorista.

Asiantuntija: Niklas Lindblad, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

 

Xenia

Kerran leikattu. Tukkoisuus vaivaa jälleen, sen seurauksena joka-aamuinen väsymys, pään jomotus ja ajoittain migreeni.
Uutta operaatiota on tullut mietittyä. Olen kuitenkin kuullut tapauksista, joissa useampikaan leikkaus ei ole tuonut helpotusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla